Kaldtrukket te - din nye iste!

Kaldtrukket te - din nye iste!

Kaldtrukket te? 

De fleste av oss har nok hørt om kaldbrygget kaffe (også kjent som “cold brew”) enten fra vår lille lokale hjørnekafé eller fra de store aktørene. Ja, det er et etablert konsept, men fortvil ikke, min kjære tedrikker - så er også kaldtrukket te! 

Kaldtrukket te er absolutt en forbedret versjon av den konvensjonelle isteen fra matbutikken, og er overhode ikke vanskelig å lage selv. Metoden simpelthen innebærer at du trekker teen kun i kaldt vann over noen timer. Ikke minst er det den perfekte leskedrikken, særlig nå i sommer. 

Her er grunner til at du bør prøve det ut: 

 • I tillegg til at smaken er både forfriskende og nyansert, er den også rikere på antioksidanter sammenlignet med varmtrukket te. Det skyldes av at en del antioksidanter blir ødelagt når teen blir trukket i veldig varmt vann. 
 • Teen er ikke like sukkerholdig som isteen på matbutikken. Hvor søt teen blir er det du som kontrollerer. 
 • Tanninner er stoffer i tebladende som gjør teen bitter. Omsider når teen blir trukket i kaldt vann, skilles det betydelig mindre tanninner ut i vannet. Dette gjør isteen søtere, rundere og ikke minst, mye mindre besk.
 •  Mindre koffeinholdig er den og!
 • All te kan brukes! Det omfatter sort, grønn, hvit, oolong, pu erh, frukt- og urteteer, men trekketiden kan variere ut ifra hvilken type du bruker. 
 • Det er enkelt å lage. Det kan ta flere timer før teen er klar, men det er verdt ventetiden. Gjerne lag store mengder av gangen. 

Niks! Du trenger ikke å trekke teen varmt først (slik gjør du det)

Akkurat som tittelen insinuerer så er det ikke nødvendig å trekke teen varmt. Faktisk kan du risikere å få en beskere iste, hvilket betyr at du da må pøse på med mer sukker i teen for å balansere ut bitterheten. Altfor mye sukker er jo det vi i utgangspunktet prøver å unngå. Bare trekk teen kaldt fra starten av. 

Dette trenger du: 

 • 2 spiseskjeer med løsvekt te (Vær mer generøs med mengde om det er frukt- eller urtete du bruker)
 • 1 liter kaldt vann
 • 1 XL filter eller tepose eller Infuser 1L
 • Alternativ: Mynteblader, fruktbiter eller bær 

 • Trekketid for hvit og grønn te: Opptil 3 timer

  Trekketid for annet te: Opptil 12 timer

  Fremgangsmåte

  (1) Trekk teen i én liter kaldt vann rett fra springen. Ha bladene enten rett i vannet i en Infuser 1L eller bruk en XL filter. Det er viktig at tebladene får god plass til å utfolde seg. 

  (2) La teen trekke i noen timer, avhengig av hvilken te du bruker. Merk at grønn te kan være litt kronglete enten om den blir trukket varmt eller kaldt. Derfor er det lurt å smake på teen underveis. 

  (3) Sil ut teen fra Infuser eller ta ut XL filter når teen har trukket ferdig. Dersom du har latt bladene trekke fritt, sil ut teen over i en annen beholder.

  (4) Gjerne tilsett frukt, bær eller søt syrup for å variere smaken. 

  Tips:

  • Ha det ferdigtrukkede teen i maks 4 dager i kjøleskapet. Isteen kan smake litt rart dagene etter. 
  • Beste måten å gjøre teen søtere på er å lage en enkel syrup: 50/50 sukker og varmt vann. Rør de sammen i en liten bolle til sukkeret har løst seg, for så å tilsette den i teen. 

  Våre anbefalinger

  Frukt-og Urteteer

  Rene teer  Tilbake til blogg