Afternoon Tea

Fra en britisk tradisjon til en populær sosial aktivitet

Det er få timer i livet som er hyggeligere enn timen viet til seremonien kjent som ettermiddagste.” - Henry James

En varm og behagelig atmosfære, ledsaget av rykende utsøkt te, komplementert av søte og salte delikatesser servert på et treetasjes kakefat. Et elegant kakefat, så å si, som enten er av skinnende metall eller hvitt porselen – gjerne utsmykket med florale og andre organiske ornamenter. Vi kan heller ikke neglisjere scones, au contraire; de har en essensiell rolle i den britiske livsstil. Denne begivenheten er med andre ord ikke komplett uten disse gylne og luftige godbitene, dekket med generøse mengder av krem og syltetøy. Det stemmer, kjære leser, jeg snakker om Afternoon tea!

Hva er Afternoon tea?

Afternoon tea (også direkte oversatt til “ettermiddagste”) er en sosial aktivitet ofte beskrevet som et lett måltid samt terituale av britisk opphav. Afternoon tea kan både være formell eller uformell, men de fleste vil nok anse dette ritualet som en mer raffinert form for “hygge”. Tradisjonelt foregår dette måltidet mellom klokken 15.00 og 17.00, det vil si i tidsspennet mellom lunsj og middag. Afternoon tea er derfor bestående av te og lett fingermat som bakverk, sandwicher, bær og desserter. 

Det finnes flere former for Afternoon tea, avhengig av hvor simpel eller kompleks menyen er: 

  • CREAM TEA

Enkleste menyen ettersom den er kun består av te, scones, krem og noen ganger syltetøy eller sitronkrem. 

  •  STRAWBERRY TEA

Cream tea med ferske jordbær i tillegg.

  •  LIGHT TEA

Cream tea med et par søte eller salte fristelser lagt til. 

  •  FULL AFTERNOON TEA

Fullkommen meny bestående av sandwicher, scones (med tilbehør), desserter og te. Merk: Det er heller ikke uvanlig å involvere noen glass med champagne eller musserende vin for å gjøre måltidet ekstra stas. 

Opprinnelseshistorien

Afternoon tea har sin opprinnelse fra midten av 1800-tallet i Storbritannia. Ifølge legenden var det Anna, hertuginnen av Bedford som oppfant dette ettermiddagsmåltidet. På den tiden ble parafinlamper introdusert til de velståendes hjem, hvilket gjorde at sene middager (det vil si mellom klokken 20.00 og 21.00) ble ansett som fasjonabelt. I og med at frokosten og middagen var de eneste måltidene på døgnet, var hertuginnen bestandig sulten senere på ettermiddagen. 

For å temme sulten ba hun om å få servert te, brød, smør og noen ganger kaker til rommet sitt. I etterkant inviterte hun sine venninner hjem til dette ettermiddagsmåltidet, hvor de kunne sosialisere med snacks og te. Ettersom tiden gikk spredte denne tradisjonen seg raskt i overklassen, særlig blant sosietetskvinner. 

Restauranter i fine hoteller begynte senere å servere Afternoon tea. På den måten utviklet måltidet seg fra å være en hjemmekoselig affære, til en “uteaktivitet” for de velstående. Det er derfor du har muligheten i dag til å oppleve Afternoon tea på ulike hotellrestauranter rundt om i verdenen. Du trenger heller ikke å reise så langt! Palmen på Grand Hotel byr på en minneverdig Afternoon tea-opplevelse, som du, dine venner og familie kan nyte godt av!

Våre anbefalinger av te

Det er ikke uten tvil at te er vår forté! Enten om du selv er verten eller bestiller bord på et av Oslos mest lukrative restauranter, så kan vi anbefale deg følgende teer til Afternoon Tea: 

Te for desserter og søtsaker

  • Earl Grey er en særdeles ypperlig valg til din Afternoon tea, ikke minst er det en erkebritisk te! Denne teen byr på forfriskende noter av sitrus, som hovedsakelig kommer av bergamot-frukten. Perfekt med scones, Madelaine-kaker og andre småkaker. 
  • Assam teer er rene sorte teer fra fjellområdet Assam i India. Teene er kjent for å være robuste samt delvis astringente, og du kan dermed trygt nyte disse med melk og sukker. Smaksmessig byr de på utsøkte noter av honning og malt, hvilket er perfekt til søte fristelser. 

 

  • Darjeeling teer (second flush) er rene sorte teer fra den verdenskjente te-regionen, nemlig Darjeeling i Nord-India. Særdeles utsøkte og forfriskende teer med mørke og fruktige noter. Disse teene passer særlig til sjokolade-baserte søtsaker. 

 

Te for fruktige fristelser

  • Grønne teer byr på vegetale og friske noter, enten om de er rene eller smakstilsatt med frukt og blomster. Et ypperlig valg dersom du vil ha noe ekstra til din fruktsalat eller bakst med fruktfyll. 

Te for sterk smakspalett

  • Røkte teer er perfekt for fristelser som sandwicher med røkt laks og smaksrike quicher. 

Te for alt det Afternoon tea har å by på

  • Oolong-teer er delvis oksiderte teer, der er så å si gråsonen mellom sort og grønn te. Disse teene passer perfekt til alt det menyen har å tilby! 

Visste du at…

Vi samarbeider med Grand Hotel som er plassert midt i Oslo sentrum! Det stemmer, Palais des Thés supplerer utsøkte teer til å utfylle deres menyer for Afternoon tea

 

 

*Alle våre blogginnlegg er skrevet av Mimi Lu @mlululu2411, vår flinke ansatte i vår butikk på Sandvika Storsenter.

*Bilde fra Grand Hotel, Palmen Afternoon Tea