Frakt med Bring fra 49kr eller Velg "Klikk og hent" i Bogstadveien 31 - hent når det passer for deg!

Darjeeling First Flush 2020 - Sjampanjen i teverdenen

C’est la grande finale!

Som en avslutning på vår homage løfter vi blikket opp fra det kinesiske fastlandet, og skuer innover mot sørvest, til der teplanten fikk sitt nye fotfeste i 1841, nemlig Darjeeling i nordøst-India. Denne prestisjefulle appellasjonen er anerkjent av en rekke te-connoisseurer rundt om i verdenen. I likhet med sjampanje, er Darjeeling-teer lovbeskyttet og kan kun produseres i denne regionen. Med deres plassering oppe i Himalaya-fjellene, kjølige og fuktige klimaforhold og dyktige tedyrkere, er dette området kjent for å produsere en rekke utsøkte sorte teer. Fra denne appellasjonen, introduserer vi deg selveste “champagnen i teverdenen” - Darjeeling First Flush

Dersom du ikke fikke med deg tidligere introduksjonsinnlegg om vårteer, kan du lese det her: Ny runde av årets sjeldne vårteer! 

Mer nysgjerrig på vårteer? Vi har innlegg om de ettertraktede vårteene fra både Japan og Kina: Ichibancha 2020 og Pre-Qingming 2020

Helt annet kaliber

Darjeeling Second Flush, Third Flush, Assam og andre diverse indiske teer er kjent for å ha en mørk gyllenbrun farge med krydrede, skogsaktige og honningspregede noter. Passende med melk og sukker. Vel, la meg fortelle deg - First Flush er sorte teer av et helt annet kaliber, som bør nytes helt for seg selv. 

First flush, som betyr “første innhøsting” betegner Darjeelings mest ettertraktede vårteer, plukket i midten av mars. På grunn av sterkt skrånende terreng, klimasvingninger og møysommelig håndplukking, er produksjon av disse vårteene svært begrenset. Særlig når 20,000 til 22,000 håndplukkede skudd går til å produsere kun én kilo med Darjeeling First Flush. Da er det ikke så forunderlig at disse teene er svært ettertraktet, og ikke minst kostbare. 

Ikke bare metaforisk

Omsider må vi ikke glemme at den komplekse aromaen, smaken og kvaliteten er de viktigste faktorene som gjør First Flush, igjen, så ettertraktet. Sammenligningen med den franske champagnen er ikke utelukkende metaforisk. Væsken er gyllen som lyst rav, og har en delikat og lett tekstur med noe angstringens. Tilsvarende er bladene grønnere og lysere i forhold til andre sorte teer. Smaksnotene er mer florale, fruktige og pikante - ikke ulik smaken vi finner i muskatell-baserte viner. 

En ung tradisjon

Dagens produksjonsmetode av First Flush er faktisk en ung tradisjon, og ble introdusert av tyskerne på 60-70-tallet. Overraskende, ikke sant? Her kommer en liten forklaring: 

Etter at India ble erklært uavhengig fra Storbritannia, stupte eksporten av indiske teer på det britiske markedet kraftig. For tedyrkerne i Darjeeling gjaldt det å finne andre land som var interessert i kjøpe teen deres, og det ble i så fall Tyskland og Japan.

Siden India i utgangspunktet dyrket te for den britiske befolkningen, var teen mer robust og mørkere. Den skulle kunne drikkes med melk og sukker. I likhet med de andre innhøstingene, ble First Flush også omgjort til full-oksiderte sorte teer, noe som tyskerne ikke likte. De mente at aromaen i vårbladene ble bortkastet under denne behandlingen. 

Tyskerne begynte deretter å overtale tedyrkere i Darjeeling til å redusere rullingen og oksideringen, men heller øke uttørkingen av First Flush. Dette resulterte i en lettere og lysere væske, med mye mer aroma bevart. Etter som tiden gikk, ble denne metoden den nye standarden for Darjeeling First Flush. 

Interessant, ikke sant? 

Il arrive bientôt!

Ja, på grunn av COVID-19 har leveransen av Darjeeling First Flush vært omtrentlig 1 måned forsinket. Ventingen på disse utsøkte teene har derfor vært ekstra lang. På en annen side vet vi nå at de kommer om mindre enn 4 dager! Vi på Palais des Thés er så å si kjempeklare for å ta imot de nye vårteene med strake armer. 

Disse First Flush-teene har du i vente: 

Disse ankommer på butikkene samt nettbutikken vår den 30.juli - save the date! 

Hint: Darjeeling First Flush er svært ettertraktet hos oss på Palais des Thés, og blir derfor utsolgt kjemperaskt! Du kan nå sikre deg en First Flush ved å forhåndsbestille her: Forhåndsbestilling av Grand Cru