Darjeeling First Flush 2021 - Sjampanjen i teverden

Darjeeling First Flush 2021 - Sjampanjen i teverden

Et helt annet kaliber

Darjeeling second flush, third flush og andre diverse indiske svarte teer er kjent for å ha en mørk gyllenbrun likør med noter av krydder, treverk og honning. Teer som passer godt med melk og sukker. Darjeeling First Flush derimot er en svart te av et helt annet kaliber, og verdens te-connoisseurer regner disse teene som selveste “sjampanjen i teverdenen”. Disse bør du helst nyte helt for seg selv. 
First Flush betyr “første innhøstning” og betegner Darjeelings mest ettertraktede vårteer, laget av unge teblader som plukkes i midten av mars. På grunn av sterkt skrånende terreng, klimasvingninger og møysommelig håndplukking, er produksjonen av vårteer svært begrenset. Om lag 20 000 - 22 000 håndplukkede knopper går til å produsere kun én kilo First Flush. 

Som ekte sjampanje

Sammenligningen med den franske sjampanjen er ikke utelukkende metaforisk. Likøren er gyllen som lyst rav, smaken er delikat og teksturen er lett med noe astringens. Tilsvarende er bladene grønnere og lysere i forhold til andre sorte teer. Derfor byr Darjeeling First Flush på mer florale, fruktige og pikante smaksnoter – ikke ulik smaken vi finner i muskatell-baserte viner. 

Derfor er First Flush så grønne

Darjeeling First Flush går gjennom en annen behandlingsprosess som gjør dem lysere og grønnere i forhold til vanlige svarte teer. Foredlingen av dagens First Flush er som følger: 

 1. De håndplukkede tebladene går gjennom en visningsprosess som varer rundt 8-12 timer. 
 2. Bladene blir deretter rullet i bare 10-15 minutter med minimalt trykk, hvilket begrenser oksideringen. Tradisjonelle svarte teer blir vanligvis rullet i 2-3 timer med maksimal trykk for å akselerere oksideringen.
 3. First Flush blir ikke oksidert videre etter rullingen, men heller tatt direkte inn til et tørkerom for uttørking. 

En ung tradisjon

Visste du at måten Darjeeling First Flush blir foredlet på var i utgangspunktet introdusert av tyskerne på 1960-tallet?

Etter at India løsrev seg fra Storbritannia stupte eksporten av indisk te i det britiske markedet kraftig. Tedyrkerne i Darjeeling måtte derfor finne andre land som var interesserte i å kjøpe teen deres – og det ble i så fall Tyskland og Japan. 

Siden India i utgangspunktet produserte te for den britiske befolkningen, var teen mer robust og mørkere. Teen skulle kunne drikkes med melk og sukker. First Flush ble derfor prosessert som vanlig svart te, men dette falte ikke på smaken hos tyskerne. De syntes at mye av den naturlige aromaen ble borte under denne behandlingsmetoden, noe som var bortkastet. 

Tyskerne overtalte dermed tedyrkerne i Darjeeling til å redusere rullingen og oksideringen, og heller øke uttørkingen av vårbladene. Dette resulterte i en lettere og lysere likør med mye vegetal og floral aroma bevart. Etterhvert som tiden gikk ble denne metoden den nye standarden for Darjeeling First Flush.

Sjeldne og begrenset antall

Det første parti Darjeeling First Flush 2021 vi mottok i begynnelsen av mai solgte i rekord fart. Vi i Palais des Thés er derfor klare for å ta imot en ny runde av disse sjeldne First Flush teene med strake armer – er du?

Kommer snart

nye Darjeeling First Flush lanseres i våre butikker 3.juni, så ikke glem å noter det ned i kalenderboka!

 • ROHINI DJ 9 DELIGHT F.T.G.F.O.P.1
 • ROHINI DJ 12 MOONLIGHT F.T.G.F.O.P.1
 • ØKOLOGISK PUTTABONG DJ 8 FLOWERY F.T.G.F.O.P.1 
 • GOOMTEE DJ 8 F.T.G.F.O.P.1
 • ØKOLOGISK PUTTABONG DJ 9 F.T.G.F.O.P.1 
 • ØKOLOGISK SUGMA DJ 8 F.T.G.F.O.P.1 SUPREME 
 • GOOMTEE DJ 13 CHINA F.T.G.F.O.P.1
 • BALASUN DJ 10 
 • MARGARET'S HOPE DJ 15 MOONLIGHT

Følg med på @palaisdesthesnorge for mer informasjon om forhåndsbestillinger på www.palaisdesthes.no    

 

*Alle våre blogginnlegg er skrevet av Mimi Lu @mlululu2411, vår flinke ansatte i vår butikk på Sandvika Storsenter.

Tilbake til blogg