Hver dag er en tedag

 

 

FN bestemte at den internasjonale tedagen skulle falle på 21. mai hvert år, mens noen feirer den 15. desember. 

Derfor har vi et valg.

Etter min mening, så er hver dag en tedag. Hver morgen etter jeg våkner, lager jeg en kopp te. Jeg lager en ny kopp på formiddagen, så etter lunsj, og enda en på ettermiddagen. Det er alltid tid for en tepause, mener jeg. Etter kveldsmat lager jeg noen ganger en liten kopp med mørk te før jeg legger meg. 

Mellom hver av disse tepausene, så jobber jeg. Med jobb, mener jeg da at jeg smaker på teprøvene jeg får tilsendt. Dette utgjør flere titalls typer te hver dag, som jeg tilbereder med et smakssett. Jeg drikker te hele dagen, og jeg kommer til å drikke te hele livet.

En internasjonal tedag, altså. Hvorfor ikke, men til hvilken nytte? En dag med te er bra, en dag med god te er enda bedre. God te høstet og forberedt for hånd. Det er fordelaktig å fremme sjelden, nydelig te hvis vi vil gjøre folks liv bedre. Ikke bare for forbrukeren, men også for produsentene, og omgivelsene hvor de dyrkes. 

Vi vil fortsette arbeidet med å styrke ansvarsfulle avlingsmetoder over tid. Hvis vi ønsker at bøndene skal leve godt, må vi kjøpe te fra dem med en høyere pris. Det er ikke et spørsmål om veldedighet, men heller en oppfordring til å produsere te av høyere kvalitet. En kvalitetste koster ti, tjue, ofte hundre ganger mer enn industriell te. Det gir dyrkerne en bedre inntekt som gir de mulighet for å leve godt. Dette faller igjen på deres barn, som tar over teproduksjonen etter sine foreldre.

 FX-Delmas, Discovering Tea