Ichibancha 2021: Japanske gastronomiske underverk

Pandemien har heldigvis ikke hindret de eviggrønne tebladene i å vokse, og den har heller ikke stoppet innhøstingen eller produksjonen av sesongens eksklusive vårteer. Det betyr at vi kan tilby deg på deilige vårteer i år også – er ikke det fantastisk! Og om ikke så lenge kan du få tak i utsøkte ichibancha fra Japan. Her er det bare å glede seg!

En japansk vårhilsen

Ichibancha som betyr “årets første te” er også navnet på de mest prestisjefylte vårteene fra Japan. De er laget av friske unge blader som plukkes mellom sen-april og mai, og når bladene er ferdigbehandlet får vi gastronomiske underverker med berikende aromaer og silkemyke teksturer. 

Det er ikke bare japanerne som setter pris på disse vårteene, ettersom de også er elsket blant te-entusiastene og -sommelierene rundt om i verden. Ichibancha blir derfor utsolgt innen juli-måneden er omme, og da er de ikke tilgjengelige igjen før til neste år. 

Forfriskende fornemmelse av shincha

Shincha betyr “ny te” og er de mest kjente ichibancha-teene. De er vanligvis tilgjengelige på markedet før regnsesongen i juli starter, for da er de på sitt ferskeste. Hvis du liker sencha, så kommer du definitivt til å elske shincha!

Shincha har en mer kompleks aroma og sødme i forhold til sencha, i tillegg til at den ikke har noen astringens. De primære notene er nyklippet gress, jod, spinat og kokte grønnsaker, mens de sekundære kan være smør, skalldyr, nøtter og hvite blomster – avhengig av hvilken kultivar som er brukt og hvor teen er produsert. 

Disse japanske vårteene har du i vente

 

Økologisk Mister Oonishi’s Yabukita

 

 

Denne stilrene shincha-teen er underbygget av en rund og behagelig smaksfølelse, og avslører vegetale, florale og smøraktige noter. En luksuriøs ichibancha produsert i Takaoka på Kyushu-øya. 

 

 

  

Økologisk Miyazaki Yabukita

 

 

 

En kompleks shincha med kraftige vegetale, fruktige og mineralske smaksnoter, som sammen skaper en rundt munnfølelse med delikate tanniner. Denne kan du ikke gå glipp av. 

 

 


Økologisk Shincha fra fjellene i Kirishima

 

 

 

Denne utsøkte shincha-teen er fremstilt av den smaksrike Asanoka-kultivaren. Likørens runde tekstur gir en behagelig munnfølelse, og bærer på vegetale, maritime, smøraktige og vaniljeaktige smaksnoter. 

 

 


Økologisk Mister Nishi’s Saemidori

 

 

 En spesiell ichibancha som er laget er Saemidori-kultivarer som har vokst i mineralrik vulkansk jord. Dette er en kompleks Grand Cru som byr på en intens umami-smak, samt vegetale, maritime, fruktige og smøraktige noter. 

 

 

Kyusu – et “must” for å nyte shincha

For å optimalisere nytelsen av shincha, anbefaler vi deg på det sterkeste å tilberede teen i en kyusu. Kyusu er en tradisjonell leirkanne som brukes spesifikt til å tilberede grønne japanske teer, særlig de som er av god kvalitet. Siden materialet holder godt på varmen under trekkingen, får leirkannen virkelig dratt ut teens aromatiske potensiale. 


Interessert? Ta en titt på vårt utvalg av kyusu: 


Shiboridashi – kyusus nærmeste slektning

Shiboridashi er et rimeligere alternativ til kyusu, og er en liten håndtaksløs tebrygger som også brukes til å trekke grønne teer av høy kvalitet. Vår shiboridashi er laget av porselen. Det er et materiale som klarer å fort fordele varmen jevnt over shiboridashien, noe som gir en raskere og bedre trekking. 

 


Vi anbefaler også Asagao tekoppen som passer perfekt sammen med shiboridashi. Denne elegante porselenskoppen har en unik fasong inspirert av de delikate blomstene “Morning Glory”, designet for å fremheve teens aromatiske noter. 

Vi venter i spenning

Torsdag 1.juli lanserer vi de japanske vårteene i butikkene våre – vi gleder oss til å se deg. Ikke glem at vi får en begrenset mengde av disse eksklusive teene, så det gjelder å være rask! Du kan også sikre deg en pose (eller to) ved å forhåndsbestille her, og få teen tilsendt direkte hjem til deg. 


*Alle våre blogginnlegg er skrevet av Mimi Lu @mlululu2411, vår flinke ansatte i vår butikk på Sandvika Storsenter.