Darjeeling maraton: Oppdag téens sjampanje

Darjeeling maraton: Oppdag téens sjampanje

First Flush fra Darjeeling 2022

I nordøst-India, ved foten av de enorme Himalayiske fjellstrøkene finner vi den berømte Darjeeling-regionen. Navnet er en sammensetning av de tibetanske ordene dorje ling, som betyr “lynets land” – for her, i dette formidable landskapet er det værgudene som regjerer. Det kan gå fra voldsom haglstorm til åpen blå himmel på et blunk, og det er nemlig disse kraftige klimasvingningene som gjør Darjeeling til en så unik teprodusent. Variasjonen i klima skaper tilsvarende variasjon i tebladenes smak og kvalitet, noe som er grunnen til at våren, sommeren og høsten produserer svært ulike téer. Men likevel er vårtéene, altså First Flush, de mest ettertraktede av dem alle.

Les mer om "Land of storms"

Hva egentlig er Darjeeling First Flush?

First Flush betyr “første innhøstning”, og her betegner det Darjeelings høyt prisede våravling som høstes fra starten av mars til begynnelsen av april. Da blir de nyutsprungne knoppene og ørsmå bladene håndplukket for å lage de prestisjefylte vårtéene Darjeeling First Flush, som ofte blir omtalt som “téens sjampanje”. 

Darjeeling First Flush er sorte téer av en vinøs og elegant karakter, hvilket gjør at koblingen til den franske sjampanjen ikke blir kun rent metaforisk. Likøren er gyllen som lyst rav, teksturen er lett astringent, og smaken er proppfull av friske og florale muskatellnoter som virkelig skinner igjennom. Det bør også nevnes at First Flush ikke blir like kraftig oksidert som andre sorte téer, og det er for å bevare de komplekse og delikate smakene som kun finnes i vårbladene. 

Les mer om "The Darjeeling Marathon"

"The sooner you buy, the more expensive it is, but the longer you wait, the more you run the risk of missing out on the teas you want. This process, which only takes place for Darjeeling..." - FX Delmas, grunleggeren av Palais des Thés

Kompleks og uforglemmelig

First Flush Darjeeling har en høy konsentrasjon av smak og næringsstoffer som får vårbladene til å skille seg ut fra mengden. Dette skyldes hovedsakelig den brutale vinteren i Darjeeling. 

Når vinteren inntreffer blir tebusken utsatt for kraftigere kulde og betydelig mindre sollys, noe som fører til at planten stopper å vokse og går inn i dvale. Dvaletiden er svært viktig, ettersom planten bruker denne perioden til å konsentrere næringsstoffene som trengs for å produsere nye skudd til våren. 

Senere ved inngangen av den etterfølgende årstiden, våkner tebusken til liv igjen. Sakte men sikkert begynner planten å produsere ferske skudd som gir fra seg intense aromaer, komplekse smaker og næringsstoffer som har blitt samlet opp under vinteren. Dette er grunnen til at de første skuddene som dukker opp etter vinterens dvale blir ansett for å være av høyest kvalitet. 

Psssst!

Husk at det gjelder å være rask hvis du vil ha en smakebit av disse téene selv. Darjeeling First Flush har også sine entusiastiske tilhengere her i Norge, så vi anbefaler deg å forhåndsbestille disse her i dag.

  • Rohini Ex 14 Spring Delight F.T.G.F.O.P.1
  • Phuguri DJ 7 Clonal Tippy F.T.G.F.O.P.1
  • Millikthong DJ 19 Clonal F.T.G.F.O.P.1
  • Rohini DJ 11 Clonal F.T.G.F.O.P.1
Tilbake til blogg