Pu Erh: Gjør godt og smaker godt

Pu Erh: Gjør godt og smaker godt

Pu Erh er en vellagret, fermentert te som tilhører den eldste téfamilien, heicha, som betyr “mørk te” på kinesisk. Pu Erh har vært lenge brukt i kinesisk medisin, hovedsakelig mot fordøyelses- og kolesterolproblemer da det hevdes at mikroorganismene i téen skal være bra for tarmfloraen. Så etter et mektig måltid, eller dagen derpå, kan det gjøre godt med en deilig kopp Pu Erh! 

Oppdag våre Shu Pu Erh her 

Hva gjør fermenteringen? 

Fermenteringen skjer helt naturlig, og settes i gang når oksygenet og fuktigheten i omgivelsene reagerer med mikroorganismene som allerede finnes på tébladene. De begynner å formere seg, og spiser og bryter ned tébladene slik at både fargen og smaksprofilen endres. Resultatet er et mørkt brygg med en rund og sødmefull aroma som gjerne er mer jordlig, animalsk og krydret. 

Produksjon av Pu Erh

Pu Erh finnes både i form av løse teblader og komprimerte tékaker. Før téen fermenteres må tébladene først visnes, ristes, rulles og soltørkes. På dette stadiet kaller vi téen for mao cha, og blir i noen tilfeller solgt og drukket i denne formen. Deretter gjenstår det å velge en fermenteringsmetode. Enten gradvis og naturlig (sheng) eller kontrollert og akselerert (shu). 

Se vårt utvalg av Mao cha

Les mer om Rolling Mao Cha

Sheng – “Ukokt” Pu Erh

Sheng Pu Erh, også kjent som “ukokt”, “grønn” eller “rå” Pu Erh, er den tradisjonelle varianten som fermenteres sakte gjennom langtidslagring. Fermenteringen varer som regel fra 10 og opptil 40 år! Noe som gir téen god tid til å utvikle den karakteristiske fyldige smaken. 

Etter fem år vil de astringente notene bli betydelig rundet av, selv om téen vil fortsatt bære preg av florale, mineralske og aprikos-aktige smaker. Det er først etter ti år téen blir søtere og mer kompleks, hvor undertoner av kokt frukt, vanilje, kamfer, treverk og lær begynner å tre frem. 

Shu – “Kokt” Pu Erh

På grunn av økt etterspørsel og lite tid, ble det utviklet en fremskyndet fermenteringsmetode i en av Yunnans mest kjente téfabrikker på 70-tallet. Metoden involverer en prosess som heter wo dui. Her blir tebladene sprinklet med vann, dekket til med fibermatter, og til slutt plassert i et rom hvor både temperaturen og fuktigheten blir nøye kontrollert. Fermenteringen settes dermed på høygir, slik at téen er klar innen noen uker eller få måneder. Denne téen kaller vi for Shu Pu Erh, hvor shu betyr “kokt”.

En god Shu Pu Erh har tradisjonelt en tykk og søt umamismak som byr på noter av sopp, lakris, lær og undervekst.

Pu Erh – et kvalitetsmerke

Navnet “Pu Erh” blir brukt kun om téer som har blitt dyrket, foredlet og fermentert innenfor Yunnan-provinsens landegrenser i Kina – en streng regulering som sikrer både autentisitet og høy kvalitet. 

Te og mat

Siden Pu Erh er såpass fyldig og rik på smak, kan Pu Erh drikkes til maten og kan også benyttes i matlaging.

Sjekk ut ukens oppskrift her: Kjøttboller med Pu Erh Imperial og søtpotetmos.

Tilbake til blogg