Start te-eventyret ditt med Pu'Erh!

Sakte men sikkert begynner fermenterte teer å få mer oppmerksomhet innen den vestlige periferien. Denne tefamilien har sitt opphav i Kina, og er blant landets mest populære teer. Selv om utbredelsen er størst i Kina, har andre land som Burma, Vietnam, Korea og Japan sine egne former for fermenterte teer. Om du ikke har vært borti denne tefamilien tidligere, da kjære teelsker, har du noe å glede deg til! Dette er den eneste tetypen som blir bedre med alderen, og den eneste som blir utsatt for ordentlig fermentering. Gjerne sammenlign det med alkoholgjæring i vin! Spennende, ikke sant? I dagens innlegg skal vi gi deg en innføring i fermenterte teer, der vi fokuserer på den mest kjente varianten, nemlig pu’erh!

Hva er fermentert te?

Heicha, som betyr “sort te” på kinesisk, kan vi i vesten omtale som enten fermentert te, post-fermentert te eller mørk te. Bemerk at dette ikke må forveksles med det vi refererer som sort te. Disse to gruppene har lite med hverandre å gjøre. 

Det finnes som en rekke heicha-varianter der ute, men den mest kjente sorten er pu’erh fra Yunnan-provinsen. Felles for alle mørke teer er at de med uten unntak, har gått gjennom en mikrobiotisk fermenteringsprosess. En naturlig prosess som oppstår når oksygenet samt fuktigheten i lufta reagerer med tebladenes enzymer og eksisterende bakterier. Selve fermenteringen kan enten skje naturlig, sakte over flere måneder og år, eller bli akselerert gjennom en fremskyndet metode. Dette kommer vi tilbake til senere i innlegget. Uansett skal resultatet gi mørke teblader og ikke minst en kompleks aromatisk karakter! 

Pu’erh fra Yunnan-provinsen

Pu’erh, også kjent som “puer”, “pu’er”, “pu lei” og “bolay”, er i dag en av de mest ettertraktede fermenterte teer. Noen ganger blir navnet (feilaktig) brukt synonymt med mørke teer, men merk at: all pu’erh er heicha, men ikke all heicha er pu’erh 

Pu’erh er nemlig en subkategori av heicha – fermenterte teer som er utelukkende produsert i Yunnan. Akkurat som sjampanjen i vinverdenen, er disse strengt regulert og lovbeskyttet. Det betyr at andre fermenterte teer ikke kan bære navnet “pu’erh”, selv om produksjonsmetoden kan være prikk lik. Hvorfor? Jo, det er for å sikre teens autensitetet og høye kvalitet!

To produksjonsmetoder for pu’erh

Det finnes to hovedklasser for produksjonen av pu’erh, nemlig den tradisjonelle, lengre metoden kjent som sheng (rå), og den moderne, akselererte metoden kjent som shou (moden). 

Sheng pu’erh – den tradisjonelle metoden

Sheng pu’erh omtales ofte som “ukokt”, “grønn” eller “rå” pu’erh. Ofte forekommer den i form av komprimerte kaker, som gjerne har blitt lagret i kjellere eller huler i flere tiår. Ja, noen ganger inntil hundre år! Lengden på lagringsperioden avhenger av klimaet og tedrikkerens preferanser, men alt fra 10 til 40 år er ideelt. Sheng pu’erh gjennomgår en naturlig fermenteringsprosess under dette tidsspennet, forårsaket av mikroorganismer (altså bakterier) som finnes på bladene og i omgivelsene. Høy temperatur og luftfuktighet må også være på plass for at fermenteringen skal kunne tre i kraft. På den måten kan smaken ytterligere utvikles. 

Under denne lagringsperioden får altså teen massevis av tid til å godgjøre seg. Etter 7-10 år starter fargen på kaken å bli mørkere, og undertoner av kokt frukt og vanilje begynner å tre frem i teens smak. Ja, det stemmer – desto lengre teen blir lagret, desto mørkere, rundere og søtere blir den. Sjeldne århundregamle tekaker kan derfor være verdt en formue!

Visste du at Palais des Thés selger Sheng Pu’erh? 

Sjekk ut vår: Pu Erh Sheng Menghai 2007 Komprimerte te

Shu pu’erh – den moderne metoden

I kjølvannet av Kinas industrielle revolusjon på 60-tallet, ble storstilt produksjon av pu’erh etablert i noen av de mest kjente fabrikkene i Yunnan. Dette førte til at etterspørselen for teen økte. På tidlig 70-tallet ble dermed en ny metode for å påskynde fermenteringsprosessen utviklet. Den fikk navnet shu, som betyr “kokt” på kinesisk. Gjennom denne metoden var fabrikkene i stand til å produsere store mengder i løpet av kort tid, hvilke videre førte til prisreduksjon av teen. Pu’erh ble med andre ord rimeligere, samt mer tilgjengelige!

Shu pu’erh involverer en prosess som heter wo dui, der løse teblader blir lagt ut i et tykt lag, sprinklet med vann, dekket med enten tøy eller plastikk, og satt i et varmt og fuktig rom. I dette tilfellet er temperaturen og fuktigheten nøye kontrollert, slik at en tilsvarende aldringsprosess blir gjennomført på bare noen uker eller måneder. Prosessen kan settes på lik linje med kompostering. Selv om det ikke høres så apetittelig ut, så er prinsippet i bunn og grunn det samme. Varmen og fuktigheten sørger for at gunstige muggsporer og bakterier trives, hvilke setter særlig preg på smaken! Det er derfor shu pu’erh bærer mer på komplekse noter av damp skog, humus og treverk! 

Sjekk ut vårt utvalg av Shu Pu’Erh:

Helsebringende effekter?

Pu’erh og andre fermenterte teer har spesielt fått mye oppmerksomhet, på grunn av deres mulige helsebringende effekter. 

  • Flere undersøkelser viser at pu’erh kan ha en positiv effekt på vektnedgang og lipidoprofil. 
  • Mikrobakteriene som finnes i fermenterte teer er gunstige for tarmfloraen. Det er derfor pu’erh og andre fermenterte teer har blitt brukt hovedsakelig til fordøyelsesproblemer, særlig innen kinesisk medisin.
  • Det har blitt hevdet at pu’erh kan hjelpe mot alkohol, til å rense nyrer, senke kolesterolet og virke slimløsende. 

Det gjenstår tilstrekkelig forskning som kan bekrefte disse helsepåstandene. Vi bør først og fremst nyte fermenterte teer som de er, og sette pris på deres utsøkthet!

Start te-eventyret ditt med Pu'Erh!

Vi håper at dette innlegget gir deg motivasjon til å prøve ut fermenterte teer, særlig pu’erh . Tro meg, dette var en spennende og helt ny verden for meg da jeg startet å jobbe på Palais des Thés. Fermenterte teer er et helt annet kaliber, og er definitivt verdt å teste ut! Hvis du ønsker å vite mer om denne tefamilien, gjerne send oss spørsmål på sosiale medier, eller kom innom butikkene våre og slå an en prat med oss!