Tebønder, økologisk te & SafeTea™

Tebønder, økologisk te & SafeTea™

@victoria.h.hamre

Økologisk teproduksjon - vår viktigste oppgave fremover

Økologisk teproduksjon har i de siste 20 årene fått stor oppmerksomhet, særlig i den vestlige verdenen. I butikkene våre har vi fått flere kunder som spør etter økologiske teer – ingen plantevernmidler, avskogning eller betydelig skade på lokal biota. Det er kjempebra at vi har kunder som dere som viser interesse for økologisk te. På den måten støtter dere tedyrkerne som selv ønsker å utgjøre en forskjell i denne industrien!

I tritt med vestlige incentiver og etterspørsel, har markedet for økologisk te økt. Det er den retningen vi på Palais des Thés ønsker å se samt strever etter fremover! Helt siden 2008 har vi forpliktet oss til en tilnærmet miljøansvarlig drift. For at vi skal kunne fortsette å gi deg utsøkte teer av høy kvalitet, er det viktig at det ikke går på bekostning av miljøet eller det biologiske mangfoldet. Vi er takknemlige for at vi samarbeider med en rekke tebønder og -produsenter som fokuserer på økologisk teproduksjon. Det er derfor vi nå har en rekke teer som er økologisk sertifisert!

Men, vi har fortsatt mye arbeid som gjenstår! Vi har ennå mange teer som ikke er økologisk sertifisert, fordi økologiske metoder ikke er alltids lett å implementere. I forbindelse med tidligere innlegg “Te handler om mennesker”, skal vi først og fremst fremme heltene bak våre økologiske teer. Deretter ønsker vi å benytte anledningen til å opplyse det grunnleggende om økologisk sertifisering, hvorfor den ikke er lett å tilegne, og om vår kompensasjonsordning, kalt SafeTea™.

Pionerene bak våre økologiske teer

Mr. Kumada fra Japan

Møt Mr. Kumada – en tebonde som holder seg oppe i fjellene ovenfor Kagoshima i sør-Japan. Langt borte fra det meste, selv den mest beskjedne lille landsbyen. Han bor sammen med sine 8 katter, og driver en 7-hektars tegård som han har arvet fra faren. Mr. Kumada er en av teprodusentene som Palais de Thés samarbeider med. Han bærer stor stolthet over gården hans, ettersom han dyrker te kun på miljøvennlig premisser. Gjennom hardt arbeid har han også klart å oppnå økologisk sertifisering. Samtidig som målet hans er å produsere utsøkte teer, er det like viktig for han å opprettholde miljøet og det biologiske mangfoldet. Det er hans ansvar, sier ham. 

Sjekk ut: Økologisk Kagoshima Benifuki 2020

Huang-familien fra Kina

Huang-familien har samarbeidet med Palais des Thés i over seks år, og de er en av de få bøndene som produserer en av Kinas mest sjeldne teer, Feng Huang Dan Cong, også kjent som “Føniks teen”. I følge François-Xavier (grunnleggeren av Palais des Thés) har det så langt vært en ære å følge utviklingen til denne familien. De er i dag fullinvestert i økologisk gårdsbruk!

Teprodusentene fra Pathivara-teplantasjen i Nepal

Pathivara i Nepal er en av de nyetablerte teplantasjene som i de siste årene har fått stor oppmerksomhet. Med veldig få ressurser har tebøndene klart å produsere en rekke utsøkte teer, og har derfor fått stor suksess etter kun noen få år etter plantasjens oppstart. 

Økologisk teproduksjon - en komplisert sak

Vi er beæret for at vi samarbeider med disse og andre tebønder som setter søkelys på økologiske praksiser. Det som er viktig å nevne er at økologisk gårdsbruk samt produksjon går hånd i hånd med økologisk sertifisering – de er så å si uatskillelige. Mr.Kumada, Huang-familien og tebøndene i Pathivara har ikke fått gårdene deres sertifisert uten å legge inn mye arbeid. Omsider viser de at det ikke er umulig å produsere utsøkte teer på økologisk vis!

Heldigvis ser vi at flere tehager blir økologisk sertifiserte (ofte av vestlige organisasjoner). Gjennom tilstrekkelig og hyppig informasjonsdeling, er det desto flere tebønder som ser fordelen med økologisk gårdsbruk. Noen har for eksempel strevd med næringsfattig jordsmonn, forårsaket av flere tiår med monokultur og bruk av plantevernmidler. Økologiske dyrkingsmetoder blir dermed ansett som en løsning på å gjenopprette fertiliteten samt næringen i jorda. Andre ønsker en offisiell bevis på at de anvender økologiske metoder – en bekreftelse på at deres produkter verken skader miljøet eller konsumerne. 

Til tross for denne utviklingen, er økologisk gårdsbruk og produksjon fortsatt ikke veldig utbredt i industrien, og grunnene kan være mange: 

  •  Økonomiske prioriteringer er ofte en årsak. Til tross for at teprodusenter selv ønsker sertifisering, har de ikke nok finansielle ressurser til å investere i det. Investeringen kan være for dyr, gitt at økologisk metoder kan øke behovet for arbeidskraft samt produksjonskostnadene.
  •  Økologisk gårdsbruk gir generelt mindre avlinger, og er derfor ikke alltid i stand til å møte etterspørselen. Det blir da vanskelig å drive gården, ettersom driftskostnadene er høyere enn inntekten. 
  • Utilstrekkelig kunnskap rundt økologisk teproduksjon og sertifisering, som gjør at tebønder ikke investerer i dette. 

Omsider har vi en del økologisk sertifiserte teer, og selvfølgelig jobber vi med å få enda flere i fremtiden. Teene vi har så langt er sertifisert av French Agriculture Biologique (AB) og vår partner, EcoCert – et velkjent uavhengig europeisk sertifiseringsorgan. 

Du kan sjekke vårt utvalg av økologiske teer her: Økologisk te (ECOCERT)

SafeTea™ 

Siden ikke alle Palais des Thés’ teer er økologisk sertifiserte, hvordan kan du som kunde hos oss forsikre deg at teen din ikke er skadelig? 

SafeTea™ er en kompensasjonsordning og et eksklusivt merke utelukket for Palais des Thés. Alle konvensjonelle og ikke-økologiske teer blir ytterligere labtestet i Frankrike, før de blir fraktet videre til våre butikker i Norge blant annet. Dette er særlig viktig dersom produksjonslandenes egne offentlige organer ikke inspiserer produktene godt nok. 

SafeTea-ordningen sørger for at våre teer blir grundig testet for resterende plantevernmidler, og at resultatet møter EUs krav for importerte matvarer og produkter. Denne inspiseringen blir iverksatt for hver gang varene kommer inn de franske landegrenser, det vil si flere ganger i året. SafeTea™ er med andre ord en garanti for at du ikke drikker noe som er skadelig for helsa di.

Vet du hva det beste er? Selv om teen er ikke er helsefarlig, skal den fortsatt kunne levere den samme utsøkte smaken uansett hva! SafeTea™ er en radikal, men samtidig en konkret sertifisering som demonstrerer vår forpliktelse til å levere den beste teen med tanke på smak og helse.  

Avslutning

Økologisk teproduksjon er vanskelig, men ikke umulig! Vi på Palais des Thés ser lyst på fremtiden, og vi fortsetter å samarbeide samt hjelpe tebønder med å omstille seg til en bærekraftig utvikling. Det er en utfordrende oppgave. I tillegg til at det kommer nok til å ta flere år før vi blant annet får alle teene våre økologisk sertifisert. Omsider er det verdt det! På den måten får de kommende generasjoner av tedyrkere, -produsenter, -leverandører og -entusiaster få opplevd og nytet alt det teen har å by på. Det er vårt ansvar å bane veien for dem, slik at de lettere kan bringe te-tradisjonen og -historien videre!

 

*Alle våre blogginnlegg er skrevet av Mimi Lu @mlululu2411, vår flinke ansatte i vår butikk på Sandvika Storsenter.

* Illustrasjon laget av Victoria Hamre @victoria.h.hamre, vår flinke SoMe & grafisk koordinator

Tilbake til blogg