Hvit te er en mystisk tefarge som er ukjent for mange, og den blir i noen tilfeller forvekslet med grønn te – noe som ikke stemmer. Hvit te er nemlig en egen tekategori, kjent for sin elegante karakter og verdsatt for sin edle søthet. Låter ikke det spennende? I dette innlegget skal vi gi deg alt du trenger å vite om hvit te: hvordan den produseres, historien, kjennetegn, og mye mer. Fortsett å les, kjære teelsker!
Hva er hvit te?
Hvit te er tetypen som trenger minst foredling, og i motsetning til de andre tefargene er den verken kraftig varmebehandlet eller rullet. I stedet går hvit te gjennom visning og tørking, som gjerne varer i flere dager etter plukking. Den er vanligvis laget av uåpnede knopper og unge friske blader, plukket i løpet av de to første ukene av vårinnhøstningen. De fineste kvalitetene består utelukkende av unge knopper som er dekket av et hvit dun – og det er dette dunet som er opphavet til teens navn.
Hvordan produseres hvit te?
Selv om hvit te er minst bearbeidet, er den likevel den mest utfordrende tetypen å produsere. Det krever mye ekspertise og kunnskap fra temesteren, i tillegg til at riktig temperatur, luftstrøm og fuktighet må være på plass.
Så snart tebladene er plukket, legges de utover store bambusmatter i skyggen for å visne og tørke. Dette varer som regel i 2-3 dager. Under denne prosessen går bladene gjennom en naturlig og sakte oksidasjon, hvilket gjør at teen får sin grågrønne farge samt delikate smak. Imens følger temesteren nøye med og kontrollerer at forholdene er optimale – særlig luftfuktigheten må være perfekt. For høy luftfuktighet kan føre til at bladene råtner, mens for lav fuktighet kan gjøre at de tørker for fort.
Les mer om The delicate art of withering white tea av FX Delmas
Til slutt for å avbryte oksidasjonen blir tebladene enten lett dampet eller ristet på lav varme. Deretter blir teen pakket og sendt til teelskere rundt om i verden.
En spesialitet fra Fujian
Produksjonen av hvit te (slik som vi kjenner den i dag) begynte å tre i kraft på 1700-tallet i Fujian i sørøst Kina. I begynnelsen var hvit te sjeldent tilgjengelig utenfor provinsen. Siden bladene var minimalt prosessert og delikate, kunne teen lett forringes dersom den ikke ble ordentlig oppbevart. Men etterhvert som de forbedret oppbevaringsmetodene, kunne hvit te sendes til andre steder i Kina. Senere ble det mulig å eksportere teen til vesten.
Tradisjonelt sett har hvit te vært en spesialitet forbeholdt Fujian-provinsen, men i dag produserer også Yunnan og Jiangxi en betydelig mengde. Andre steder som Nepal, Indonesia og India har også begynt å eksperimentere med hvit te.
Nye hvite teer i vente - lanseres 26/08/21
Økologisk Bai Cha fra Wuyi-fjellet
Denne Grand Cru-teen er laget av en sjelden teplante kalt Cai Cha, og består av uniforme blader av høy kvalitet. En frisk hvit te som byr på intense florale og fruktige noter, støttet oppunder en silkeaktig tekstur.
Økologisk Hvit te av Hmong-folket
Dette er en delikat vårinnhøstning som kommer fra Hong Lien Son fjellene i Vietnam. Teen gir fra seg utsøkte florale noter kombinert med fruktige og vaniljeaktige dufter. Den har også en svært oljete tekstur som gjør at ettersmaken sitter lengre.
Kjennetegn og smak
Hvit te har generelt mer sødme og mindre bitterhet i forhold til andre tetyper, i tillegg til at de er lettere og mer subtile. I utgangspunktet produseres det to forskjellige typer hvit te: Yin Zhen og Bai Mu Dan.
Yin Zhen (også kjent som “Silver Needles”) er den fineste og mest delikate varianten av hvite teer ettersom denne typen består utelukkende av ferske og uåpnede knopper. Teen har som regel en fløyelsaktig tekstur og en lys likør som byr på noter av vanilje, blomster og frukt.
Bai Mu Dan (også kjent som “White Peony”) er også en kjent kinesisk hvit te som består av blader, stilker og knopper. Sammenlignet med Yin Zhen, gir denne en mørkere likør samt mer robust smak. Derfor er vår Bai Mu Dan er en fyldig og skogsaktig hvit te som byr på noter av hasselnøtter og kastanjer. Den er også på lav koffein, så den kan fint nytes senere på dagen.
Lagret hvit te - Visste du at noen hvite teer kan lagres over tid? Om du lagrer hvit te i to til fem år vil du få et søtere og dypere brygg som et resultat av teens sakte oksidasjon. Dette kan du godt teste med f.eks. vår Bai Mu Dan, og vi anbefaler å bruke en te-dagbok der du kan notere ned alle endringene som skjer i løpet av lagringstiden. Brygg teen etter ett år, tre år, fem år eller til og med 7 år – hvordan har aromaen, smaken og teksturen endret seg? Orker du ikke å vente så lenge? Vel, da er du heldig! Vi har en økologisk hvit te fra Indonesia som har blitt lagret i 12 år. En Grand Cru med en kompleks aromatisk profil, og ikke minst en rik og fyldig tekstur. Takket være av dens søte noter av frukt, vanilje, torv og treverk, er den også perfekt for de som elsker whisky.
Historien om hvit te
Teskatten
Akkurat når hvit te oppsto er usikkert, men det spekuleres i at tefargen ble utviklet eng gang mellom år 600 og 1300. Dette var en periode da Kinas tekultur var i full blomstring. Med den utviklet det seg en te-skikk som gikk ut på at innbyggere måtte betale en årlig skatt til keiseren i form av sjeldne og fine teer. De yngste, nyeste og mest delikate knoppene fra de fineste teplantene var reservert til keiseren. Det fantes til og med keiserlige tehager, hvor det ble dyrket sjeldne og ærverdige teplanter – og det var disse det ble laget hvit te av.
Når sant skal sies var den hvite teen annerledes enn de som produseres i dag. Det var vanlig å male de foredlede tebladene til et sølvhvitt pulver. Og akkurat som i matcha, pisket de te-pulveret i varmt vann for å skape den fineste teen, kun tilgjengelig for den eneste personen som hadde råd til den, nemlig keiseren.
Vi håper dette innlegget gav deg tilstrekkelig kunnskap om hvit te, og ikke minst gjorde deg mer interessert i denne tefargen. Hvit te er perfekt for deg som liker delikate og sødmefulle teer. Dersom du har spørsmål om hvite teer eller andre te-ting kan du alltids kontakte oss på sosiale medier eller komme innom butikkene våre i Grensen, Bogstadveien og på Sandvika Storsenter.
*Alle våre blogginnlegg er skrevet av Mimi Lu @mlululu2411, vår flinke ansatte i vår butikk på Sandvika Storsenter.
**Les også DISCOVERING TEA, A tea traveller's blog