Hva er matcha? En innføring for nybegynnere

Hva er matcha? En innføring for nybegynnere

Hva er matcha? En innføring for nybegynnere

Matcha-trenden har i de senere årene tatt den vestlige verden med storm –ja, Norge er intet et unntak. Overalt finner vi ulike produkter og matvarer som er basert på dette mystiske pulveret: matcha latte, matcha shakes, matcha iskrem, matcha pannekaker og til og med matcha hudkrem. Men selv om denne trenden har vært her en stund, er det likevel mange som klør seg litt i hodet når de hører “matcha” – for hva er det egentlig? Senk skuldrene, kjære teelsker, for i dette innlegget skal vi belyse deg om alt som er verdt å vite om matcha! Forhåpentligvis vekker det også din interesse for dette mystiske pulveret. 

 

Japansk seremoni-te

Matcha 抹茶 er den tradisjonelle seremoniteen i Japan, og er en irrgrønn te fremstilt av teblader som har blitt malt til et fint pulver. Det som er spesielt med matcha er at den tilberedes ved at pulveret piskes inn i vannet istedenfor at det trekkes slik som andre tetyper. Dermed får man i seg hele teblader når man drikker matcha – og matcha er proppfull av gode næringsstoffer og koffein. 

Slik produseres matcha

Hvert år velger bonden de sterkeste tebuskene til å produsere matcha. 

I de siste tre ukene før innhøstningen blir disse utvalgte plantene dekket til med enten bambusmatter eller laken for å begrense inntaket av sollys. Det fører til at tebladene slutter å vokse, slik at næringsstoffene og aromaene samles i mindre bladflater. I tillegg øker konsentrasjonen av L-theanine – en aminosyre som finnes naturlig i te – og fruktose i tebladene. Resultatet er utsøkte blader som gir teen en rund og søt smak med mye umami

Disse tebladene kalles for tencha 碾茶, altså “skygge-te” på japansk. Etter innhøstningen blir disse bladene tørket, for så dampet for å stanse ytterligere oksidering. Deretter går bladene gjennom en sofistikert prosess hvor store og små stilker fjernes. Dette steget er viktig for å kunne få den silkemyke teksturen. Til slutt blir bladene malt i en steinmølle helt til de blir et fint pulver. 

Smak og kvalitet

Slik som andre typer te har kvaliteten mye å si for smaksopplevelsen og for den øvrige nytelsen av matcha, og dessverre finnes det en del matcha-produkter av lav kvalitet ute på markedet. Det som er typisk for lavkvalitets matcha er at pulveret er gul-brunaktig og kornete, og smaken er veldig bitter. 

Matcha av god kvalitet er derimot en irrgrønn pulver som byr på en rund og myk smak, preget av friske vegetale noter, intens umami og minimal bitterhet. De mest dyrebare teene, som vår Økologiske Matcha Shiro er såpass finmalt at teksturen i teen blir silkemyk, i tillegg til at smaken er søtere og ikke bitter i det hele tatt. Matcha av denne type kvalitet brukes til å lage usucha 薄茶 (tynn matcha) i den japanske teseremonien, Cha No Yu 茶の湯 (som betyr “the way of tea”). 

Ikke evigvarende

Matcha er teen som har dårligst holdbarhet. Derfor er det viktig å være påpasselig med hvordan man oppbevarer teen. Som regel holder en uåpnet boks med matcha i 1-2 år dersom du oppbevarer den kjølig, gjerne i kjøleskapet. Etter åpning anbefaler vi deg å drikke teen innen et par måneder for optimal smak. 

Sunt og godt

Som tidligere nevnt er matcha proppfull av næringsstoffer takket være skyggeleggingen, og siden du drikker hele teblader får du i deg en del vitaminer, mineraler, antioksidanter og klorofyll som kan styrke immunforsvaret. 

En annen fordel med matcha er at teen er høy på både koffein og L-theanine. L-theanine er aminosyren som blant annet hjelper til å skille ut koffeinet over tid slik at du får en lengre oppkvikkende effekt sammenlignet med kaffe. Samtidig virker L-theanine også avslappende på kroppen, og det gjør at effekten fra koffeinet ikke blir så intens. 

Matcha på tradisjonelt vis

Dette trenger du: 

 

 

 

Psst! Palais des Thés har også et introduksjonssett hvor du får alt det du trenger av utstyr for å lage deilig matcha.

 

 

Slik gjør du: 

  1. Varm bollen ved å fylle en tredjedel av den med varmt vann. Sett deretter vispen i slik at den får myknet opp før bruk. Fjern deretter vannet og tørk bollen grundig. 
  2. Ha en vanlig teskje eller to “scoops” (hvis du bruker bambusskjeen) av matcha i bollen. Vi anbefaler deg å sikte matchaen slik at teen blir klumpfri.
  3. Hell i 0.7dL oppvarmet vann (75℃) over pulveret.
  4. Hold bollen med en hånd og visp raskt i en W-form for å oppnå godt skum. Unngå å presse vispen for hardt ned mot bollen da du kan risikere å ødelegge vispen og skrape belegget på bunnen av bollen. 
  5. Nyt matcha teen!

Vær kreativ og lek med matcha

Matcha er en allsidig te ettersom den kan brukes på så mange forskjellige måter. Du kan piske matcha inn i varm melk for å lage latte, tilsette en dæsj i smoothie-bollen, mikse den inn i pannekakerøren, eller strø en klype over ovnsbakt torsk. Her er det et hav av muligheter!

Er du klar for å teste ut dette irrgrønne pulveret? 

Forhåpentligvis ga dette innlegget deg nok informasjon om matcha – muligens vekket det også interessen hos deg. Dersom du har flere spørsmål om matcha kan du besøke oss i Grensen, Bogstadveien eller på Sandvika Storsenter og snakke med våre dyktige ansatte! 

 

Tilbake til blogg