Hvit te: Oppdag verdens mest raffinerte te

Hvit te: Oppdag verdens mest raffinerte te

Hvit te er i dag ansett som den mest raffinerte tefargen. Av alle tefargene er det den nærmest tebladenes naturlige tilstand, da téen gjennomgår færrest produksjonssteg etter innhøstningen. På tross av, eller på grunn av dette, er hvit te den mest krevende å produsere. Store ferdigheter, riktig timing og optimale værforhold må nemlig til for å kunne fremheve téens elegante karakter og edle søthet. 

I utgangspunktet produseres det to typer hvit te: Yin Zhen (Silver Needles) som består kun av knopper, og Bai Mu Dan (White Peony) som inneholder blader, stilker og knopper. Forskjellen mellom disse ligger altså i hvilke deler av tebusken som blir brukt, forutenom dette behandles de med akkurat samme metode: 

1. Visning: Nyplukkede teblader blir spredt utover skrånende plater eller bambusmatter for å visne. Som regel foregår dette utendørs, og da er det viktig at temesteren overvåker prosessen nøye, slik at både luftfuktigheten og temperaturen er optimal.

2. Tørking: I etterkant blir téen satt til tørk – hvor lang tid det tar avhenger av hvor mye fuktighet det er igjen i bladene. Knoppene og bladene blir deretter sortert for hånd, før de blir pakket og sendt til te-grossister rundt om i verden. 

Slik nyter du det beste av hvit te

Hvit te er en formidabel tefarge som byr på en rekke delikate smaker og aromaer. Likevel kan smaksopplevelsen bli skuffende dersom man tilbereder téen feil, eller ikke er vant med å kjenne de subtile smakene. Téene smaker best når de tilberedes i en gaiwan ved bruk av “gong fu cha”-metoden

Les mer om hvordan å bruke en gaiwan 

Start med Bai Mu Dan som er lett å tilberede, og som for øvrig har noe mer prominente smaksnoter. 

Bai Mu Dan er blant de mest populære téene i Kina, særlig i de varmeste regionene på grunn av dens tørsteslukkende egenskaper. Ved å trekke teen i en gaiwan får man frem den intense florale smaken som etterhvert utvikler subtile noter av hasselnøtter og kastanjer. Ofte byr téen på søte bakgrunnsnoter som minner om kakao og vanilje. 

Når du har blitt bedre kjent med de delikate smakene, kan du begynne å kose deg med den ettertraktede Yin Zhen, også kjent som “Silver Needles”. Disse lange, dunaktige “sølvnålene” er ansett som en av de mest prestisjefylte téene i verden, takket være av selektiviteten i plukket og ferdighetene som involveres i produksjonen. Yin Zhen nytes gjennom en serie av flere trekk på 15 sekunder. Da får man virkelig smakt på den silkeaktige og smidige likøren som bærer på noter av friske roser, vanilje og grønne druer.  

Se opp for nye hvite téer

Ulike hvite téer kommer og går fra Palais des Thés, og vi er stolte av å kunne tilby et bredt utvalg fra alle verdens hjørner – alt fra Nepal til Malawi, og fra Vietnam til åkrene i Frankrike! Det er en sann glede å smake på de spesifikke kvalitetene til hvert land, i tillegg til å oppdage fantastiske téer som vil glede enhver eventyrlysten teelsker!

Oppdag vårt utvalg av hvite teer

Tilbake til blogg
1 av 3