Matcha - En innføring for nybegynnere

Matcha - En innføring for nybegynnere

Jeg har en tilståelse å komme med: Jeg forsto meg aldri helt på matcha, samt hvorfor det var så mye snakk om dette grønne pulveret, spesielt ikke før jeg jobbet på Palais des Thés. Jeg var så å si 4 år forsinket, ettersom denne trendbølgen slo til i den vestlige verdenen rundt 2015. Likevel er matcha-baserte produkter ennå overalt, og det har du kanskje lagt merke til selv. Matcha latte, matcha shakes, matcha iskrem, matcha pannekaker, matcha hudkrem, og mye mer. For dere som fortsatt har et spørsmålstegn hengende over hodet, tro meg, jeg sympatiserer sterkt med dere. Det er ikke lett å vite hva matcha er, særlig hvis kunnskapsdelingen har vært utilstrekkelig. Senk skuldrene ned, jeg kommer til unnsetning! I dette innlegget skal jeg belyse dere om alt som er verdt å vite om matcha – se på det som en innføring for nybegynnere. Forhåpentligvis vekker det deres interesse for dette “mystiske” pulveret. 

Hva er matcha? 

Matcha er en irrgrønn japansk te, fremstilt av teblader som har blitt malt til et fint pulver – finere enn mel faktisk. Til tross for at matcha og andre grønne teer kommer fra den sammen teplanten, Camellia Sinensis, så må det bemerkes at dyrkings- og produksjonsmetoden for matcha er annerledes. 

Hvert år velger te-dyrkeren de sterkeste plantene til produksjonen av matcha. Tebladene fra disse utvalgte avlingene kalles for Tencha, også kjent som “skygge-te”. Betegnelsen kommer fra det faktum av plantene blir dekket til med bambusmatter tre uker før innhøstingen, nemlig for å begrense inntaket av sollys. På den måten slutter bladene å vokse, hvilket medfører at planten samler massevis av næringsstoffer på en mye mindre flate. Det er derfor matcha har en høyere konsentrasjon av viktige næringsstoffer sammenlignet med andre typer te. 

Tencha-bladene blir dermed tørket, for så dampet for å hindre oksidering. I etterkant går bladene enten til å lage Gyokuro – en skyggete i bladform, eller så går de til å produsere matcha. Før bladene kan kvernes må de gå gjennom en sofistikert prosess der både stilken og årene blir fjernet. På den måten får matcha-teen den silkemyke teksturen som den også er kjent for. Et voilá, da har vi matcha!

Flere dynastier tilbake

Det mange ikke vet er at matcha egentlig er opprinnelig fra Kina. Under Song-dynastiet (960-1279) skapte zen-buddhistiske munker en rituale for å tilberede matcha, der tebladene ble finmalt til pulver, for så vispet ut med varmt vann i en bolle. Denne tilberedningen var perfekt for meditasjon, ettersom det høye theine-innholdet hjalp munkene med å holde fokuset oppe i flere timer. Omsider falt denne tradisjonen gradvis bort, men en japansk zen-munk ved navn Eisai brakte praksisen videre til Japan. Ved at han returnerte til hjemlandet med frø fra Zhejiang i Kina, fikk teplanten i 1191 sitt nye fotfeste på “solens opphav”. 

Cha No Yu - den japanske tesermonien

Tradisjonen med å vispe ut teen forble dypt rotfestet i det japanske samfunnet, særlig i deres tesermoni, kalt Cha No Yu. På 1500-tallet ville en mann ved navn Sen no Rikyu at te skulle bli en del av folks hverdag, og videreutviklet Cha No Yu som en måte å meditere på. Gjennom denne sermonien ønsket han at folk skulle lære å sette pris på estetikken av det ufullkomne, samt verdsette et hvert enkelt møte med andre mennesker. Av den grunn har matcha fortsatt den dag i dag en sentral rolle i den japanske kulturen, der den innehar hovedrollen i Cha No Yu.

Smaksfornemmelsen 

Matcha byr på en rund silkemyk tekstur i munnen, som videre utvikler deilige vegetale noter sammen med en kraftig umami-smak. En særdeles forfriskende te som vi anbefaler å drikke på morgenen til frokosten eller på ettermiddagen til lunsj. 

Vårt utvalg av matcha: 

Helsefordeler med matcha

Matcha byr på en rekke helsefordeler når den konsumeres, så det er ikke uten grunn at denne teen har slått så bra ann i den vestlige verdenen. 

  • Siden du drikker hele teblader får du i deg en masse viktige næringsstoffer. Matcha er rik på vitaminer, mineraler, antioksidanter og klorofyll.
  • Samt har dette “mirakelpulveret” mye L-theanine og theine (også kjent som koffeinet i te) i seg. L-theanine er en aminosyre som hjelper til med å skille ut koffeinet over tid, slik at du får en lengre effekt sammenlignet med kaffe. Ikke minst hjelper denne aminosyren deg til å sove kvelden, slik at du fint kan drikke te gjennom hele dagen.

Anvendelse av matcha

Matcha er en allsidig te som kan brukes på mange forskjellige måter! Det kan enten tilberedes på den tradisjonelle metoden, blandes med melk og juice, eller tilsettes i smoothie-bollen. Anvendelsen av matcha kan også strekke seg over til det gastronomiske – matcha strødd på vaniljeisen, på frokostblandingen, bakt inn i desserter, eller kokt sammen i risotto eller i supper. Det er et hav av muligheter!

Tradisjonelle metoden

Dette trenger du: 

 

Hint: Palais des Thés har et introduksjonssett hvor du får alt det utstyret du trenger for å lage matcha. Sjekke det ut her: Matcha Introduksjonssett

Slik gjør du:

  1. Ha en strøken Måleskje eller to “scoops” av Matcha Imperial eller Økologisk Matcha Shiro i bollen. 
  2. Hell i 7dl med 70℃ varmt vann. 
  3. Hold Chawan med én hånd, og visp blandingen med den andre hånden. Visp blandingen raskt og presis i en “W”-form, inntil du får et jevnt lag av skum.
    (Hint: Luftboblene skal være omtrentlig like store). 
  4. Når matchaen er klar, da er det på tide å ta seg en slurk rett fra bollen. 

Oppbevaring av matcha

Uåpnet matcha holder seg som regel i 1-2 år. Etter at du har åpnet boksen eller posen med matcha, så anbefaler vi at du oppbevarer den i kjøleskapet for lenger holdbarhet. Drikk matcha innen 3-4 måneder for optimal smak. 

Avslutning

Forhåpentligvis gav dette innlegget deg nok informasjon om matcha, og kanskje det vekket en interesse hos deg? Dersom du har flere spørsmål om matcha, kom gjerne innom butikkene våre på Bogstadveien, Grensen eller på Sandvika Storsenter og snakk med våre dyktige ansatte!

 

Tilbake til blogg