Oolong – den blågrønne te

Oolong – den blågrønne te

Madam Ming og innføring i oolong

Dersom du har vært innom butikkene eller skuet raskt på vindusutstillingene våre, har du nok sett denne kvinnen: Madam Ming! Madam Ming er en eksepsjonell tedyrker, som også leder teplantasjen Mae Salong i Thailand. Hun er vel og merke en av de få kvinnene i verdenen som leder en teplantasje – et enestående bevis på at teindustrien ikke er utelukkende herrenes business. Denne pioneren introduserte te til området rundt Mae Salong, og er per dags dato kjent for sine fantastiske oolong-teer. Hun er kvinnen bak blant annet Milky Oolong og Ruby Oolong. Dreven er denne tedyrkeren, ettersom hun aldri stopper med å eksperimentere samt innovere nye tesorter! (Psst! Det er snakk om utsøkte nyskapninger som du snart kan få tak i hos oss.)

Men hva slags te er det Madam Ming produserer? Oolong – hva vil det si? Forutenom dette innlegget regner jeg med at dere har hørt om oolong-teer tidligere, men det er mulig at det skurrer en viss usikkerhet blant noen av dere. Er det en grønn eller sort te? Fortsett å les videre, for her kommer en liten innføring...

Oolong – den blågrønne tefargen

Oolong. Eller “svart drage”, wu long. Eller “blågrønn te”, qin cha. Ja, denne tefargen har mange navn. Det sistnevnte betegnelsen brukes hovedsakelig av profesjonelle produsenter og forhandlere, men hos oss på Palais des Thés holder det med simpelthen “oolong”. 

Til å begynne med kan du anse oolong som gråsonen mellom grønn og sort te, spesifikt vil det si grenselandet mellom null og full oksidering. Oksidering refereres til prosessen der oksygenet i lufta reagerer med tebladenes planteceller, slik at bladene blir brunere og smaken kraftigere. Denne prosessen er en avgjørende samt skalerbar faktor når det kommer til produksjonen av oolong. Det betyr at forskjellige oolong-typer har ulik grad av oksidasjon. På den måten fremstår tesortene med svært ulike aromaer – oolong er så å si tefargen med mest variasjon!

Opprinnelseshistorien til oolong

Opphavet til oolong er innhyllet i mysterier. Selv om det finnes en rekke myter og legender om dens opprinnelse, er det fortsatt ingen som riktig vet hvordan denne tetypen oppsto!

Ifølge en av legendene ble oolong’en til takket være en sort slange. Opprinnelseshistorien finner sted i den kinesiske provinsen, Fuijian, som er i dag en av de fremste oolong-produsentene i verdenen. Legenden forteller om en plantasjeeier som gikk rundt i hagen på jakt etter nye smaksrikdommer. Mens han plukket noen teblader, dukket det plutselig opp en enorm svart slange fra buskene. Forskrekket mistet han bladene, og løp hjem. Eieren returnerte til stedet dagen etter, og samlet opp alle bladene han hadde mistet. På det tidspunktet var de delvis oksiderte. Da eieren smakte på teen han lagde fra bladene, synes han at den var både utsøkt og ikke minst, unik. Omsider ble denne teen mer og mer populær, og eieren gav den dermed navnet “wu long”, som (igjen) betyr “svart drage”. 

Klassifiseringer av oolong

Siden det finnes så store variasjoner innenfor denne tetypen, så har vi heldigvis klassifiseringer for å gjøre det mer oversiktlig. Klassifiseringene betegner oksideringsgraden av teen, og er en pekepinn på hvordan teen kommer til å smake. 

En tommelfingerregel: 

  • Oolonger som er lite oksiderte ser og smaker mer som grønn te.
  • Oolonger som er veldig oksiderte ser og smaker mer som sort te.

For å gjøre det enkelt, kan vi dele oolong i tre klasser: 

Lett oksiderte (5%-20%)

Grønne teblader med florale og vegetale noter

VÅRT UTVALG AV LETT OKSIDERTE OOLONGER: 

Medium oksiderte (30%-40%)

Tebladene har en dypere grønnfarge, og smaken er gjerne litt mer kompleks enn forrige kategori. Søte og fruktige noter med en honningspreget undertone. 

VÅRT UTVALG AV MEDIUM OKSIDERTE OOLONGER: 

Høy oksiderte (over 40%)

Dyp-mørke teblader med en mer skogsaktige grillede noter. Fyldigere og rundere i teksturen. 

VÅRT UTVALG AV HØY OKSIDERTE OOLONG:

  • Butterfly of Taiwan
  • Bai Hao Oolong 2020 (Grand Cru) 
  • Økologisk Oolong du Mont Kenya 2020 (Grand Cru)
  • Baguashan Black Pearls 2020 (Grand Cru) 

 Avslutning

Oolong-teer er fantastiske ettersom de byr på en rekke ulike komplekse aromaprofiler, og anbefales sterkt til både nye samt erfarne tedrikkere. Hvis du er ny i oolong-verdenen og ønsker å vite mer, så kom gjerne innom butikkene våre og ta en prat med våre dyktige ansatte. Vi finner den perfekte oolongen til deg! 

 

*Alle våre blogginnlegg er skrevet av Mimi Lu @mlululu2411, vår flinke ansatte i vår butikk på Sandvika Storsenter.

Tilbake til blogg
1 av 3