Oolong – “den sorte drage”

Bli kjent med den populære og mest omfattende tefargen

Grønn eller sort te – hva er egentlig oolong?

Oolong er hverken grønn eller sort te; det er nemlig en egen tefarge, på lik linje med hvit, grønn, gul, sort og mørk te. Dette er uten tvil en spennende tefarge, og er en spesialitet i de sørlige provinsene i Kina, som Fujian og Guangdong, samt Taiwan. Teer som faller inn i oolong-gruppen er delvis oksiderte (10%-85%), og kan dermed anses som gråsonen mellom grønn og sort te, som henholdsvis er ikke-oksidert og full-oksidert.

Effekten av oksidering

Med oksidering referer vi til prosessen der oksygenet i lufta reagerer med tebladenes planteceller, hvilket fører til at fargen, aromaen og smaken på tebladene endres. Oksideringen trer i kraft idet bladene plukkes fra tebusken, og dersom man lar den kjemiske reaksjonen utfolde seg blir resultatet en dyp malt-aktig, tanninrik og astringent smak som typisk finnes i sort te. Om man derimot stanser oksideringen umiddelbart gjennom varmebehandling, bevarer man de friske vegetale og gressaktige smakene som assosieres med grønn te.

Sånn sett er oksidering et viktig element innen teforedling; den definerer smaksprofilen til teen, i tillegg til at den bidrar til å gi oss mange tevarianter med ulike smaker.

Den sorte drage

Når og hvor oolongen oppsto er faktisk et mysterium den dag i dag, men noen bevis peker på at tefargen ble oppfunnet for 400 år siden i Wuyi i Fujian-provinsen i Kina. På det tidspunktet var oolong-teene mørke i fargen, med teblader som var avlange og vridde. Deres utseende minnet mye om kinesiske drager, hvilket var noe grunnen til at disse teene fikk navnet “oolong” som betyr “sort drage” på kinesisk.

Slik produseres oolong

Plukking

Store og modne teblader som ligger i nedre halvdel av tebusken er oftest de som blir brukt til å produsere oolong. Sammenlignet med de øvre tebladene inneholder disse vesentlig mindre tanniner og koffein. De er i tillegg tykkere og mer robuste, hvilket gjør oolong i stand til å tåle mange trekk.

 

Visning

De nyplukkede tebladene blir satt til side for å visne i flere timer; først under åpen sol og deretter i skyggen for avkjøling. Visningen bidrar til å gjøre bladene møre, og vanligvis repeteres dette steget et par ganger.

Svetting

Svetting er det viktigste steget innen oolong-produksjon. Tebladene blir plassert inn i et rom der temperaturen er satt til 22-25 ℃ og fuktigheten ligger rundt 85%. Her blir tebladene rørt og kastet rundt med økende kraft. Samtidig som prosessen setter fordampningen av vann i gir, bidrar den også til å frigjøre aromaene i teen. Oksideringsgraden i den endelige teen avhenger stort sett av hvor lenge denne prosessen varer.

Risting

Når ønsket oksideringsgrad er nådd, blir tebladene ristet for å stanse ytterligere oksidering. Hvor mye og hvor lenge teen blir ristet, kommer ann på hvilke smaker temesteren ønsker å fremheve. Intens risting kan gi grillede, nøtteaktige og/eller smøraktige noter, avhengig av oksideringsgraden til teen.

Rulling, tørking og pakking

Tebladene blir rullet og formet etter ønsket fasong. Ettersom bladene ofte er store og noen ganger skrukkete, blir mange oolong-teer rullet til store perler slik som vår Dong Ding.

Helt til slutt blir teen tørket og pakket.

Et fortryllende smakseventyr

Oolong er uten tvil den tefargen med mest variasjon når det kommer til smak, aroma og utseende. Teen kan være alt fra lys og floral til mørk og sjokolade-aktig, alt avhengig av oksideringsgrad og hvor mye teen har blitt ristet.

Friske og velduftende

Lyse blågrønne oolong som Bao Zhong Imperial og Milky Oolong er lett-til-medium oksiderte og minimalt ristede teer. Disse minner mye om grønn te, særlig i smaken. I tillegg til at oolongen byr på friske vegetale noter (som vanligvis finnes i grønn te), bidrar oksideringen til å avsløre dens florale karakteristikk, hvilket gir teen søtere og smøraktig likør.

Fyldig og varm

Øker vi oksideringsgraden eller utsetter teen for mer risting, begynner vi å få litt varmere, dypere og fyldigere smaksnoter. Smaksnoter som minner om honning, ristet korn eller hvite sesamfrø fremheves ofte av en likør med en skogsaktig karakter. Taiwanske oolong som Si Ji Chun av Familien Wang og Shan Li Xi Gao Shan passer for deg som liker disse smaksnotene.

Mørk og intens

Slik som klassikeren Tie Guan Yin Imperial, er mørke og intense oolonger et resultatet av moderat-til-høy oksidering og kraftig risting. Her får du en tykk og robust likør, med noter av kokt steinfrukt, mørk sjokolade, dyp karamell, og/eller ristede nøtter og korn. Vi anbefaler deg å prøve ut de ettertraktede fjellteene Yancha og Dan Cong fra Wuyi- og Feng Huang-fjellet i Kina – disse er utmerkede representanter for denne typen oolong. Sjekk også ut vår 4 Grand Cru Oolong pakke her.

Kjør Gong Fu Cha-style!

Te av såpass høy kompleksitet og møysommelig håndverk krever også litt ferdigheter innen tebrygging – men ta det med ro, altfor komplisert er det ikke. Oolong kan best nytes gjennom serier av små, korte og intense infusjoner, og da er Gong Fu Cha-metoden garantert best i klassen. Les mer om bryggemetoden her og eventuelt om hva slags utstyr du trenger for å lage suksessfulle oolong-trekninger.

Det finnes noe for alle

Med så mye smaksvariasjon er det garantert at det finnes minst én oolong til enhver teelsker. Derfor anbefales oolong til både erfarne og uerfarne tedrikkere. Hvis du ble enda mer nysgjerrig på denne unike tefargen og er på jakt etter en ny favoritt, kan du gjerne komme innom våre butikker på Grensen, Bogstadveien og Sandvika Storsenter. Vi hjelper deg med å finne den perfekte oolongen!

Tilbake til blogg