Ichibancha 2023

Ichibancha 2023

I den japanske folkesangen, Chatsumi ("teplukking") males det et idyllisk bilde av frodige grønne tehager, hvor vi ser kvinner i tradisjonelle røde plagg, mens de plukker de første tebladene som nylig har sprunget ut. Denne sangen blir i dag sunget av små barn, og feirer innmarsjen av den ettertraktede vårinnhøstingen, Ichibancha – en stor begivenhet for folket i Japan, og for oss téelskere.


"Summer is approaching, the 88th day
in the fields and mountains new leaves are growing thickly
Over there, you can see tea pickings
Wearing red cords and sedge hats"
– Chatsumi, japansk folkesang

Hva er Ichibancha?

Ichibancha som betyr "første innhøsting", er våravlingen som plukkes mellom slutten av april og starten av mai. Tradisjonelt høstes tebladene på hachijuhachiya. Det vil si på "den 88.dagen" etter første vårdag, da det hevdes at téen skal være på sin aller beste. Fordi hachijuhachiya har blitt båret fra den (tradisjonelle) før-vestlige kalenderen, faller den på ulike datoer fra år til år. Denne unike innhøstingen som kun består av unge, delikate og friske teblader, går med til å produsere Japans prestisjefulle vårtéer som kalles for shincha.

Shincha ("ny te" på japansk) er nydelige grønne téer som byr på en helt unik smaksopplevese. De prosesseres på samme måte som sencha, men ettersom bladene er plukket om våren (fremfor sommeren som sencha), har vårtéene en fyldigere og søtere umamismak. Deres komplekse aromaer minner om nyklippet gress, jod, spinat og kokte grønnsaker – og avhengig av kultivar og produksjonsområde, kan téene også by på noter av smør, skalldyr, nøtter og hvite blomster.

De spesielle vårbladene

Ichibancha tilhører en unik tegruppe, hvor téene kun består av spesielle blader som er plukket på våren. På grunn av den brutale vinteren, ender vårbladene opp med å ha høye konsentrasjoner av aromaer og næringsstoffer. Både India, Kina og Nepal har tilsvarende vårtéer.

Når vinteren inntreffer blir tebusken utsatt for kraftigere kulde samt betydelig mindre sollys, noe som fører til at planten stopper å vokse og går inn i dvale. Dvaletiden er svært viktig. I denne perioden konsentrerer tebusken næringsstoffene som trengs for å overleve gjennom vinteren, og for å produsere nye skudd til våren.

Senere når våren kommer, våkner tebusken til liv igjen. Sakte, men sikkert begynner planten å gro ferske skudd som gir fra seg ekstra intense aromaer, komplekse smaker og næringsstoffer som har blitt samlet opp under vinteren. Dette er grunnen til at de første skuddene som dukker opp etter vinteren anses for å være av høyest kvalitet.

Oppdag årets Ichibancha

Ichibancha har vært sen i år, men etter å ha smurt oss med litt tålmodighet har vi endelig fått inn et fullkommen parti! Disse vårtéene er veldig ferske, og vi anbefaler deg å smake på de før sommeren er omme. Her er det bare å glede seg! Sikre deg et lite parti ved å bestille Ichibancha på vår nettbutikk, eller besøke våre butikker på Bogstadveien, Grensen eller Sandvika. 

*Alle våre blogginnlegg er skrevet og laget av Mimi Lu @mlululu2411, vår flinke ansatte i vår butikk på Sandvika Storsenter.

Tilbake til blogg
1 av 3