Ichibancha 2022

Ichibancha 2022

“Den første téen”

Ichibancha betyr “den første téen”, og refererer til Japans høyt prisede våravling som plukkes mellom april og mai. Av de fire årlige innhøstningene, er det ichibancha som er ansett som den aller beste, og téentusiaster verden over venter i spenning hvert år. 

Den japanske folkesangen Chatsumi (“teplukking”) maler et idyllisk bilde av frodige grønne tehager, hvor kvinner i tradisjonelle klær plukker de første tebladene som har sprunget ut etter vinterens dvale. Denne sangen som ofte blir sunget av små barn, feirer starten på den årlige vårinnhøstningen, ichibancha, hvilket er en stor begivenhet for téelskere både i og utenfor Japan.

"Summer is approaching, the 88th day/ In the fields and mountains new leaves are growing thickly/ Over there, you can see tea pickings/Wearing red cords and sedge hats" -Chatsumi

Disse delikate og aromatiske vårbladene går med til å lage de prestisjefylte vårtéene som kalles shinchaDisse friske og møre tebladene er meget aromatiske, rike på smak, og ikke minst proppfulle av vitaminer, mineraler og aminosyrer som teplanten har samlet opp under den kalde vinteren. Det er selvfølgelig kun de flotteste bladene fra denne allerede eksepsjonelle avlingen som brukes til å lage de utsøkte, smaragdgrønne ichibancha-téene. 

Japansk grønn te av høyeste kvalitet

Shincha, som betyr “ny te” på japansk, er en høykvalitets sencha som produseres kun på våren når de fineste tebladene plukkes. Shincha er lite astringent, og rikere på både sødme og umami sammenlignet med den hverdagslige senchaen. I tillegg byr den på en mer kompleks aroma, hvor de primære notene er nyklippet gress, jod, spinat og kokte grønnsaker. De sekundære smaksnotene gjengir gjerne smaker slik som smør, skalldyr, nøtter, frukt og/eller hvite blomster – alt etter hvilken kultivar som er brukt, og hvor téen er dyrket og produsert. 

 Les: Mr. Matsushita's Shoju Tea

Årets 4 første Shincha

Matsushita-sans Shoju fra Tanegashima-øya

  • Kultivar: Shoju
  • Oljete tekstur, vegetal, nyklippet gress, undertoner av smør

Mister Setoyamas Sakimidori

  • Kultivar: Sakimidori
  • Tykk tekstur, rik på umami og fylde, fruktig

Økologisk Asanoka av Mister Kurazano

  • Kultivar: Asanoka
  • Gode mengder aminosyrer, intens umami, vegetal

Benitachiwase fra Kagoshima

  • Kultivar: Benitashiwase
  • Silkeaktig, intense fruktnoter (aprikos, fersken)

I år får Palais des Thés nok en gang inn et spennende utvalg av shincha-téer, med fire(!) forskjellige kultivarer representert i første parti alene. Tradisjonelt har de aller fleste japanske téer vært laget av Yabukita-kultivaren, men i de siste årene har stadig flere tebønder dyrket og eksperimentert med andre unike varianter. Det betyr at vi i år kan tilby deg nydelige vårtéer med et større, mer variert mangfold av smaker og opplevelser!

Les mer om Yabukita – Japans mest populære kultivar

Les: Mr. Matsushita's Shoju Tea

Noen ledige plasser igjen på smaking av årets ichibancha

For påmelding, send en epost til larserik.johansen@palaisdesthes.no

Tilbake til blogg
1 av 3