Historie te
Teen og dens legender Europa oppdager teen
Tradisjoner og symbolism Teen erobrer verden

Teen og dens legender

Det hele begynte i Kina i 2737 f. Kr. Mens keiseren Shen Nung kokte ifølge legenden vann for å slukke tørsten i skyggen av et tre, blåste en lett bris gjennom grenene og noen blader falt ned. De blandet seg med vannet og ga en delikat farge og duft. Keiseren smakte på det og syntes det var herlig. Treet var en vill teplante: teen ble født.

I India forteller man en annen legende, om hvordan Prins Dharma ble berørt av guddommelig nåde og gikk ut for å preke Buddhas lærdom i Kina. For å gjøre seg aktverdig, lovet han å ikke sove i løpe av den niårige ferden. Men mot slutten av det tredje året ble han overvunnet av døsighet og var i ferd med å sovne, da han tilfeldigvis plukket noen blader fra en vill teplante og begynte å tygge på dem. Teens stimulerende egenskaper hadde sin virkning med det samme. Dharma følte seg mer oppvakt og, etter dette, tilla han disse bladene han hadde funnet styrken for å holde seg våken de seks årene som var igjen av hans apostoliske misjon.

I Japan er historien noe annerledes: etter tre år falt den utslitte Bodhi Dharma i søvn mens han ba. Da han våknet ble han rasende av sin svakhet og i sorg for sin synd skar han av sine øyelokk og kastet dem på bakken. Noen år senere, da han passerte samme sted, så han at de hadde gitt liv til en busk som han aldri hadde sett før. Han smakte på bladene og oppdaget at de hadde egenskapen å holde et menneske våken. Han fortalte de som var rundt ham om oppdagelsen og så begynte man å dyrke te på alle de steder han reiste gjennom.

Tross legendene, tror man at busken opprinnelig kommer fra Kina, antagelig fra området rundt grensen mellom Vietnam og Yunnan-provinsen, og at bruken av denne drikk først ble utviklet av kineserne.

  Tradisjoner og symbolism       top

Copyright © 1999-2019 Le Palais des Thés, Frankrike - Legal notice - International website