Te og helse
Alkaloider Vitaminer
Garvestoffer og polyfenoler Te og jern

 

Helt fra dens første oppdagelse i Asia ble te betraktet som velgjørende for kroppen. De tidligste henvisninger kommer fra historikere som forsvarer dens medisinske egenskaper: i begynnelsen ble teblader brukt som en deig, som et omslag mot reumatisme. Legender om te, de kinesiske, de indiske eller japanske, alle viser på sitt vis til de stimulerende og styrkende egenskapene i teen. Keiseren Shen Nung, den kinesiske medisinens og jordbrukets far, sier i sin Medisinske Bok at "te letter trettheten, styrker viljen, gleder sjelen og gir liv til synet."
I det 20. århundre gir den medisinske fagkunnskap oss vitenskapelig belegg for de mange fordeler som tedrikkere har erfart i over to tusen år.

 

Alkaloider

Det finnes tre alkaloider i te: koffein, teofyllin og teobromine.
Disse er organiske substanser som finnes i alle typer te uansett fargen.

m koffein
Denne er hoved-alkaloiden i te, som representerer 2% til 3% av det tørre bladet. Det er viktig å være klar over at koffeinet som finnes i te og kaffe har det samme molekylet. Den eneste forskjellen er at den finnes proporsjonelt i større mengde i kaffe.

Koffeininholdendet i te er avhenging av både bladet som brukes - skuddet og det første bladet inneholder dobbelt så meget som Souchong-bladene - og avlingens sesongen, siden klimavariasjoner påvirker bladets modenhet. Av denne grunn har noen teer et høyere koffeininnhold: ny sesong avlinger, de med mange skudd; andre igjen er nesten uten koffein: røkte teer og Wu Long (oolong) teer.

Koffein virker sterkt stimulerende på nervesystemet. I motsetning til kaffe, blir koffeinet i te sluppet langsomt i kroppen. Av denne grunn gjør den oss våkne og oppvakte uten at vi blir overstimulert. Dette gjør at te er den ideelle drikk - sammen med trim, både mentalt og fysisk - for å føle seg opplagt.
Mens denne stimulerende virkningen kan forårsake en lett tendens til søvnløshet på følsomme mennesker, er det svært lett å "de-koffeinere" en te hjemme uten å forandre smaken: siden koffeinet i te er en bestanddel som utløses under avtrekkets første få sekunder, kan man bare skylle bladene ved å først helle over dem kokende vann, la dem ligge i omtrent tretti sekunder og kaste dette vannet.

m teofyllin
Teofyllin er til stede i langt mindre mengder enn koffeinet. Dets funksjon er hovedsakelig karutvidende; med andre ord, utvider den årene og blodkarene, og forbedrer blodsirkulasjonen. Dette forklarer hvorfor te, enten iskald eller kokende varm, er en forfriskende drikk: karutvidelse er en av mekanismene som fører til reguleringen av kroppsvarmen. Teofyllin er også stimulerende for pusten, og brukes i visse medisiner for å behandle astma. Likevel bør ikke te, under noen omstendighet, betraktes som en medisin for denne typen sykdom.

teobromin
Denne alkaloiden, som finnes i mindre mengder enn de andre to, har en sterk vanndrivende virkning. Ved å stimulere nyrenes sirkulasjon, forårsaker den uttømming gjennom urinsystemet.

  Garvestoffer og polyfenoler       top

Copyright © 1999-2019 Le Palais des Thés, Frankrike - Legal notice - International website