Ceremonies
Den kinesiske tekunsten Russisk samvær rundt samovaren Den engleske te-tradisjon
Japansk teseremoni Marokkansk gjestfrihet

Den kinesiske tekunsten Gong Fu Cha

I det daglige liv bruker ikke kineserne tekanner, men tilbereder teen i små individuelle teboller - zhong-boller - der de plasserer litt grønn te og deretter heller litt kokende vann på. Bollen dekkes med et spesielt lokk som tillater at man kan drikke teen uten å svelge bladene. Det er vanlig blant tedrikkere å trekke te på de samme bladene mange ganger i løpet av dagen og de tar med seg sine te-boller hvor de enn går.

Parallelt med denne dagligdagse måten å drikke te, finnes det en kinesisk tradisjon for tedrikking, Gong Fu Cha, som har blitt adoptert på Taiwan gjennom flere årtier.
Det var under Ming-dynastiet at å trekke teen ble vanlig, og de første tekannene kom i bruk, og at Yi Xing-leiren begynte å bli brukt til å lage dem. Tedrikking ble på denne tiden et rituale og sosial handling og hadde som formål å gjenskape og etterlikne de glemte ritualene fra Song-tradisjonen. Rituale og fremgangsmåte i tilberedningen ga fødsel til en brukerveiledning, Cha Shu, som beskriver nøye hvert steg i tilberedningen av denne te typen. Det er denne veiledningen den taiwanesiske Gong Fu Cha er bygget på.

I dag blir dette settet med regler fulgt i de fleste taiwanske tehus, hvor teelskere kan komme sammen en et varmt og vennlig miljø.
Teene som drikkes der er av eksepsjonell kvalitet, oftest Wu Long (oolong) med meget delikate aromaer og langvarige smaker, som krever tekanner laget av en bestemt type leire: leire fra Yi Xing, en kinesisk landsby vest for Shanghai (se side 58). Blant andre tilbehør, finner en vanligvis: kannen, tebrettet, et slags stort grunt fat hvor man plasserer tekannen og koppene; reservekannen, og koppene for lukting og smaking..

Så hvordan blir te tilberedt i samsvar med Gong Fu Cha?
  • Plasser tekannen og koppene på tebrettet,
  • Hell varmt vann i tekannen for å rense den og deretter hell dette vannet i reservekannen,
  • Plasser teblader i tekannen til den blir halvfull. Rens bladene med litt vann for å fukte dem, hell så vannet med en gang i reservekannen,
  • Hell innholdet fra denne kannen i tebrettet,
  • Fyll tekannen med vann helt til toppen for å få opp alt skum. La det hele trekke ett minutt og hell så avtrekket i reservekannen,
  • Fyll luktekoppen fra kannen og overfør med det samme dens innhold til smakekoppen.
  • Teelskeren innhalerer duften av teen fra den første koppen og drikker så fra den andre koppen, langsomt, i små slurker. Trekking gjentas flere ganger ved å følge samme prosedyre.

Te som er tilberedt på denne måten er meget sterkere enn vanlig te ; den bør smakes på som en konsentrert eleksir og inntas i små mengder. Hver gjenstand som benyttes og hver bevegelse som gjøres har som mål å ekstrahere duftene og aromaene fra teen. Dette gjør Gong Fu Cha til en særegen kunst for tesmaking.

  Japansk teseremoni       top

Copyright © 1999-2019 Le Palais des Thés, Frankrike - Legal notice - International website