L'Histoire du Thé
Teen og dens legender Europa oppdager teen
Tradisjoner og symbolism Teen erobrer verden

Europa oppdager teen

Fra det 10. århundre og framover var teeksport av stor viktighet for Kina: først til de andre asiatiske land og etterpå, i begynnelse av det 17. århundre, til Europa.

De første tekassene ankom Amsterdam i Holland i 1606: dette var den første telasten som ble registrert i en vestlig havn. East Indies Company, et hollansk firma, hadde på denne tiden nære forbindelser med den Fjerne Østen og de hadde nærmest monopol på salget av te helt til slutten av 1660-åra, tross dannelsen av East India Company, en engelsk konkurrent, i 1615. I 1657 introduserte "Thomas Garraway, innehaveren" av et kaffehus i London, te i sine lokaler og plasserte en annonse i en lokalavis, som fortalte: "Det utsøkte brygg, anbefalt av alle kinesiske leger, og det kineserne kaller "Tcha" og andre nasjoner "Tay" eller "Tee", selges ved Sultaness Mead i nærheten av Royal Exchange, i London."

Selv om utberedelsen av te møtte sterk motgang i begynnelsen - det ble sagt at den førte til at menn tapte vekt og godt lynne, mens kvinner tapte deres skjønnhet - vokste det snart fram et grunnlag for en meget viktig handel. Det som til å begynne med var prinsenes privilegium, ble senere en ettertraktet vare for vanlige folk som vanket i "kaffehusene". Disse ble snart omdøpt til "tehus".

Cromwell innførte en stor skatt på te like før sin død, og teen ble snart grunnlag for en lukrativ smuglehandel. I det 18. århundre ble prisen på drikken mer tilgjengelig og te ble til en ettertraktet nasjonaldrikk.

I Frankrike ble teens introduksjon opphav til mange stridigheter mellom leger, fra 1650-åra og framover. Etter hvert ble den imidlertid meget populær. Madame de Sévigné skriver et av sine brev at Madame de la Sabliére var den første som hadde te i melken sin. Racine var en tro tilhenger av te, i likhet med Kardinal Mazarin som drakk den for å behandle sin podagra.

Tradisjoner og symbolism   Teen erobrer verden       top

Copyright © 1999-2018 Le Palais des Thés, Frankrike - Legal notice - International website