Teproduserende land

India
Sri Lanka
Nepal
Bangladesh
 

India

India er det største teproduserende land og står for nesten en tredjedel av verdensproduksjonen. Det er stor forskjell mellom de forskjellige typer av indisk te. Dette skyldes tildels klimatiske og lokale forhold som kan variere mye fra region til region. Fra fjellområder til høysletter og lavtliggende områder. Forskjellene skyldes også at det dyrkes forskjellige type teplanter: Camelia assamica i Assam, Camelia sinensis i det sørlige India. I Darjeeling dyrker man begge sorter foruten en del avarter og hybridier.

Darjeeling

Darjeeling- høyfjellste, dyrket på plantasjer som ligger mellom 400 og 2 500 m over havet, ved foten av Himalaya. Darjeeling er berømt for sitt kjølige og rene klima. Engelskmennene startet de første plantasjene i 1856 i Tukvar, som senere ble Puttabong, og i det Nordlige Tukvar. Den gode kvaliteten på teen fra dette omtådet oppmuntret engelskmennene til å etablere andre plantasjer: Dooteriah i 1859, Ging, Ambootiah, Tukdah, Phoobsering mellom 1860 og 1864, Badamtam og Makaibari noe senere.

Darjeeling teproduksjon vokste ekstremt raskt og det finnes frendeles 90 plantasjer i full drift den dag i dag. I lang tid ble 61 av disse plantasjene/tehagene klassifisert i tre forskjellige kategorier, avhengig av hvor høyt de lå plassert over havet. Om disse kategorier engang hadde betydning for kvalitet, prestisje og berømmelse har de i dag ingen mening siden avlingen fra alle plantasjene er betydelig forbedret og avhenger like mye av planternes ferdigheter som av plantasjens beliggenhet.

Fordi te fra Darjeeling oppnår så høye priser på verdensmarkedet reserveres den utelukkende til eksport. Den selges på to måter:

som en "blend", en blanding fra forskjellige plantasjer, alle beskrevet under samlebetegnelsen "Darjeeling".

De mest utsøkte og fineste teer blir eksportert i originale tekister der alle relevante opplysninger om plantasjens navn, sort og høstings tidspunkt blir angitt.

Te fra Darjeeling er altså en av verdens mest ettertraktede teer. Smaken og duften varierer fra en avling til en annen og fra en plantasje til en annen. Ulike kriterier er med på å bestemme avlingens kvalitet.

  •  plukketiden (vår, sommer, høst, under monsunen),
  •  måten teen blir plukket på,
  •  klimaforholdene,
  •  høyden og retningen plantasjen er orientert i forhold til solen
  •  plasseringen av teplantene på plantasjen: om de er fra Assam, Kina, klonet, osv.
  •  jordsmonnet der teplantene vokser.

top

First flush - vårte

Den første plukkingen i Darjeeling, (den første av fem avlinger i året), foregår fra slutten av februar til slutten av april. Det er en begivenhet som følges med stor forventning av verdens teelskere. Det skyldes at den første plukkingen av teblader i Darjeeling gir et meget begrenset kvantum blader med en fantastisk aromatisk rikdom. Denne første plukkingen kalles ofte "teens champagne".
Gjennom hele den kjølige vinteren lar man teplanten hvile mens de nye skuddene langsomt fylles med eteriske oljer. De aller første avlingene i året inneholder en meget høy prosent av disse unge skuddene, kjent som "gylne tupper" og disse unge skuddene er av en meget høy kvalitet. En vår-Darjeeling kan lett gjenkjennes på den grønne nyansen som bladet får når det trekkes i vann. Typiske kjennetegn: Ung og lett med en frisk og livlig bouquet.
Klimaforholdene under vekstperiodene er en bestemmende faktor for kvaliteten på den første avlingen. Teens kvalitet og smak er meget avhengige av riktige klimatiske forhold og den samme plantasjen kan derfor produsere tee av ulik kvalitet fra det ene året til det andre. Det er derfor ekspertene fra Le Palais des Thés reiser til Darjeeling hvert år for å smake på produktet fra hver plantasje slik at de kan gjøre sine valg blant og sende de aller beste teene til Les Palais Des Thes butikkene.
Det beste utvalget av Darjeeling teer er vanligvis tilgjengelig fra mars og utover for flyfraktet te og fra mai-juni for den som blir sendt sjøveien.
Jomfrueligheten og friskheten til en First Flush-Darjeeling gjør at de ikke tåler lagring over lang tid. For å nyte dem mens de er på toppen av sin kvalitet, er det derfor å anbefale at man drikker dem i sesongen, med andre ord, innen de ni til tolv månedene etter høsting. For å nyte kvaliteten fullt ut bør den trekke i svakt putrende vann fra 2 -3 minutter.

top

Mellomavling (In between flush)

Dette er en ganske sjelden innhøsting som foregår i mai på enkelte plantasjer. Den har en kvalitet og smak midt mellom en First Flush, og en Second Flush som høstes senere på sommeren.

Sommeravling (Second Flush)

Denne avlingen plukkes mellom mai og juni, i den varme perioden før monsunen. Tebladene er nå blitt mørkere og mindre enn våravlingen; Når tebladet er trukket får teen en blank kopperfarge og en mektig bouquet.
Avtrekket, rund og gyllen, har fullere konsistens enn den fra første avlingen. Meget aromatisk og samtidig relativt astringerende, gir den en langvarig smak i munnen med smak av moden frukt. Disse teer kan trekkes i 3 - 5 minutter, avhengig av smak og mengde teblader som trekkes. For en mer duftende te, er det mulig å øke antallet blader sammen med mengden vann samtidig som man reduserer trekketiden.

Monsoon flush

Te som produseres i monsunsesongen, fra juli til september, er av en lavere kvalitet enn andre avlinger på grunn av mangel på sol.

Høstavlingen

Denne avlingen produserer en te med store blader. Liqueuren er mørkere enn den fra annen avling og aromaen er mektigere.

Semi-fermentert Darjeeling

Semifermentert te er i utgangspunktet en spesialitet fra Taiwan og Fujianområdet i Kina. De produseres sjeldent i andre land.

top

Grønn Darjeeling

Grønn te, opprinnelig fra Kina og Japan, er fremdeles en sjeldenhet i det nordlige India.

Assam

Provinsen Assam ligger nordøst i India, øst for Darjeeling, mellom Bangladesh, Myanmar (Burma) og Kina. Det er et lavtliggende område der den store elven Brahmaputra og dens bielver skjærer gjennom området på kryss og tvers. Inntil Engelskmennene i tidlig i det 20. århundre begynte å anlegge teplantasjer her var hele området dekket med tropisk regnskog. Denne fruktbare regionen produserer halvparten av Indias te. Klimaet er likt det i Darjeeling (med tørke fra november til januar, og regntid fra april til september), men med større nedbørsmengder. Her er det mulig å høste to avlinger, en tidlig og en sent men den første avlingen er svært sjelden.; mesteparten av produksjonen foregår mellom april og oktober. Assam-teer er kraftige, krydret, med en god del garvestoffer og er astringerende, typisk kjent som "britisk smak". Avtrekket er rikt og meget mørkt; liqueuren er mektig, og kan drikkes med og uten melk.

Disse teer finnes i alle morgenblandinger med full konsistens (se Tradisjonelle Engelske Blandinger på side 102). Hvis de ikke er blandet, må de selges under opprinnelsesmerket, med andre ord, under navnet på plantasjen som har produsert dem.

top

Nilgiri

Nilgiri, som ligger i det sørlige India, er det nest største te-produserende området etter Assam. Denne regionen med høysletter på samme nivå som de på Sri Lanka, produserer teer med regelmessige blader og rund fullkonsistens liqueur . Minner om teer fra Sri Lanka.

Dooars

Regionen ligger vest for Assam. Teene herfra er spesielt aromatiske med sterk farge. I smak kan de minne om en blanding av er e sommer-Darjeeling og en Assam-te.

Kangra

Kangra-dalen, ligger sør for Kashmir. Produserer sterke, aromatiske teer.

Terai

En te som dyrkes på plantasjer sør for Darjeeling, på en høyde av 300 m over havet. Avtrekket har en god farge og liqueuren er sterk og konsistent i smaken.

top

Copyright © 1999-2018 Le Palais des Thés, Frankrike - Legal notice - International website