Teproduserende land

Japan
 

Japan

Teen fant veien til Japan under det kinesiske Tang-dynastiet i det 7. århundre, men det skulle ta mange hundre år før te ble en vanlig drikk. En lang tid var te et privilegium for prester, og ble drukket kun av Zen Buddhismens munker. Det var ikke før i det 9. århundre at de første teplantene ble dyrket, og ikke før i 1202 at de ble plantet i provinsen Uji, som nå er berømt for å produsere de beste grønne teer i Japan. Senere anla den store Zen-presten, Sen-no Rikyu (1522 - 1591) forbindelsen mellom te, Buddismen og de forskjellige teskoler, og skapte på denne måten den mest fullstendige formen av Cha No Yu - dvs kjernen i den japanske te-seremoni. Japan produserer i dag mange grønne teer med hele blad som er av meget høy kvalitet og hvis tilberedelse krever spesiell omhu. Det delikate bladet må gis en rask trekking og temperaturen på vannet er lavere jo høyere kvaliteten på teen er.

Til forskjell for alle de andre grønne teer som produseres i verden, blir ikke japanske grønne teer produsert på basis av den tradisjonelle kinesiske prosessen (ref side 14), men gjennomgår en spesial type tørking ved hjelp av damp. I stedet for å ristes i en kokende het beholder, blir bladene dampet noen få minutter, noe som gir dem et skinnende utseende og en lett jodisert smak som er lett gjenkjennelig. På grunn av dette typiske utseende og smaken, er japansk te ofte overraskende i smak for de vestlige. De er teer som er rike på vitaminer og lette på koffein. De må drikkes ublandet, uten melk eller sukker.

top

Gyokuro

Gyokuro te er de mest ansette grønne teer fra Japan og noen av de dyreste teer i verden. De plukkes kun en gang i året, og kun på utvalgte plantasjer. Noen få uker før innhøsting dekkes teplantene med en duk eller matter av bambushalm, for å filtrere ut 90% av solstrålene. Ved mangelen på lys, blir tebladene mykere og begynner å produsere en god del mer klorofyll enn de ville gjort i åpen luft. Dette gir teen en enestående smak av friskhet og renhet.

Sencha

Sencha teer er grønne teer som er svært utbredt i Japan. Navnet betyr "trukket te" på japansk. De produseres flere ganger i året ved å bruke de beste bladene på teplantene. Plukkingen gjøres mekanisk, en teknikk som japanerne har utviklet og mestrer slik at de kan styre plukkingen mot forskjellige kvaliteter. Etter damptørking, blir bladene foldet så de ser ut som små flate nåler. En Sencha te lages med varierende mengder te, forskjellige mengder og vanntemperatur , og med forskjellige trekketider, avhengig av kvaliteten.

Tamaryokucha

Tamaryokucha-teer blir produsert på samme måte som Sencha-teer. De er simpelthen rullet i stedet for brettet, noe som gir dem mer farge.

Bancha

Bancha-teer blir produsert av større blader plukket lenger ned på busken enn de som brukes til Sencha-teer. Bladenes bretting er også mindre raffinert. De utgjør størstedelen av japansk produksjon og brukes i tre forskjellige former: naturell, varmristet eller tilsatt forskjellige kornsorter.

top

Copyright © 1999-2018 Le Palais des Thés, Frankrike - Legal notice - International website