Teproduserende land

Kina
Indonesia
Vietnam
Malaisia
Taiwan
 

Kina

Kina var teens fødeland og verdens hovedleverandør inntil det 19. århundre. Landet ligger nå på andreplass etter India. Plantasjene finnes hovedsakelig i de sørlige og sentrale provinsene. I en lang tid ble de administrert på et regionalt nivå av et særskilt sentralt styre som var ansvarlig for å selge hele regionens produksjon. Da Deng Xiao Ping kom til makten, ble det en liberalisering av handelen og mange private firmaer kom til, noe som brakte plantasjene og importørene i nærmere kontakt. Likevel, og som en direkte følge av sin sentraliserte fortid, tilbyr vanligvis ikke Kina, som India og Sri Lanka, produksjon direkte fra bestemte plantasjer. De grupperer og tilbyr i stedet teene ut ifra type te (som ofte sier mye om opprinnelsen) og ut ifra kvalitetsklasser.


De teproduserende områdene i Kina har et moderat fuktig klima, regnet er jevnt fordelt gjennom hele året. Mange plantasjer ligger i åssidene i landskap der det er et vedvarende dekke av tåkeskyer, noe som gir bladene et høyt fuktighetsinnhold. Dette er en meget viktig fordel for kvaliteten på grønne teer. Hovedhøsten, som er både den viktigste og den beste, foregår fra midten av april til midten av mai.

Selv om størstedelen av kinesisk te-produksjon består av grønne teer (hovedsakelig til lokalt konsum), er kineserne store på eksport av svart te. Ved å blande ulike produksjoner og anvende strenge kvalitetskrav greier de å holde en jevn og forutsigbar kvalitet fra år til år som gjør den sorte teen til en grei internasjonal handelsvare. Når det gjelder grønne teer, spesielt de mer prestisjefulle, er disse ofte produsert i langt mindre mengder, noe som gjør dem vanskeligere å få tak i. Det er heller ingen lett sak å oppnå den same kvalitet fra et år til et annet.

For å kunne få gleden av alle kvalitetsaspekter, bør disse grønne teer drikkes mens de ennå er i "nysesong", med andre ord, innen de åtte eller ti måneder som følger høsten. Det er av denne grunn at Le Palais des Thés går utenom de internasjonale markedskanaler og i stedet besøker plantasjer i Anhui, Fujian, Zhejiang, Yunnan, Jiangsu eller Sichuan for å velge sesongens beste teer og sende dem til sine butikker så snart som mulig. Dette er den samme innkjøpspolitikken som vi bruker for vår-avlingen av Darjeelings og det sikrer oss de aller beste kvaliteter.

Utvalget fornyer seg hvert år og er vanligvis tilgjengelig fra juni og framover, med unntak av noen spesielle teer som selges fra mai, kun få uker etter plukking og som fraktes med fly direkte fra Kina.

top

Hvite teer

Selv om de er uvanlige i dag, var disse teene meget avholdt under Song-dynastiet. Palais des Thes kan skaffe små mengder av dem fra Fujian-provinsen. Bladene har ikke gjennomgått noen fermenteringsprosess: de har rett og slett kun tørket på spesiell maner i tre dager. Disse teene har et lavt innhold av gravestoff og de må trekkes en lang tid. En av dem, Aiguilles d'Argent, består i sin helhet av nye skudd dekket med hvite "dun", og plukkes kun en gang i året over en periode på to eller tre dager. Dette forklarer hvorfor den er en av de dyreste teer i verden.

Grønne teer

Grønn te, det kinesiske folks daglige drikke, utgjør 80% av hele produksjonen med en stor del reservert til hjemmeforbruk. Den dyrkes hovedsakelig i fuktige fjellregioner som Anhui, Zhejian, Jiansu, Fujian og Guanxi. Bladene kan være brettet, vridd, rullet på lengden (nåler) eller laget i baller eller i andre former. Disse teer er kjent for deres friskhet, deres grønnhet og deres langvarige smak i munnen. Som en generell regel bør de trekkes i tre minutter.

top

Le Palais des Thés tilbyr:

  • omtrent ti eksklusive teer, valgt blant hundrevis av topp teer produsert i Kina i små mengder. Ekstremt friske og ualminnelig delikate. De er ikke de samme fra år til år og men letes hvert år fram for å representere det ypperste av kinesisk te-kunst. De kvalitetsforringes over tid og bør brukes innen åtte til ti måneder etter plukking.
  • et stort utvalg teer som alle har bevist sin høye og jevne kvalitet over tid.

top

Wu Long eller semi fermenterte teer

Disse innbefatter også teene som kineserne kaller blågrønne. Disse teer, som har lange, bleke blader før behandling, med et lavt koffeininnhold, forberedes med tre typer fermentering:

  • en lett fermentering (12-15% som kineserne kaller "Wu Yi" etter navnet på fjellene i provinsen Fujian hvor teen dyrkes.
  • en middels fermentering (40% ) som produserer blant annet Tie Guan Yin teer.
  • en sterkere fermentering (50-60%) med en likhet til Wu Long (oolong) teer fra Taiwan.
Dette er teer med lavt koffeininnhold og er fullkomne til sen ettermiddag og kveld. De står sterkt i den tradisjonelle kinesiske medisin: de er tørstslukkende, beroligende og hjelper å fordøye fet mat. Wu Long (oolong) te kan trekkes i en tradisjonell tekanne, ved å bruke 10 til 20 g te per liter vann og la den trekke mellom 7 og 8 minutter. De kan også nytes ved å bruke Gong Fu Cha-metoden (side 56) i små tekanner som fylles med blader og disse trekkes i 30 til 60 sekunder. Semi-fermenterte teer av høy kvalitet kan trekkes flere ganger uten å tape smaken.

top

Svarte teer

Den svarte teens fødsel i Kina er en gåte. Ingen vet akkurat hva som fikk kineserne til å begynne å fermentere te etter å kun produsere grønn te i hundrevis av år. En legende påstår at svart te var et tilfeldig resultat av en last med grønn te som gjæret etter en altfor lang sjøreise. Da den ankom, ble teen godt likt av mottakerne, som bestilte mer… Uansett hva tilfellet var, blir svarte teer produsert mest til eksport. Den kommer fra provinsene Yunnan, Anhui, Fujian, Jianxi og Sichuan.

Røkte teer

Disse blir produsert i provinsen Fujian, og utvinnes fra Souchong-blader (lave, store blader), som blir røkt på granrøtter. Meget lave på koffein og egnet til å brukes på hvilken som helst tid på dagen. Kan også drikkes med måltidene (f. eks til grillet kjøtt eller røkt fisk) eller velsmakende frokoster med egg og bacon.

Gule teer

Disse produseres svært uregelmessig, og er sjeldne teer som Le Palais des Thés kun får tak i enkelte år. Når dette hender, blir teene lansert sammen med listen med nye sjeldne og sesongbaserte teer.

Mørke teer

Disse kommer fra provinsen Yunnan og blir fermenterte i hauger under fuktig dekke, for å holde et hygrometrisk fuktighetsnivå på over 85%. De mørke teer blir vanligvis behandlet med denne prosessen flere ganger.

Copyright © 1999-2018 Le Palais des Thés, Frankrike - Legal notice - International website