Ceremonies
Den kinesiske tekunsten Russisk samvær rundt samovaren Den engleske te-tradisjon
Japansk teseremoni Marokkansk gjestfrihet

Marokkansk gjestfrihet: myntete

I en reisebeskrivelse fra det 9. århundre forteller den Arabiske handelsmannen Suleiman om sine reiser i Kina. Her beskriver han te som en nesten hellig urt ut i fra den spesielle betydning den hadde i det kinesiske samfunn. Utenom andre gamle kinesiske tekster er dette den eldste benevnelsen av teens eksistens vi kjenner til i dag. Etter først å ha blitt introdusert til Pakistan, videre til den arabiske halvøy og Tyrkia fikk teen og tedrikking sin utbredelse helt til Egypt mot slutten av det 16. århundre. Men det var også her ved inngangen til den Libyske ørken at dens fremgang stoppet opp.

Det var faktisk ikke før i midten av det 19. århundre at te ble introdusert i Maghrebslandene. Da engelskmennene, etter tapet av de slaviske markedene under Krimkrigen søkte nye markeder, vendte de seg mot Marokko mer spesifikt mot havnene Mogador og Tanger for å selge sine beholdninger. Den mest populære drikken i Maghreb på denne tiden var et avtrekk av mynteblader, og noen ganger absinth. Ved å blande disse urtene med te(gunpowder) forsvant en del av bitterheten uten at smaken og fargen ble ødelagt. Drikken ble svært populær og raskt adoptert og er opphavet til den Marokkanske måten å drikke te på. Takket være nomadene, ble tedrikking snart spredt over hele Maghreb og det vestlige Afrika. Siden den tid er regelmessig drikking av myntete regnet som en av forutsetninge for et godt liv, ikke bare i Marokko, men også i mange andre arabiske land.

Teen som brukes er alltid grønn te, vanligvis Gunpowder, som er kjent for å være både frisk og tørstestillende.

I disse kulturene representerer det å servere te det samme som å utrykke gjestfrihet. Det er vanligvis husets overhode som tilbereder den, noen ganger hans eldste sønn, hvis han ikke ønsker å beære gjesten ved å la ham utføre oppgaven selv. To tekanner blir gjort klare samtidig: personen som tilbereder plasserer en klype grønn te i hver kanne, som han raskt skyller med kokende vann for å fjerne bitterheten. En neve med mynteblader og et stort stykke sukker blir lagt i hver kanne, og dekket med kokende vann.

Etter noen få minutter med trekking, rører den som tilbereder teen i blandingen og smaker. Om nødvendig legger til noen få ekstra blader eller litt mer sukker hvis det trengs. Etterpå, løfter han begge kannene og heller teen i små glass, som han bærer på et sirlig gravert metallbrett. Det serveres tre avtrekk, hvert av dem søtere enn det forrige. Etter det tredje og siste er det en skikk at gjesten av høflighet gir signal om at han skal forlate verten.

I ørkenen blant beduinene praktiseres tetilberedningen litt annerledes. Her bruker man små emaljerte tekanner av metall, som plasseres direkte på varmen og fylles med te, vann og sukker. Som i Marokko, serveres tre teer etter hverandre: tuareggene sier at den første er sterk som livet, den andre er god som kjærligheten, og den siste søt som døden.

Russisk samvær rundt samovaren   Den engleske te-tradisjon       top

Copyright © 1999-2018 Le Palais des Thés, Frankrike - Legal notice - International website