Teplanten
Teplanten Cultivation
Økologi Teplukking

Økologi

Teplanten vokser i regioner hvor klimaet er varmt og fuktig med regelmessig regnfall hele året. Planten kan vokse og trives mellom 42. breddegrad på den nordlige halvkule og 31. breddegrad på den sørlige.

De viktigste landene hvor den dyrkes er:

Den høyeste middelstemperatur for dyrking av te ligger mellom 18 - 20º C og klimaet bør ha små daglige variasjoner.
Klimaet har virkning både på avlingens størrelse og kvalitet. Et klima som er altfor fuktig reduserer kvaliteten, mens en tørkeperiode ofte kan gi en avling med høyere kvalitet. I høyereliggende områder blir avlingene mindre, men av økt kvalitet. I tropiske områder kan man dyrke teplanten på høyder opp til 2 500 m.o.h.

Sollyset er viktig: det er drivkraften i dannelsen av de eteriske oljene som gir brygget dets aroma. Sollyset bør ikke være for direkte og intens, men heller mykt og spredt. Dette er grunnen til at høyere trær blir plantet innimellom tebuskene på plantasjene, de filtrerer de sterke solstrålene og regulerer også jordsmonnets økologi.

Jordsmonnet bør være porøst, løst og dypt slik at teplantens røtter kan vokse ned til en dybde på opp til 6 m. Jorddekket bør være minst 1,5 m dypt. De beste stedene er de som har en ung vulkansk jord som er meget porøs og rik på moldjord, verken alkalisk eller altfor leirholdig. Te dyrkes alltid på hellende grunn, noe som gir naturlig drenering, siden teplanter, i motsetning til risplanter, ikke kan overleve i stillestående vann. Denne ulempen er også en fordel: teplanten har lett for å tilpasse seg, den kan vokse på ekstreme hellinger og er fullstendig velegnet til det steileste fjellterreng.

Teplanten   Cultivation       top

Copyright © 1999-2018 Le Palais des Thés, Frankrike - Legal notice - International website