Tesmaking
Smaksmekanismene
Profesjonell smaking

Smaksmekanismene

Under smaksprosessen kommer vår persepsjon av de forskjellige sanseopplevelsene i tre steg:

  • Den første kontakten med teen er lukten, gjennom nesen: man begynner med å lukte teen, bevist eller ikke, så snart koppen løftes mot munn/nese. Denne typen lukting, kaller vi direkte lukting. Den tilfører kun svært begrenset informasjon om det vi er i ferd med å drikke. Når vi puster inn på vanlig måte når kun 10% av molekylene nervecellene for lukt. Denne prosenten kan økes betraktelig ved å puste inn kortere og sterkere: det som tesmakere kaller å "sniffe".
  • Det følgende steget foregår i munnen, når man tar en slurk. To sanser deltar: smak og berøring. Når det gjelder smaken er det tre mulige grunnsmaker i teen: bitter, sur og søt, hver av dem oppfattes i forskjellige deler av munnen/tungeregion. Vår berøringssans blir aktivert ved teens kontakt med slimhinnen og tennene; den gir oss informasjon drikkens struktur og temperatur. Det er i denne fasen vi kan kjenne teens snerp, dens fylde og mykhet. Vi har fortsatt ikke fått noen persepsjon av aroma, så dette stadiet sier oss svært lite om teen smak.
  • Når man svelger foregår noe som kalles retro-olfaction, med andre ord, man slipper luft ut gjennom nesen som samtidig forårsaker et inntak av luft gjennom munnen. Denne "lufttrekken" setter i sving den følsomme delen av vårt lukteorgan og vi kan oppfatte 100% av aromamolekylene. For å forstå viktigheten til dette trinnet, kan man forsøke å holde seg for nesen når man svelger: du vil oppdage at persepsjonen blir begrenset til de tre grunnsmakene bitter, sur, søt og aromaene er fullstendig fraværende.
Således er det egentlig gjennom lukten at vi kjenner det grunnleggende i det vi "smaker" og det er først gjennom lukten at den aromatiske kompleksiteten i en drikk som te, kan åpenbare seg.

  Profesjonell smaking       top

Copyright © 1999-2019 Le Palais des Thés, Frankrike - Legal notice - International website