Teproducerende land

Iran
Turkey
Georgia
 

Fra svartehavet til det kaspiske hav

Teen ankom dette området først langs de tradisjonelle handelsveiene i regionen og var i begynnelsen kun et importert produkt. Det tok lang tid før folk i denne regionen begynte å dyrke teen selv. Det var mongolene og handelsmennene langs Silkeruten som introduserte teen til russere, tyrkere og persere og siden til folkene i Kirgisistan, Turkmenistan, Usbekistan. Mot slutten av det 19. århundre og begynnelsen av det 20., lyktes man med forsøkene på å dyrke te i fjellene mellom det Kaspiske Hav og Svartehavet. Iran, Tyrkia og de tidligere sovjetrepublikkene, som på tradisjonelt vis oftest tilbereder te i samovarer, produserer te hovedsakelig til eget bruk. Den tidligere Sovjetunionen var på et tidspunkt verdens femte største teprodusent. Man må ikke forveksle te fra dette landet, noen ganger beskrevet som "russisk te" som brukes i samovar, med betegnelsen "russisk smak" som brukes for visse blandinger kinesisk svart smakstilsatt te som ble svært populære i det russiske hoffet mot slutten av det 19. århundre.

Tyrkia

Det var i det 16. århundre at drikken først ble introdusert i det Ottomanske hoff. Som i mange andre land i dette området, begynte man å drikke te lenge før man begynte å dyrke den selv. Dyrkingen av te begynte i 1920-åra og i dag dekker plantasjene de sørlige breddene av Svartehavet, mellom Rize og Trabzon og består ofte av mindre enheter. Tyrkia er verdens sjette største teprodusent og produksjonen er tilstrekkelig til å dekket landets eget behov og en beskjeden eksport. Tyrkisk te, som oftest tilberedt på en samovar med kokende vann. Det konsentrerte avtrekket helles i små glass og tynne ust etter behov; açik çay er svak te, koyu eller demli for sterkere te.

top

Georgia

Georgia er et av de mindre teproduserende land men allikevel et av de få som, i likhet med Japan har mekanisert teplukkingen. Teplantene, som vokser langs Svartehavet, ble valgt p.g.a sine deres robuste egenskaper og spesielle evne til å tåle kulde. De georgiske teplantasjer er blant de nordligste på kloden og vintrene og vekstforholdene er derfor hardere enn på andre plantasjer. Teene fra disse områdene kan ikke sammenlignes i kvalitet med de klassiske teer, men det finnes allikevel noen gode svarte teer som egner seg godt som drikke gjennom hele dagen.

Iran

Den florerende handelen langs silkeruten brakte med seg teen og te kulturen til Iran mot slutten av det 15. århundre. Dyrkingen av te i dette området oppsto opprinnelig på grunn av vanskeligheter med å importere nok kaffe, som på denne tiden var den mest populære drikken i Iran. Etter hvert som tedrikking ble mer og mer utbredt tok te over som den mest populære drikken.
Mot slutten av det 19. århundre gjorde man de første forsøk på å dyrke teplanter, men det var ikke før begynnelsen av det 20. århundre at den første avlingen med iranskprodusert te ble solgt på det lokale markedet. Etter dette, utviklet plantasjene seg raskt i provinsen Gilan, som ligger mellom det Kaspiske havs sørlige bredde og Elbursfjellene. Fra 1920 og framover fikk produksjonen en virkelig oppsving. I dag er Iran den åttende største produsent i verden, og bruker nesten hele sin teproduksjon til eget konsum.

top

Copyright © 1999-2018 Le Palais des Thés, Frankrike - Legal notice - International website