Teplanten
Teplanten Cultivation
Økologi Teplukking

Teplanten

Teplantasjer ser ut som store, grønne hager av busker som sjelden er over 1,5 m i høyde. Stammene på buskene er tykke og forvridde og de er vitnesbyrd om buskenes alder i større grad enn hva høyden antyder.

I naturlig tilstand kan teplanten nå en høyde på 15 til 20 meter og ta form av et tre. Under dyrking holdes de i en høyde på omtrent 1,20 m ved regelmessig beskjæring, for å danne det som er kjent som "plukkebordet". Dette gjør håndplukking lettere og stimulerer veksten av nye skudd.

Beskåret og formet av mennesket gjennom tiår etter tiår, blir teplantene virkelige dvergtrær og danner disse særegne og vakre hagelandskapene, en blanding av massiv grønt dekke og miniatyrskoger.

Teplanten tilhører Camelia familien. Det finnes to varianter av Camelia sinensis eller Thea sinensis: den kinesiske type, kjent som sinensis, med små olivengrønne blader; og Assam-varianten, kjent som assamica, som har store, bleke, tykke blader. Andre varianter har kommet til som resultat av hybridisering, poding, formering med stiklinger, osv., i tillegg til mange hybrider som er kjent som jats eller clonals.
Den dyrkede teplanten er en busk med eviggrønne blader, hvis overflater er blanke og underflatene matte og blekere. De unge bladene og skuddene er dekket med lett, sølvfarget dun, som gjør at de kalles "Pekoe" etter det kinesiske ordet "Pak-hoe" som betyr "fint hår" eller "dun".

Økologi       top

Copyright © 1999-2019 Le Palais des Thés, Frankrike - Legal notice - International website