Historie te
Teen og dens legender Europa oppdager teen
Tradisjoner og symbolism Teen erobrer verden

Tradisjoner og symbolism

Under det kinesiske Tangdynastiet (618-907) utviklet tedrikking seg til et mer populært tidsfordriv, flyttet seg bort fra farmakologien og ble til en raffinert del av det daglige liv.

Tehuset gjorde sitt inntreden og for første gang ble te en kilde for kunstnerisk inspirasjon: malere, keramikere og diktere skapte et sofistikert univers rundt te, ladet med symbolikk. En av dem, Lu Yu (723-804) skrev den første avhandlingen om te, Cha Jing eller Teens tradisjoner, et poetisk verk hvor han beskriver plantens natur og standardiserer metodene for å tilberede og drikke infusjonen. "Man finner," skriver han, "i serveringen av te den samme harmoni og orden som styrer alle ting."

Te ble på denne tiden framstilt i pressede briketter, som først ble ristet og deretter malt til pulver og blandet med kokende vann. Noen ingredienser ble lagt til: salt, krydder, harskt smør… Te blir fremdeles drukket på denne måten i Tibet.

Under Song-dynastiet (960-1279) ble det etablert en ny skole om la større vekt på seremoniene og betydningen av tilberedelsenes ritualer. Dette ble opprinnelsen til den japanske Cha No Yu skolen. Teene som ble benyttet, ble i økende grad av edlere kvalitet og fint porselen begynte å spille en viktig rolle i teens verden. Bladene ble malt i morter til et meget fint pulver som man helte kokende vann over. Blandingen ble deretter vispet med en bambus-visp til den skummet. Samtidig med dette ritualet, som var reservert for hoffet, utviklet det seg en mer alminnelig forbruk av te, som også innbefattet andre sosiale klasser. De første ikkepakkede, løse teer begynte å dukke opp og det ble derfor lettere å møte den voksende etterspørselen.

Under Ming-dynastiet (1368-1644) ble det utstett en keiserlig direktiv med forbud om å framstille presset te og man begynte å tilberede te på den nåværende måten: å trekke den i en tekanne. Denne nye måten å nyte teen på, påvirket utstyret og tilbehøret som ble benyttet: den markerte begynnelsen på tesett laget av leire og porselen. Tekannene erstattet teflaskene fra Tangperioden og tekannen ble den ideelle beholderen for å trekke teen i. Teen ble demokratisert og den fikk etter hvert tilhengere i alle sosiale klasser, og nøt endog økonomisk vekst som eksportvare.

Teen og dens legender   Europa oppdager teen       top

Copyright © 1999-2018 Le Palais des Thés, Frankrike - Legal notice - International website