Den edle kunsten å smaksette te

Den edle kunsten å smaksette te

Parfymering og jasmin-te

I butikkene våre finner du en overflod av téer med ulike smaker. I tillegg til de rene variantene, har vi te som er smakt til med blomster, frukt, bær, krydder, karamell, sjokolade og mer. Man kan synse og mene som man vil om smaksatt te, det er likevel en ren kunst å skape en utsøkt og balansert blanding der alle ingrediensene spiller hverandre gode. Det krever kunnskap om råvarene man bruker, forståelse for smak og ikke minst, kreativitet. I dag finnes det ulike måter å smaksette te på, men i dette innlegget skal vi se på den eldste teknikken som går helt tilbake til eldgamle Kina, nemlig parfymering.

Hva er parfymering?

Parfymering kommer fra en eldgammel kinesisk tradisjon som innebærer å blande teblader med smakstilsettende råvarer, slik at bladene absorberer aromaene gjennom fysisk kontakt. De tidligste praksisene daterer helt tilbake til Song-dynastiet (960-1270), hvor de brukte nyplukkede kronblader fra blant annet roser, osmanthus, lotus og jasmin til å smaksette tebladene. Temesterne eksperimenterte også etterhvert med krydder, tørket frukt og urter.

En av de mest kjente parfymerte téene i verden er nemlig jasmin-téen. De aller beste kommer fra Fujian-provinsen i Kina, de har i flere århundre perfeksjonert sine metoder for å produsere jasmin-te av toppklasse.

tea-with-roses

Hemmeligheten bak jasmin-te

Om våren blir de fineste tebladene plukket, men de blir først lagret og oppbevart frem til august når jasminblomstene også er klare til å høstes. Når tiden er inne starter man med å behandle tebladene, hvor det er vanlig å gjøre dem om til enten grønn eller hvit te. Deretter spres téen utover et stort og rent magasin, og nyplukkede jasminblomster blir lagt lagvis over dem. Blomstene plukkes vanligvis på ettermiddagen ettersom knoppene fortsatt er lukket og holder igjen på den gode aromaen.

Blandingen står over natten. I løpet av den tid åpner knoppene seg og frigjør sin blomsteraroma, noe som tebladene lett trekker til seg. Neste dag må alle blomstene fjernes for hånd. Hvis man etterlater tørre jasminblomster i téen kan uttrekket bli veldig bittert. Til slutt må téen tørkes i 2-3 dager før man gjentar prosessen med å legge over nye jasminblomster.

For å få så kraftig jasminaroma som mulig blir prosessen repetert minst 7 ganger, og i hver runde byttes gamle og tørre blomster med ferske og nyplukkede knopper. Desto oftere og lengre tebladene er i kontakt med jasminblomstene, desto bedre blir smaken.

Visste du at...
det trengs 280 kg jasminblomster for å produsere 100 kg av vår Grand Jasmin Mao Feng?

Fordeler og begrensninger ved parfymering

Generelt er parfymering både en tid- og ressurskrevende prosess, hvor det er særs viktig å behandle og velge ut råvarer med nøyaktighet for å kunne skape et godt sluttprodukt. Da vil smaken av téen og smakstilsetningen komme godt frem, harmonere sammen og vare lenge i munnen.

Samtidig er det ikke uten grunn at parfymering er en av mange smaksteknikker. For téer som skal bli smakt til med frukt og bær, sånn som Thé du Hammam og Montagne Bleue, egner det seg ikke å bruke parfymeringsmetoden. Grunnen til det er at disse ingrediensene introduserer altfor mye fuktighet til tebladene, noe som får dem til å råtne i stedet. I tillegg er det ikke nok konsentrert smak i ferske frukter til å tilføre nok aroma til téen. I så fall må det til massevis av frukt – og det er ikke akkurat økonomisk gunstig.

Et mangfold av smaker

Hos oss på Palais des Thés kan du finne andre parfymerte téer som er minst like spennende som den kinesiske jasmin-téen. Mange av disse er smakt til med ulike blomster som osmanthus, rose og lotus – perfekt for oss som endelig kan nyte vårens utspring og alt årstiden har å by på!

osmanthus-pearls

Osmanthus Pearls

En fin medium oksidert oolong med osmanthus-blomster – en ren delikatesse! Osmanthus er en unik blomsterart fra Sørøst-Asia, og gir téen en kompleks aroma som minner om aprikos, fersken, jasmin og tiaréblomst.

bai-mu-dan

Bai Mu Dan Osmanthus

Denne hvite téen fra Fujian er en utsøkt kreasjon, der smakene av osamthus-blomstene og den florale aromaen av Bai Mu Dan balanseres perfekt. En silkeaktig te som gir deg smaken av våren!

bao zhong rose

Bao Zhong med rose

Denne taiwanske oolong-téen er blandet med selveste dronningen av blomster, nemlig rosen. En fabelaktig blend med friske noter av roser og sitrus, med et vegetalt hint.

java jasmin

Jasmin fra Java, Indonesia

Fra Java i Indonesia gir vi deg en spennende grønn te med smak av rosa jasminblomster. I tillegg til den intense florale aromaen, avsløres det også fruktige og treaktige noter.

*Alle våre blogginnlegg er skrevet og laget av Mimi Lu @mlululu2411, vår flinke ansatte i vår butikk på Sandvika Storsenter

Tilbake til blogg
1 av 3