Start teeventyret ditt idag!  Del 2: Kom i gang med tesmaking

Start teeventyret ditt idag! Del 2: Kom i gang med tesmaking

Okey! Da er både teustyret og bryggemetoden på plass, så nå gjenstår selve tesmakingen – men vent – hvilke tesorter skal du starte med? Det er nemlig en overflod av ulike tetyper og smaker der ute, og derfor er det ikke så lett å vite hvor man skal begynne. Å føle seg fortapt i en verden av te er ikke uvanlig, og da spesielt ikke hvis du er en nykommer. Du er heldigvis ikke alene om det, for både jeg og mine kollegaer har selv vært der! Så for å gjøre dette eventyret lettere for deg (ihvertfall i begynnelsen) skal vi i dette innlegget gi deg grunnleggende kunnskap om te, og råd om hvilke teer du kan begynne med. 

Om te

All te kommer fra en enkel plante ved navn Camellia sinensis, også kjent som selve tebusken. Det er en eviggrønn busk som trives i tropiske og subtropiske strøk, og som vokser best i næringsrik og fuktig jord. Mange tesorter av høy kvalitet dyrkes høyt oppe i landskapet, da gjerne mellom 1500 meter til 2500 meter over havet. Det gjør at tebusken vokser saktere slik at bladene får en mer intens aromatisk smak. 

Les mer om A refreshing mist av FX Delmas

Hovedvariantene Camellia sinensis var. sinensis og Camellia sinensis var. assamica stammer henholdsvis fra Kina og India, og det er deres blader og knopper som i hovedsak brukes til å produsere te. Uavhengig om det er hvit te, grønn te, sort te, oolong te, mørk te eller gul te kommer de uansett fra disse to tebusk-variantene. Det som skiller disse tegruppene er måten de blir behandlet etter innhøstningen. 

Hovedvariantene Camellia sinensis var. sinensis og Camellia sinensis var. assamica stammer henholdsvis fra Kina og India, og det er deres blader og knopper som i hovedsak brukes til å produsere te. Uavhengig om det er hvit te, grønn te, sort te, oolong te, mørk te eller gul te kommer de uansett fra disse to tebusk-variantene. Det som skiller disse tegruppene er måten de blir behandlet etter innhøstningen. 

De forskjellige tetyper

Hvit te

Hvit te går er den typen som prosesseres minst. Her vil bladene kun gjennomgå visning og tørking etter innhøstningen. Ofte er hvite teblader svært delikate, med milde vegetale noter av kvister, tørkede blomster og hasselnøtter. 

Grønn te

Grønn te blir varmebehandlet, hvilket kalles “fiksering”, rett etter innhøstningen for å hindre oksidering. Det gjør at bladene bevarer grønnfargen og den friske vegetale smaken.

Sort te

I motsetning til grønn te er sort te en full-oksidert te, og er kjent for sin kraftige smak og dypt røde væske. Sorte teer går gjennom en omhyggelig oksideringsprosess der oksygenet i lufta reagerer med tebladenes enzymer. Samtidig som bladene får en mørkere brunfarge, blir smaken også kraftigere. Sorte te kan derfor ha noter av malt, treverk, kokt frukt, honning, lær og krydder. Denne tefargen er mest utbredt i India og Sri-Lanka. 

Oolong

Oolong er en delvis oksidert variant. Du kan derfor anse denne tegruppen som gråsonen mellom grønn og sort te. Avhengig av hvor mye teen har blitt oksidert, kan smaksnotene være alt fra floral og fruktig til fyldig og skogsaktig. 

Fermentert te

Fermentert te, også kalt “mørk te” er teer som har gått gjennom en mikrobiotisk fermenteringsprosess. Det er en naturlig prosess som oppstår når oksygenet og fuktigheten i lufta reagerer med tebladenes enzymer og eksisterende bakterier. De mest kjente fermenterte teene er fra Yunnan-provinsen i Kina, og de blir referert til som “Pu Erh”. De har komplekse noter av tre, jord, sopp og lær.

Gul te

Gul te er en sjelden type te som foreløpig kun produseres i Kina. Denne teen går gjennom en prosess der bladene sakte blir utsatt for både fuktighet og oksygen. Denne behandlingen gjør teen mild og lys gul i fargen, og fjerner den gressaktige smaken du finner i grønn te.

Ikke all te er “te”

Strengt tatt er ikke urte-te, frukt-te eller rooibos “te”, i og med at de ikke kommer fra Camellia sinensis-planten. Innen teverdenen referer man til rooibos som “rooibos”, og frukt- og urteblandinger som “infusions/infusjoner”. Så når vi snakker om te her, så referer vi til te som kommer fra tebusken.

Smaksatte teer vs. Rene teer

Dersom du har vært innom butikkene våre har du nok vært borti disse begrepene: smaksatte teer og rene teer. Hva er forskjellen? 

Rene teer

Når vi sier “ren te” eller "origin teas" referer vi til teer som kun består av blader fra teplanten Camellia sinensis, hvilket vil si at andre ingredienser ikke er tilsatt. Rene teer kan klassifiseres som Grand Cru, single-estate eller blends. 

Smaksatte teer

Smaksatte teer er derimot teblader som er tilsatt andre ingredienser som blomster, krydder, urter, frukter og bær. Noen av smaksatte teer kan også være smakt til med røyk, som for eksempel Thé du Tigre – en røkt sort te inspirert av den kinesiske Lapsang Souchong

Les mer om The origins of lapsang Souchong av FX Delmas

Utvikle smakspalettene dine

Da jeg og mine kollegaer først startet å drikke te begynte vi med smaksatte teer – og det mener vi er et fint utgangspunkt for nykommere. Noen er uenige, men mange tedrikkere (inkludert oss) begynte med disse teene før vi gradvis gikk over til mer subtile kvalitetsteer. Som en fersk tedrikker anbefaler vi deg med å starte med smaksatte teer, slik at du får trent opp ganen til å venne seg til tesmaken. På den måten blir det lettere å smake, og like, rene teer. 

Sjekk ut våre Bestselgere smaksatt og rene teer

Smaksatte teer for nybegynneren

Palais des Thés’ signaturblandinger er utviklet av en av våre grunnleggere, nemlig Mathias Minet. Med hans nese, kunnskap, kreativitet, lidenskap og nysgjerrighet har han skapt alle våre kjente og utsøkte blandinger. Du kommer definitivt til å like disse!

 

Les mer om Hemmeligheten bak vår mest ettertraktede Earl Grey te

Drikk massevis av te!

Hva om du startet hver dag med en god kopp te? For å forstå og verdsette te er det viktig at du drikker mye av det, og med “mye” mener vi flere ganger i uken – hver dag hvis mulig. Ta deg en velfortjent pause mens du er på hjemmekontor, og lag deg en god kopp med rykende te. Prøv å finn lykken og roen i selve tilberedningsritualet!

 

 

*Alle våre blogginnlegg er skrevet av Mimi Lu @mlululu2411, vår flinke ansatte i vår butikk på Sandvika Storsenter.

 **Les også DISCOVERING TEA, A tea traveller's blog

Tilbake til blogg
1 av 3