Bli kjent med gaiwan
Bli kjent med Gaiwan
– "kopp med lokk"
Gaiwan (også kjent som zhong) er et enkelt og allsidig tesett som i dag brukes til å brygge te, både hjemme og i seremonier. Dens historie går helt tilbake til Ming-dynastiet (1368-1644), hvor det ble vanlig å bruke gaiwanen til både å trekke og drikke te fra. På kinesisk betyr navnet "kopp med lokk" – og selv om noen tesett kun består av disse to delene, følger de fleste med et fat. Gaiwan finnes også i ulike materialer, men de vanligste, og ikke minst mest praktiske, er laget av enten porselen eller glass.
Dette tesettet er kanskje et av de mest foretrukne verktøyene blant téentusiaster og -sommelierer. Gaiwanen gjør det nemlig lettere å bedømme kvaliteten på téen, ettersom man får bedre fremhevet de komplekse aromaene, samt virkelig kjent på hvordan smaken utvikler seg gjennom gjentatte korte brygginger.
Slik bruker du en gaiwan
Finn din holdeteknikk
Teknikk 1
Med denne teknikken holder du hele tesettet, det vil si inkludert fatet. Bruk motsatt hånd til å løfte opp settet. Hold fingrene i den andre hånden på bunnen av fatet, og sett tommelen på toppen av lokket. Bruk tommelen til å justere lokket under helling.
Teknikk 2
Plasser pekefingeren på toppen av lokket. Du kan velge selv om du vil plassere fingeren inn i gropen, eller tvers over slik som det vises på bildet. Tommelen og langfingeren holder på hver sin side av kanten av koppen. Bruk pekefingeren til å justere lokket under helling.
Bryggeinstruks
Hvilken te kan man bruke til gaiwan?
Du kan i utgangspunktet trekke ulike typer téer i en gaiwan, men den egner seg best til oolong, grønn te og hvit te. Mange kinesiske sorte téer egner seg også meget godt til dette, slik som Bourgeons de Yunnan Premium. Téer med mindre oppkuttede blader som Sencha og Darjeeling er derimot unntaket, ettersom det kan være vanskelig å sile bladene ut ved hjelp av lokket.
*Alle våre blogginnlegg er skrevet og laget av Mimi Lu @mlululu2411, vår flinke ansatte i vår butikk på Sandvika Storsenter.