Bli kjent med gaiwan

Bli kjent med gaiwan

Bli kjent med Gaiwan
– "kopp med lokk"

Gaiwan (også kjent som zhong) er et enkelt og allsidig tesett som i dag brukes til å brygge te, både hjemme og i seremonier. Dens historie går helt tilbake til Ming-dynastiet (1368-1644), hvor det ble vanlig å bruke gaiwanen til både å trekke og drikke te fra. På kinesisk betyr navnet "kopp med lokk" – og selv om noen tesett kun består av disse to delene, følger de fleste med et fat. Gaiwan finnes også i ulike materialer, men de vanligste, og ikke minst mest praktiske, er laget av enten porselen eller glass. 

Dette tesettet er kanskje et av de mest foretrukne verktøyene blant téentusiaster og -sommelierer. Gaiwanen gjør det nemlig lettere å bedømme kvaliteten på téen, ettersom man får bedre fremhevet de komplekse aromaene, samt virkelig kjent på hvordan smaken utvikler seg gjennom gjentatte korte brygginger.

Slik bruker du en gaiwan

Finn din holdeteknikk

Teknikk 1

Med denne teknikken holder du hele tesettet, det vil si inkludert fatet. Bruk motsatt hånd til å løfte opp settet. Hold fingrene i den andre hånden på bunnen av fatet, og sett tommelen på toppen av lokket. Bruk tommelen til å justere lokket under helling.

Teknikk 2

Plasser pekefingeren på toppen av lokket. Du kan velge selv om du vil plassere fingeren inn i gropen, eller tvers over slik som det vises på bildet. Tommelen og langfingeren holder på hver sin side av kanten av koppen. Bruk pekefingeren til å justere lokket under helling.

Bryggeinstruks

Varm opp gaiwanen på forhånd. Det gjør du ved å helle varmt vann i koppen, for så å tømme det ut umiddelbart. På den måten vil porselenet tape mindre varme under bryggingen, noe som gjør at aromaene i tebladene frigjøres lettere. Dette er også et fint steg for å rense ut evt. støv og rusk i utstyret. 

Hell ut det kasserte vannet i tebrettet, eller i en dyp bolle du har stående klart. 

Legg tebladene i gaiwanen. Vi anbefaler å bruke 4–5g te per dL. På øyemål tilsvarer det:

 

Vask eller skyll téen , spesielt om du trekker oolong eller Pu'Erh. Unntaket er delikate, grønne téer.

Å "vaske téen" vil si at du slår ut vannet umiddelbart. Du åpner da porene på tebladene mer, slik at aromaene og smakene frigjøres bedre under det første trekket. I tillegg fjerner du støv og mindre fragmenter fra téen, hvilket resulterer i et klarere brygg.

Lag det første trekket. La téen trekke i 10-20 sekunder, avhengig av hvor sterk du ønsker at den skal være. Før servering kan du helle téen ut i en liten mugge (cha hai), slik at bladene ikke fortsetter å trekke mens du serverer téen.

I de neste trekkene kan du øke trekketiden med 5-10 sekunder. Du kan fortsette å trekke téen helt til du synes den ikke smaker mer.

Hvilken te kan man bruke til gaiwan? 

Du kan i utgangspunktet trekke ulike typer téer i en gaiwan, men den egner seg best til oolong, grønn te og hvit te. Mange kinesiske sorte téer egner seg også meget godt til dette, slik som Bourgeons de Yunnan Premium. Téer med mindre oppkuttede blader som Sencha og Darjeeling er derimot unntaket, ettersom det kan være vanskelig å sile bladene ut ved hjelp av lokket.

*Alle våre blogginnlegg er skrevet og laget av Mimi Lu @mlululu2411, vår flinke ansatte i vår butikk på Sandvika Storsenter.

Tilbake til blogg
1 av 3