Gaiwan – en kopp med lokk

Gaiwan – en kopp med lokk

Hva er en gaiwan? 

En gaiwan (også kjent som “zhong”) er et enkelt og elegant verktøy for å brygge te som ble oppfunnet under Ming-dynastiet (1368-1644) i Kina – omtrent på samme tid de første tekannene ble laget. Navnet “gaiwan” betyr bokstavelig talt “kopp med lokk”, men tradisjonelt består gaiwanen av tre komponenter: en kopp, et lokk og en skål – men det må nevnes at skålen ikke alltid følger med. Gaiwanen finnes i ulike materialer, men de vanligste og mest funksjonelle er de som er lagd av porselen. 

Gaiwanen er kanskje det mest allsidige teutstyret som finnes. Opprinnelig ble gaiwanen brukt som en tekopp, og spesielt i Kina er det fortsatt vanlig å drikke te direkte fra gaiwanen. Når det er sagt er gaiwanen mest kjent for å være et funksjonelt bryggeverktøy, elsket av te-sommelierer og -entusiaster rundt om i verdenen. Vi skal derfor i dette innlegget forklare hvordan du kan bruke denne lekre koppen til å trekke te. 

Les mer: Zhong – two ways of using it well

Hvorfor trekke te i en gaiwan? 

 1. Du får mye ut av tebladene dine. Siden bladene får flyte fritt i koppen er det lettere for dem å folde seg ut hvilket gjør at de frigir maksimalt med aromastoffer. Med andre ord får du mer smak og aroma i tebrygget. 
 2. Du kan trekke bladene flere ganger, særlig hvis de er av høy kvalitet. Det er en fin måte å se hvordan teen endrer seg ved hvert trekk.  
 3. Det tar kortere tid å trekke teen fordi du bruker en større andel te i forhold til vann, noe som reduserer trekketiden til noen få sekunder. 
 4. Føl deg som en ekspert! Det å håndtere og bruke en gaiwan til å trekke te på østlig tradisjonell vis får deg til å føle som en ekte te-sommelier. 

  Generelle råd for kjøp av gaiwan

  Porselen er mest gunstig 

  Vi anbefaler å investere i en gaiwan som er laget av porselen. De er enkle å vaske, veier lite, og er mest effektive når det kommer til å håndtere varme. I motsetning til annen keramikk som Yixing-leire, absorberer ikke porselenet til seg aromaene fra teen. Det betyr at du for eksempel kan drikke en høy-oksidert oolong den ene dagen, og en delikat hvit te neste dag– uten at oolongen påvirker smaken. Med en allsidig gaiwan bør man kunne veksle mellom ulike teer, ikke sant? 

  Koppen bør være hvit på innsiden

  Sørg for at koppen er enten helt hvit på innsiden eller har minimalt med innvendige dekorasjoner. På den måten kan du lettere se kvaliteten på bladene og hvordan brygget utvikler seg under trekkingen.

  Test ut utstyret før du kjøper

  Det er ingenting galt med å kjøpe en gaiwan kun for estetikken eller som et ekstra tilskudd i te-kolleksjonen. Her dømmer vi ingen – men dersom du ønsker å bruke gaiwanen flittig er det lurt å teste utstyret før du kjøper det. 

  • Lokket bør ikke skli for mye ut av koppen. Den bør sitte relativt godt i koppen, og være lett å kontrollere når det sitter skjevt. Hold gaiwanen med riktig håndgrep mens lokket er skjevt – klarer pekefingeren å kontrollere det? 
  • Passer koppen til skålen? Du vil at koppen skal bevege seg minimalt når den sitter i skålen. 

   Selger Palais des Thés’ gaiwan? 

   Ja, selvfølgelig! Vi har det ideelle settet for deg som vil starte med å brygge te i gaiwan!

   Hvordan holder man en gaiwan? 

   I begynnelsen synes mange at det er litt skummelt å håndtere en gaiwan, gitt at man lett kan brenne seg på fingrene dersom man ikke holder den riktig. Frykt ikke – med riktig teknikk og litt øvelse vil du klare å mestre gaiwanen helt uten brannskader! 

   1. Plasser pekefingeren på toppen av lokket. Denne toppen har som oftest en liten grop på innsiden. Du kan velge selv om du vil plassere tuppen av pekefingeren inn i gropen eller på tvers over gropen. Det som gir deg mest kontroll over lokket er det beste. 
   2. Plasser tommelen og langfingeren på hver side av koppens topp. Pass på at du ikke holder koppen for langt ned da det fort kan bli varmt der. Ikke hold altfor hardt på siden av koppen- du kommer ikke til å miste gaiwanen så lenge du holder den riktig.
   3. Senere når du skal helle ut te fra gaiwanen kan du først sette lokket litt skjevt, slik at du får en glippe der du kan tømme teen fra. Tebladene blir da filtrert, samtidig som du får mer kontroll over strålen. Prøv å hold koppen riktig mens du bruker pekefingeren til å stabilisere det skjeve lokket. 

    Tips og triks! 

    1. Øvelse gjør mester! Tren på håndgrepet med enten en tom gaiwan eller med en som er fylt med kaldt vann. Tenk at du skal klare å helle teen uten at vannet kommer bort i fingrene dine.  
    2. Unngå å ha våte hender når du skal håndtere en gaiwan. Fingrene dine blir først og fremst glattere, noe som gjør det vanskelig å få et ordentlig stabilt grep. For det andre er vann varmeledende, hvilket betyr at gaiwanen kjennes varmere og at du fort kan  brenne deg på fingrene. Vi anbefaler derfor å ha en teklut til stede. 
    3. Dersom du brenner deg på fingrene kan du rask ta tak i øreflippen slik at noe av varmen overføres fra fingrene. Merk at dette funger kun på veldig små brannskader. 

     Slik trekker du te i en gaiwan

     Dette trenger du: 

     • En gaiwan eller zhong
     • Teblader av høy kvalitet
     • Drikkekopper (Cha Bei)
     • Temugge (Cha Hai)
     • Alternativt: Gongfu cha brett (Cha Ban), eller en mugge eller skål du kan tømme ut overflødig vann i. 
     1. Forhåndsvarm gaiwanen

     Forhåndsvarm gaiwanen ved å helle varmt vann i koppen for så å helle det ut i tebåten, muggen eller i skålen. Dette steget er ikke obligatorisk, men vi anbefaler å gjøre dette på det sterkeste. På den måten taper porselenet mindre varme under trekkingen, noe som gjør at aromaene i tebladene frigjøres bedre. 

     1. Legg tebladene i gaiwanen

     Legg deretter tebladene i gaiwanen, og gjerne lukt inn i koppen. Kjenner du den utsøkte duften? Varmen i porselet og dampen frigjør nemlig tebladenes aromastoffer. 

     Hvor mye te skal jeg ha i? 

     1. Vask tebladene (finnes noen unntak) 

     De fleste teer har godt av å “vaskes” før de trekkes, og dette gjelder særlig da oolong og Pu Erh. Unntaket er enkelte delikate grønne teer, som Økologisk Mao Jian Premium. Samtidig som bladene åpnes opp fjerner du også støv og finere fragmenter, slik at du får en klarere og mer aromatisk brygg. Dette steget gjør du ved å fylle koppen med varmt vann, sette på lokket, og umiddelbart tømme ut vannet. Gjerne hell dette vannet over drikkekoppene for å forhåndsvarme dem før servering. Dette vannet heller du så ut i en Gongfu cha brett eller muggen

     1. Første trekking

     Hell i varmt vann og sett på lokket. Dersom du ser at vannet flyter over lokket er det bare å holde toppen med pekefingeren og tommelen under skålen, og tippe koppen litte grann over for å helle ut det overflødige vannet. 

     La teen trekke i 10-20 sekunder avhengig av hvor sterk du foretrekker brygget. Delikate teer som Silver Needles skal bare trekkes i noen fra sekunder. Dersom du er usikker på hvor lenge andre teer skal trekkes kan du starte med 10 sekunder, og deretter skalere oppover i de neste trekkene. Ikke bekymre deg – dersom du bruker te av høy kvalitet skal du kunne trekke teen veldig mange ganger. Det vil si inntil du synes teen ikke smaker lenger. 

     1. Servering

     Hell ut teen i temuggen (cha hai) før du serverer den i drikkekoppene. Dersom du lager te kun til deg selv kan du bare helle teen direkte i drikkekoppen. Ta lokket av gaiwanen for å frigjøre varmen, slik at tebladene ikke fortsetter å trekke. Nyt teen din!

     1. De neste trekkene…

     For de neste trekkene anbefaler vi deg å øke trekketiden med noen få sekunder. Kjenn på hvordan teen gradvis utvikler seg i fargen og i smaken. Når synes du teen smaker ekstra godt? Etter andre runde, tredje eller kanskje sjette? 

     Passer all te? 

     I utgangspunktet kan alle teer brygges i en gaiwan, men når sant skal sies så er det noen som egner seg bedre enn andre. Hvit te, grønn te og oolong te er de som passer best til dette teutstyret. Unntaket er for eksempel sencha og andre teer med veldig små blader, ettersom de kan være vanskelig å sile ut med lokket. Da anbefaler vi å heller bruke en Kyusu, Shiboridashi eller en te-sommelier tasting kit. 

     I Kina blir gaiwan eller zhong også brukt i teseremonier kalt gong fu cha, der den blir brukt som tebrygger. Nysgjerrig på hva gong fu cha er? Les mer i dette innlegget: Gong fu cha – En liten teseremoni hjemme hos deg

     *Alle våre blogginnlegg er skrevet av Mimi Lu @mlululu2411, vår flinke ansatte i vår butikk på Sandvika Storsenter.

     Tilbake til blogg