Gi tekannen din ekstra omsorg

Gi tekannen din ekstra omsorg

Tips for rengjøring og vedlikehold av tekannen

Elegante, lekre, særegne og ikke minst praktiske tekanner er noe som vi te-elskere holder veldig kjær. Det finnes tekanner i ulike fasonger, farger og materialer – men det finnes kun én eller noen få rette kanner for deg. Det er nemlig de kannene som ikke bare løfter teopplevelsen, men også får deg til å sette ekstra pris på teen og den stunden du har med den. Tekannen har en spesiell rolle i vårt terituale. For at dette ritualet skal bli en langvarig praksis er det viktig at du tar godt vare på kannen. I dette innlegget skal vi gi deg nyttige råd om akkurat dette, der vi dekker materialer som glass, porselen og støpejern. Med gode rengjørings- og vedlikeholdsvaner kan du forlenge tekannens levetid. 

Glass

Glasskanner har ofte elegante og enkle design og de har i den siste tid fått en større plass i te-elskerens moderne hjem. Kannenes glans og gjennomsiktighet lar deg betrakte tebladenes utfoldelse mens de frigjør sin aromatiske duft og farge ut i vannet. Dette er uten tvil en sanselig opplevelse helt fra tilberedningen og frem til smakingen, men glasskanner trenger en del omsorg. Materialet er skjørt og kan lett bli utsatt for korrosjon og forkalkning. Heldigvis er det mye vi kan gjøre for å holde kannen vedlike. 

Veldig fint å vite!

Glasskorrosjon

Glasskorrosjon gjør at glasset får et matt, hvitt belegg. Det kommer av at mineralene i glasset har blitt vasket ut over tid, slik at korrosjon oppstår. Det kan være flere årsaker til dette, men dessverre er det lite som kan gjøres når det først har oppstått. På den lyse siden finnes det tiltak for å forebygge glasskorrosjon. Det viktigste er å forhindre at fukt blir liggende på glasset. 

 • Tørk glasskannen med en gang etter at den er ferdig vasket. 
 • Ikke vask glasset på høyere enn 55 grader. 
 • La glasskannen stå riktig vei i skapet slik at luftfuktighet ikke blir sperret inne. 
 • Oppbevar kannen kjølig og tørt. 

Forkalkning

Forkalkning kan også være en årsak til at glasset har mistet glans og blitt misfarget, men i motsetning til korrosjon kan det heldigvis fikses. 

 • Bland litt eddik og sitronsyre i en vaskekum med varmt vann. Legg glasskannen oppi til kalkbelegget forsvinner.

 

Brudd ved store temperaturforskjeller

Det er ekstremt viktig å ikke utsette glass for store og raske temperaturforskjeller da det lett kan sprekke. 

 • Hell i passe varmt vann i tekannen for varme den opp før tilberedningen av teen. 
 • Unngå også å plassere en varm glasskanne på en kald overflate. Bruk passende underlag til serviset.

Generell rengjøring og vedlikehold

Enkelte glasskanner kan tåle en runde i oppvaskmaskinen, men det avhenger av selve produktet. Forhør deg med produsentene dersom det ikke står oppklart i bruksanvisningen. Derimot anbefaler vi deg å alltid vaske for hånd, ettersom det kan hindre potensielle bruddskader og korrosjon. 

 • Vask delene av glasskannen en etter en, gjerne i plastkum for å minimere risiko for brudd dersom du skulle miste en del. 
 • Bruk varmt vann, mild såpe (eller oppvaskmiddel egnet for glass) og en myk klut. Unngå slitesterk vaskeklut eller slipesvamp. 
 • For å vaske tuten på tekannen anbefaler vi deg å bruke en liten tutbørste med myke fibre. 
 • Skyll ordentlig med varmt vann etter vask slik at du fjerner all rest av såpe. 
 • Tørk av glasskannen med en vannabsorberende klut istedenfor å la det ligge å tørke. Samtidig som du unngår ulekre vannflekker, forhindrer du også glasskorrosjon. 
 • Fått teslam på kannen? Dersom slam har satt seg på kannen, kan du lett vaske det med natron oppløst i varmt vann. Bruk en myk klut og en tutbørste for å skrubbe det bort. 

 

Porselen

Porselenskannen er en klassiker. Denne kannens delikate, kremaktige farge og intrikate dekorasjon har gjort den til et ikon for enhver afternoon tea som serveres på fine restauranter og hoteller. Porselenets nevnte kvaliteter er beundret av mange. Derfor er det ikke så uvanlig at folk samler på figurerer og serviser av akkurat dette materialet. Som alt annet av porselen krever porselenskannen spesiell omsorg. Ved å rengjøre og oppbevare den på riktig måte kan den beholde sin glans i mange år. 

Veldig fint å vite!

Brudd ved store temperaturforskjeller

I likhet med glass kan store og raske temperaturforskjeller føre til sprekker i porselenet.

 • Varm opp porselenskannen med varmt vann før du tilbereder teen i beholderen. 
 • Pass på at du ikke skyller kannen med kaldt vann etter bruk. Enten skyller du den med varmt vann eller så lar du kannen stå og avkjøle seg.

Soleksponering

Plasser porselenskannen på et sted der det ikke er altfor mye sol. Misfarging kan oppstå ved overdreven eksponering mot sol. 

Generell rengjøring og vedlikehold

Porselen som er håndmalte eller dekorert med gull- eller sølvkanter, bør ikke kjøres i oppvaskmaskin da dekoret kan mattes ned. Vanlig porselen uten dekor kan derimot tåle en runde i maskinen, men det sikreste er å vaske kannen for hånd. 

 • Vask delene av tekannen en etter en, gjerne i en plastkum fylt med lunkent vann og litt såpe. 
 • Bruk en myk bomullsklut istedenfor en slitesterk klut eller en slipesvamp. 
 • Skyll godt med vann for å fjerne rester av såpe. 
 • Dersom du vil unngå vannflekker, anbefaler vi deg å tørke kannen med en vannabsorberende bomullsklut rett etter vask. 
 • Har slam fra te satt seg? Slammet fra te vil lett forsvinne med en våt klut med tilsetning av natron. Bruk en tutbørste for å fjerne slammet på innsiden av tuten. 
 • Tid for støvtørking? Bruk en myk bomullsklut eller en børste med myke elementer for å tørke av støv. Børsten vil fungere perfekt til tekannen dersom den har hull, relieffer eller andre lignende dekorasjoner.  

Støpejern

En kunstbruksgjenstand er muligens den beste måten å beskrivelse en japansk eller kinesisk støpejernskanne. De har sin egen sjarm, og finnes i mange ulike fasonger og farger, noen av dem er utsmykket med relieffer som er inspirert av østens filosofi og estetikk. I tillegg til deres dekorative utseende, har de en praktisk fordel: de isolerer godt og holder teen varm i lang tid. En annen fordel er at de også er ekstremt holdbare. Akkurat som våre støpejernskanner er mange solgt med en beskyttende emalje for å forhindre rust på innsiden. Dersom man ikke vasker kannen riktig, kan denne emaljen bli ødelagt slik at rust uansett oppstår. Les videre og finn ut hvordan du kan vise støpejernskannen ekstra omsorg. 

Veldig fint å vite!

Vær obs på olje, salt og fett

Unngå å ha kannen i nærheten av olje eller salt; disse er etsende ingredienser som kan forårsake korrosjon ved kontakt med kannen. Vær også oppmerksom på å ikke sette kannen ved ovnen eller steder der mat lages, da fett kan også sette uattraktive flekker på kannen som senere blir vanskelig å fjerne. 

 

Grundig vask før bruk

 • Fyll tekannen med kokende vann og vent ett minutt før du heller ut vannet. 
 • Tørk deretter innsiden av kannen med en tørr klut før den blir kald. 
 • Repeter denne prosessen 3-4 ganger. 
 • Til slutt lar du tekannen lufttørke til den er tørr på både utsiden og innsiden. Det kan ta ca. 30 minutter. 

 

Generell rengjøring og vedlikehold

Støpejernskanner skal alltid håndvaskes – her er det ingen unntak. 

 • Vask tekannen med varmt vann etter bruk – ikke bruk vaskemiddel. 
 • Ikke bruk slipesvamper for å rengjøre tekannen, spesielt ikke på innsiden. Da risikerer du å skrape opp emaljen, slik at det lettere oppstår rust på innsiden. Bruk heller en myk bomullsklut. 
 • Tørk av kannen med en klut etter vask. Sørg for at du får tørket alle kriker og kroker. 
 • La innsiden av tekannen tørke ytterligere med lokket av. 
 • Før du setter tekannen vekk burde du forsikre deg om at den er helt tørr både på innsiden og utsiden. Unngå å sette på lokket om du kan.  

Avslutning

En ordentlig tekanne er uten tvil en god investering for oss te-elskere. Den tilfører en spesiell sjarm til vårt terituale, og den gjør at vi gleder oss mer til å ha en liten stund med teen. Selvfølgelig vil vi at slike stunder skal komme så ofte som mulig, og da er det viktig at vi ikke tar tekannen vår for gitt. Vis kannen den omsorgen og pleien den trenger slik at du får en tekanne som kanskje kan følge deg livet ut. 

 

*Alle våre blogginnlegg er skrevet av Mimi Lu @mlululu2411, vår flinke ansatte i vår butikk på Sandvika Storsenter.

 **Les også DISCOVERING TEA, A tea traveller's blog

Tilbake til blogg
1 av 3