Har du hørt om yixing-kanner?  

Har du hørt om yixing-kanner?  

Å brygge te i en liten yixing-kanne er noe vi anbefaler enhver teelsker å prøve, og da spesielt hvis du er tilhenger av kinesisk eller taiwansk te. Denne tradisjonelle tekannen er laget av yixing-leire, oppkalt etter byfylket Yixing som ligger i Jiangsu-provinsen i Kina. Takket være leirens spesielle egenskaper er kannen kjent for å fremheve teens aroma og gjøre den mer behagelig å drikke. Da er det ikke rart at yixing-kannen i dag hylles av mange ivrige te-connoisseurer rundt om i verden. Nysgjerrig på hvilke underverker denne beskjedne tekannen kan gjøre? Fortsett å lese, kjære teelsker!

Hva er yixing? 

Yixing uttales som “i-shing” – og er både et byfylke, en type leire, og i dette tilfelle en tradisjonell kinesisk tekanne. Stilen daterer tilbake til Ming-dynastiet (1368-1644), da Kinas tekultur var under sterk oppblomstring. Stadig flere tevarianter oppsto, ulike tilberedningsteknikker ble utviklet, og den kinesiske teseremonien gong fu cha fikk nye ritualer. Som en følge av dette brukte keramikere ved Yixing (byfylket) den lokale leiren til å lage tekanner, -boller og -kopper. Ikke lang tid etter ble tekannene svært populære blant de høyere klassene, og ryktet om Yixing-kannene begynte å spre seg. 

Hvorfor er yixing-leiren så spesiell? 

Ikke overraskende kalles den lokale leiren for yixing-leire, da naturlige avsetninger befinner seg i områdene rundt Yixing, særlig ved innsjøen Taihu. Grunnen til at yixing-leiren er så spesiell er fordi dens mineralinnhold, evne til å håndtere varme, og porøsitet bidrar til å lage utsøkte tebrygg. 

Mineralinnhold

Yixing-leiren er en sammensetning av kaolin, kvarts, og glimmer med et høyt innhold av jernoksid. Når man trekker te i yixing-kannen reagerer disse mineralene med teen. De tilfører litt krydret aroma, i tillegg til at de gjør teen mykere og mindre astringent. 

Varmehåndtering

Yixing-keramikk kan holde lenge på varmen; materialet leder varme saktere enn andre typer leire. Dette gjør at temperaturen holder seg konstant under trekkingen, hvilket fører til at nok aroma og smak skilles ut i vannet. Resultatet er en te med dybde og rik smak. Langsom varmeledningsevne betyr også mindre sannsynlighet for at du brenner fingrene og at kannen ikke sprekker opp under oppvarming. 

Porøsitet

Porøsiteten er kanskje den egenskapen som gjør yixing-kannen så unik. Tekannen er ikke glasert på innsiden, så hver gang du trekker te i yixing-kannen vil den absorbere en del av oljen og dermed aromaen gjennom sine små porer. Ved regelmessig bruk vil oljen etterhvert bygge seg opp på innsiden av kannen. Men slapp av – det betyr ikke at teen blir tammere eller at kannen kun “tar” fra teen. Mens kannen suger til seg oljen fra den nye teen, frigjør den noe av aromaene fra den kulminerte oljen (fra tidligere brygg). Slik får den nye teen en rikere samt mer kompleks smak, og over tid vil denne effekten forsterkes. Etter flere år vil kannen ha nok olje til å kunne frigjøre mye aroma i varmt vann, selv uten teblader. 

På grunn av porøsiteten er det svært viktig at yixing-kannen er forbeholdt til én bestemt te. Ettersom kannen absorberer oljen fra tebladene, kan aromaen fra den forrige teen påvirke den neste. Dersom du trekker ulike teer i yixing-kannen, vil aromaene og smakene gå i surr. Velg derfor teen med omhu, og sørg for at det er en te du drikker til vanlig. 

Våre lekre yixing-tekanner

   Hvordan bruke yixing-kannen

  Splitter ny yixing-kanne?

  Før du tar i bruk yixing-kannen er det viktig at du kjører den gjennom en solid rengjøring og “priming”. 

  Rengjøring før bruk

  1. Skyll den i rent vann uten såpe og oppvaskmiddel. 
  2. Plasser kannen i en kjele med rent vann, sett den på stekeplaten og skru på varmen. 
  3. Skru ned varmen når det begynner å koke og la kjelen småkoke i 5 minutter. 
  4. Hell ut vannet og skyll kannen med rent vann. 

  “Priming”

  For at du skal få fullt utbytte av yixing-kannen, bør du lage et første uttrekk til kannen for å gjøre den klar til å trekke te samt fjerne smaken av leire. Denne prosessen heter “priming”, og da gjør du følgende: 

  1. Legg kannen og dens lokk separert i en passe stor kjele med rent vann. Sett den på stekeplaten og skru på varmen. 
  2. Slå av varmen når vannet koker. 
  3. Tilsett en solid porsjon med den utvalgte teen i kjelen og sett på et lokk. 
  4. La kannen trekke tevannet over natten. 
  5. Hell ut innholdet dagen etter og skyll kannen i rent vann.
  6. La yixing-kannen lufttørke uten lokk. 

  Nå kan du begynne å lage utsøkt te med yixing-kannen!

  Klar til å lage te? Bruk gong fu cha-metoden

  Når du skal trekke te i yixing-kannen anbefaler vi deg å bruke østens gong fu cha-metode, da får du mest aroma og smak ut av tebladene dine. Usikker på hva denne bryggemetoden innebærer? Lær mer om gong fu cha her: Gong fu cha – En liten teseremoni hjemme hos deg

  Kan man bruke hvilken som helst te? 

  Siden yixing-kannen holder godt på varmen, egner den seg best til oksiderte tevarianter som krever høy trekketemperatur. Vi anbefaler medium til høy oksiderte oolong, sort te eller fermentert te. 

  Medium oksiderte oolong

  For deg som liker fyldige teer med florale, vegetale og smøraktige noter. 

  Gold Osmanthus
  Dong Ding

  Høy oksiderte oolong

  Mørkere teblader med skogsaktige og grillede noter. Disse er fyldigere og rundere i teksturen. 

  Mister Chen Rou Gui (Grand Cru)
  Baguashan Black Pearls (Grand Cru)

  Sort te

  Kanskje en sort te fra Korea med noter av kakao og vanilje? Eller en rund Qimen-te med lett sjokolade preg? 

  Jukro (Grand Cru)
  Qimen Mao Feng (Grand Cru)

  Fermentert te Pu Erh

  Fermenterte Pu Erh teer fra Yunnan-provinsen byr på jordaktige noter. 

  Økologisk Pu Erh Lincang
  Pu Erh Imperial

  Daglig rengjøring og vedlikehold

  1. Tøm ut innholdet i tekannen og skyll den raskt i varmt vann. 
  2. Sett den til side og la den lufttørke uten lokk. 
  3. Ettersom materialet er porøst bør du ikke oppbevare kannen i nærheten av sterke dufter, som kaffe, krydder, stekeos, osv. 

  Hvilken te skal du lage i din yixing-kanne? 

  Yixing-kannen er uten tvil en spesiell tekanne. Når man først begynner å brygge favoritt-teen i kannen, går det ikke lenger ann å trekke teen i noe annet. Smaken, kompleksiteten og opplevelsen blir da ikke helt den samme. Høres ikke dette spennende ut? Kanskje det er på tide å dedikere favoritt-teen din til denne lille beskjedne tekannen? 

  Dersom du har andre spørsmål angående yixing-kannen eller generelt te-relaterte spørsmål, kan du ta kontakt med oss på sosiale medier. Du kan også stikke innom butikkene våre i Bogstadveien, Grensen eller på Sandvika Storsenter for å snakke med våre dyktige ansatte. 


  *Alle våre blogginnlegg er skrevet av Mimi Lu @mlululu2411, vår flinke ansatte i vår butikk på Sandvika Storsenter.

   **Les også DISCOVERING TEA, A tea traveller's blog

  Tilbake til blogg
  1 av 3