Holdbarhet og oppbevaringstips!

Holdbarhet og oppbevaringstips!

Hvordan bevare teens aroma og friskhet

Hva? Kan te bli dårlig? Ja, definitivt!

Selv om tebladene er tørre, med en fuktighetsinnhold på 3-4%, regnes de fortsatt som en forgjengelig ferskvare. Teer kan derfor i mange tilfeller utløpe, men om du oppbevarer dem riktig, vil den klare å holde seg bra lenge. Med dette innlegget skal vi se nærmere på holdbarhet i te, samt gi deg tips og råd for hvordan du kan best oppbevare teen din! 

Er det farlig å drikke utgått te? 

Nei – heldigvis er det ufarlig å drikke utgått te, selv om du i det tilfellet kunne ha like godt bare drukket varmt vann. Når vi sier at teen har blitt dårlig, mener vi at tebladene har mistet sin farge, aroma, smak og næring. Hvor lang tid det tar før teen utløper, avhenger av tetypen. 

4 tegn på at teen din er utgått

 • Tebladene har ikke noe duft. 
 • Smaken er tam.
 • Fargene på tebladene ser matt ut. Det vil si “gråere” for mørke teer, og “gulere” for grønne teer. 
 • Bryggfargen er svak; den er verken lys eller dyp. 

Kan utgåtte teblader brukes til noe annet? 

Selv om tebladene ikke lenger er drikkbare, betyr det nødvendigvis ikke at den må kastes. Du kan alltids anvende tebladene til noe annet.


 • Tebladene kan brukes til å absorbere lukt. Kanskje du kan drysse litt på med te i din potpurri? Potpurrien kan du for eksempel ha på kjøkkenbenken eller på badet ved toalettet.
 • Hvorfor ikke bruke tebladene som ekstra tilskudd til plantegjødsel? Utgåtte blader har noe næring igjen, og selv om du ikke kan dra nytte av dem, kan alltids dine planter det. 

Holdbarheten avhenger av teen

Tetypen har mye å si for holdbarheten; mens noen typer kan oppbevares i mange tiår, burde andre så å si drikkes opp etter bare noen måneder.

Grønne teer

Av alle tetyper, er det nemlig grønne teer som har kortest holdbarhet, gitt at de ikke er oksiderte. Selv om vi kan tøye litt på reglene med oppbevaring av oksiderte teer, kan vi derimot ikke gjøre det samme for denne tegruppen. Det er særlig japanske grønne teer vi må være ekstra (ekstra!) nøye med. 

Japanske teer

Grønne teer fra Japan har kortest levetid, spesielt  de dypgrønne variantene, som sencha, kabuse og gyokoro. Deres friske, gressaktige og fruktige aroma er en indikator på hvor fersk teen er. Så desto mer prominent duften er – desto ferskere er tebladene. 

Her er det spesielt viktig at du oppbevarer teen i en lufttett samt lystett beholder. Du har også muligheten til å ha teen i kjøleskapet, dersom beholderen er uåpnet – dette kan forlenge dens levetid med 6 måneder. Etter at du har åpnet beholderen bør du derimot oppbevare teen i et mørkt, tørt og relativt kjølig sted (utenfor kjøleskapet). Ellers anbefaler vi deg å drikke teen din innen 12 måneder. 


Matcha er i en unik posisjon, og bør dermed oppbevares kjøleskapet før og etter åpning. Drikk denne teen innen 2 måneder etter åpning. 


Kinesiske og andre grønne teer

Kinesiske samt andre grønne teer holder seg også rundt ett år, men generelt holder de seg litt bedre enn japanske teer.

Lyse oolonger (lett oksiderte)

Lyse oolonger som er lett oksiderte er relativ ferske, og bør derfor drikkes opp innen to år. 

Semi-full oksiderte oolonger og sorte teer

Delvis til full oksiderte oolonger samt sorte teer kan oppbevares opptil 3 år, før de mister sine aromatiske kvaliteter. Dersom du kjenner at aromaen har blitt svakere, da er teen din mest sannsynlig utgått. Brygget vil også gi tilsvarende resultat. Fargen er mattere og grått, i tillegg til at smaken er veldig tam samt bitter. 

Hvite teer

Selv om hvit te er den minst oksiderte tetypen, kan den trolig nok lagres opptil rundt 7 år. Dersom du vil kjenne mest mulig av den originale smaken, anbefaler vi deg drikke teen innen ett år. På en annen side, om du venter to til fem år, får du en søtere og kraftigere brygg. Gjerne ha en tedagbok der du kan notere alle nyansene under dens transformering. Brygg den etter ett år, etter tre år og etter fem år. Hva har endret seg? Kjenn etter og noter ned dens aroma, smak og tekstur. 

Fermenterte teer

Akkurat som pu’erh, er alle fermenterte teer laget for å kunne lagres. Det finnes derfor ingen definitiv utløpsdato for denne tetypen. For å langtidslagre fermentert te, er det best å gi den tilgang til litt oksygen. Vi anbefaler å oppbevare denne type te i keramikk krukker.

7 hovedregler for å oppbevare te

I likhet med en svamp, har te lett for å absorbere alt det som finnes i omgivelsene, hvilket kan på kort tid forderve dens kvalitet. Gode oppbevaringsforhold er derfor nøkkelen til langvarig utsøkthet og friskhet. Her kommer 7 hovedregler for hvordan du skal ta vare på teen din: 


 • Romtemperatur: Teen holder seg best i romtemperatur. Store temperatursvingninger kan ødelegge teen. Vi fraråder å oppbevare teen i nærheten av varmeovner, klimaanlegg, og vinduer. Vær ekstra oppmerksom på dette under kaldere sesonger. 

 • Tørt: Fuktighet kan lett skade teen, så pass på at det er tørt der du oppbevarer teen. Derfor er det viktig at teen ikke står nærme ovnen, ettersom vanndamp samt stekeos kan påvirke teen. 

 • Bort fra sterk aroma: Te kan lett ta inn seg aromaene fra omgivelsene. Da er det eksempelvis ikke lurt å oppbevare teen i nærheten av matvarer med sterk aroma, som kaffe og krydder. Igjen, hold teen unna ovnen eller steder der mat blir lagd, pga. vanndamp stekeos. 

 • Kjøleskap, ja eller nei?: Forutenom åpnet matcha boks, så fraråder vi deg å oppbevare teen din i kjøleskapet, med mindre tebladene er i en vakuumforseglet beholder. Sett bort ifra lav temperatur, generer kjøleskapet en del fukt. 

 • Begrens oksygenet: Langvarig eksponering for oksygen kan svekke teens aroma og smak, og dermed forverre dens kvalitet. Dette er skadelig for særlig grønne teer. Sørg derfor for at du anvender en lufttett beholder av metall, farget glass eller keramikk. Vi anbefaler derfor å bruke washi bokser eller våre REFILL ATTITUDE metallbokser.

 •  Begrens lys (samt varme): UV-strålinger samt varme kan tørke ut teen, og svekke dens farge og aroma. Unngå derfor å bruke klare glassbeholdere. Desto mørk oppbevaringsbeholderen er, desto bedre. 

 • Aldri bruk plastikk: Aldri bruk plastikk til å oppbevare teen din. Dette materialet kan gi fra seg litt smak, noe som igjen vil påvirke teen. 

 • Når vi investerer i te av høy kvalitet (som også gjerne er litt kostbare), bør vi være ekstra oppmerksomme på oppbevaringen. Vi vil jo få så mest mulig ut av teen vår, sant? 

  Tilbake til blogg
  1 av 3