Start teeventyret ditt idag! Del 1: Teutstyr og bryggeteknikk

Start teeventyret ditt idag! Del 1: Teutstyr og bryggeteknikk

Først og fremst: velkommen, kjære nykommer – du har kommet til rett sted for å bli hekta på te! Når du setter ut på dette eventyret kommer du raskt til innse at teverdenen er mye mer enn de trivielle teposene du finner i dagligvarebutikken. Det finnes tusenvis av ulike teblader fra alle verdens hjørner, og selv om det kun finnes seks tetyper får man tak i hundrevis av undertyper og varianter slik at man kan nyte uendelig mange smaker! Spesielt i begynnelsen kan alt dette virke temmelig overveldende: hvor bør du starte? Hva er viktigst å kunne? Hvilke bør du smake på først? I dette og neste innlegg kommer vi til å gi deg tips og råd for hvordan du kan komme i gang med teeventyret ditt! Vi skal i dag se nærmere på grunnleggende teutstyr og bryggeteknikk.

Ordentlig teutstyr 

Ordentlig teutstyr innebærer at du har et tilstrekkelig sett for å kunne lage deg en god kopp te, og det trenger ikke nødvendigvis å være for komplisert. Alt du trenger foreløpig er en fin tekopp og/eller en tekanne, et trekkeutstyr og en vannkoker. 

Tekopp

Velg en tekopp som kan romme nok te, tåle varme, og er både komfortabel og enkel å håndtere. 

Disse koppene er populære blant våre kunder: 

Tekanne

Når du skal investere i en fin tekanne er det lurt å være obs på dens varmekapasitet, altså hvor lenge den holder på varmen. Om du er en tilhenger av porselen, da anbefaler vi deg våre elegante Salam-tekanner fra det franske merket Degrenne. Disse porselenskannene kommer med et foret lokk som holder på varmen dobbelt så lenge som tradisjonelle tekanner (rundt to timer). Dersom du derimot er mer inspirert av østens filosofi og estetikk bør du sjekke ut våre japanske støpejernskanner, håndlaget av Wazuqu-støperiet. I tillegg til sitt dekorative utseende, har de en praktisk fordel: på grunn av støpejernet isolerer de godt og holder teen varm i lang tid, i tillegg til at de er veldig slitesterke.

Populære porselenskanner fra Degrenne:

 Populære støpejernskanner fra Wazuqu: 

Merk: Alle tekannene våre kommer med et tesil

Trekkeutstyr – tesil, papirfiltere eller te-infuser

Tesil

Det er fire ting du bør tenke på når du investerer i en god tesil: 

  1.  Plass: Tesilen bør være stor nok til at bladene kan åpne seg for å frigjøre aroma og smak. Dette er grunnen til at vi fraråder deg om å bruke teklyper, ettersom bladene ikke får nok rom til å utfolde seg. 
  2. Passer tekoppen: Sørg for at tesilen er hverken for stor eller for liten for din faste tekopp. 
  3. Fint filter: Desto finere filter desto bedre! Du kan ende opp med en del støv og små biter i teen dersom filteret har for store åpninger. Disse fragmentene vil da fortsette å trekke i vannet etter at du har fjernet silen, slik at du får en bitrere væske. 
  4. Materiale: Rustfritt stål er ideelt dersom du vil at tesilen skal være lenge

Sjekk ut vår: Tesil for kopp

Papirfiltre

Noen foretrekker å bruke papirfiltre til å trekke teen sin. Hos oss kan du få kjøpt en pakke med 100 stk i 3 ulike størrelser: XS, S og L. Vi tilbyr også XL-filtre for store tekanner, der pakken inneholder 60 stk. Våre filtre er bleket uten klor, biologisk nedbrytbare og uten plast, slik at du enkelt kan kaste dem i matavfallet etter bruk. Sjekk ut våre papirfiltre: Papirfiltre

Infuser

Med våre infusere blir det både morsomt og enkelt å brygge te! I infuseren kan du lage både varm og kald te, og det er like enkelt brygge én kopp som det er brygge fem kopper. Dette moderne verktøyet lar deg oppleve hele trekkeprosessen: se på hvordan bladene sakte åpner seg, følg med på hvordan tefargen endrer seg, og kjenn på aromaene som gradvis slippes ut. For å stoppe infusjonen er det bare å plassere infuseren på toppen av en kopp eller kanne, slik at teen siles ut gjennom bunnen. Enkelt og greit!

For å være ærlig er infuseren en “must”, og flesteparten av kundene våre er svært fornøyde med dette trekkeutstyret. Ettersom tebladene får åpnet seg fullt ut i infuseren, frigjøre de mye av deres aroma og smak. Du får med andre ord mye ut av tebladene. Sjekk ut: L'infuser 0.45 L & 1 L

 

Vannkoker

Det mest ideelle er å investere i en vannkoker med justerbar temperatur, gitt at de er mer presise og gjør tilberedningen av teen enklere. 

Sjekk ut: Vannkoker m/ variabel temperatur i rustfritt stål Tessa

Kan man i første omgang bruke en vanlig vannkoker? 

Ja, så klart! Vi kommer med forslag til andre måter du kan få riktig trekketemperatur på senere i innlegget.

Bryggeteknikk – Slik lager du god te!

Det finnes flere tilberedningsmetoder rundt om i verden, men i dette innlegget skal vi ta utgangspunkt i den vestlige metoden. Typisk for denne metoden er at man bruker mye vann, små mengder teblader og lengre trekketid – vanligvis mellom tre til fem minutter.

Best med løsvekt te!

Løsvekt er ofte gunstigere og rimeligere i forhold til teposer. Du får mer kontroll over hvor mye te du bruker, og det er lettere å dosere mengden i henhold til hvor mye koppen eller kannen rommer. 

Dosering

Man regner mengden te i vekt fremfor i volum. Vi anbefaler å bruke 1 - 1,5 g teblader per dL. 

En god investering: Pocketsize elektronisk vekt

Hva hvis man ikke har vekt? 

Dersom du bruker...

  • Teblader med middels volum, som for eksempel sorte teer som ikke er presset sammen: 1 strøken ts til middels stor kopp
  • Volumiøse teblader som hvit te, kinesisk grønn te eller noen oolong teer: en stor klype per middels stor kopp. Bruk tommelen, pekefingeren og langfingeren – ikke glem å vaske henda først! 
  • Grønne japanske teer som er svært kompakte: mindre enn 1 strøken ts til en middels stor kopp
  • Tette og kuleformede oolong-teer : 1 strøken ts til middels stor kopp

Temperatur

Temperatur spiller også en viktig rolle når man skal lage god te. I utgangspunktet er det kun sorte og fermenterte teer (som pu’erh) som tåler nesten kokende varmt vann (90-95 grader). Grønne og hvite teer trekkes derimot ofte på 70-85 grader avhengig av typen ettersom bladene lettere brenner seg, noe som kan ødelegge aromaen og gi en svært bitter væske.

Tips og triks for å få riktig vanntemperatur med en alminnelig vannkoker: 

  • Når vannet har kokt opp er temperaturen på ca. 100 grader. Dersom du lager sort te (eller annen te som tåler høy temperatur), vent i noen få minutter før du begynner å helle i tekoppen eller kannen. 
  • To tredeler kokende vann og en tredel kaldt vann gir vann som er på ca. 70 grader. 
  • Hell vannet flere ganger i en ny beholder eller en kopp til du har nådd ønsket temperatur. Vanntemperaturen synker med 8-10 grader hver ganger du tømmer det i en ny beholder. 

 

Trekketid

Trekketiden avhenger av hvilken te du bruker, og som regel pleier den anbefalte tiden å stå på emballasjen eller innpakningen. Vi anbefaler deg å ikke overskride den angitte trekketiden, ettersom du da kan ende opp med en bitter og ubehagelig te.

Rekkefølgen for denne bryggemetoden: 

  1. Varm opp vannet til du får riktig temperatur. 
  2. Mål opp tebladene i henhold til hvor mye koppen eller kannen rommer. Ha tebladene i en tesil. 
  3. Hell i varmt vann, og la bladene trekke i noen minutter. 
  4. Fjern tesilen. 
  5. Nyt teen!

 

Nysgjerrig på andre metoder? 

Les vårt innlegg om:

Gong fu cha – En liten teseremoni hjemme hos deg

Kaldtrukket te – din nye iste!

Matcha - En innføring for nybegynnere

 *Alle våre blogginnlegg er skrevet av Mimi Lu @mlululu2411, vår flinke ansatte i vår butikk på Sandvika Storsenter.

 

Tilbake til blogg
1 av 3