Ost og ...tekveld?  Bytt ut flasken med en kanne med rykende varm te

Ost og ...tekveld? Bytt ut flasken med en kanne med rykende varm te

Vi har alltid blitt fortalt at ost går utelukkende hånd i hånd med vin – akkurat som te og kake, som sjampanje og jordbær, og vel, som ost og vin. Men la meg fortelle deg: Ost og te er et uatskillelig par. Ja, det stemmer! Vi mener at teen er en verdig motstander av vinen i dette tilfellet. Samtidig som teen kan by på tanniner og astringens (i likhet med vin), byr den også på en rekke andre aromatiske nyanser. En slurk av te kan gjøre osten i stand til å fullt ut uttrykke sine kvaliteter!

Det er lille lørdag i dag og snart helg, hvilket er et synonym for “hygge” og “kos” for oss nordmenn. Så hvorfor ikke prøve ut ost og tekveld? Bytt ut flasken med en kanne med rykende varm te, og gled deg til en gastronomisk opplevelse uten like! 

Geitost

Cabécou, Rocamadour og Crottin de Chavignol

For geitost anbefaler vi grønne kinesiske teer samt lett-oksiderte taiwanesiske oolong-teer. Deres gressaktige og mineralske noter blir løftet opp av osten!

VI ANBEFALER TIL GEITOST: 

Geitost og Long Jing Imperial – en uforglemmelig sammenkomst

Geitost og Long Jing Imperial utgjør en vakker symbiose, der de beste kvalitetene ved begge parter blir fremhevet. Den kinesiske grønne teen toner ned på ostens animalske preg, og frembringer dens kremete og smøraktige karakter. Til gjengjeld reduserer osten teens astringens, mens den løfter opp Long Jing’ens nøtteaktige og vegale noter. En perfekt match, spør du meg!

En forfriskende fusjon av fersk geitost og Bao Zhong Imperial

Start med å trekk teen i ca. 6 minutter. Sil ut bladene. La teen stå på benken og avkjøle seg i 30 minutter. Denne lett-oksiderte oolongen (i romtemperert tilstand) skaper en forfriskende fusjon sammen med den ferskeste geitosten. I motsetning til å overkjøre osten, så er Bao Zhong dens subtile partner. Teens vegetale og florale noter komplementerer ostens melkeaktige smaksprofil. 

Faste oster modnet i ulike tid

Tome de Brebis, Cantal, Ossau-Iratay

VÅRE ANBEFALINGER TIL FASTE OSTER: 

Velbalansert kombinasjon av Cantal og Pu Erh Imperial

Her har du to valgmuligheter – enten drikk teen varm eller la den avkjøle seg i 30 minutter før du nyter den sammen med Cantal. Pu Erh’ens soppaktige og animalske noter passer perfekt til denne fast osten. Samtidig som teen runder av dens skarpe saltsmak, forsterker den ostens distinkte smak. 

Les mer om Pu Erh

Hvitmuggoster

Brie, Camembert, Pont-l’Évêque og Saint-Marcellin

Japanske og koreanske grønne teer med deres umami-pregede og gressaktige noter passer særdeles perfekt med hvitmuggostens kremete nyanser. I tillegg anbefaler vi spesielt Bancha Hojicha, en grillet japansk grønn te til denne ostekategorien. En bit av ost og en slurk av Bancha gir en herlig fornemmelse av kokt frukt og hasselnøtt. 

 VÅRE ANBEFALINGER TIL HVITMUGGOSTER:

Bancha Hojicha tilføyer en ekstra “omph!” til Pont-l’Éveque

Bancha Hojicha er den perfekte makker til hvitmuggosten, Pont-l’Évêque. Samtidig som osten mykner teens grillede noter, gir den også teen en mer fruktig og skogsaktig preg. Et ensidig forhold? Nei, tvert imot! Til gjengjeld runder teen av ostens skarphet, og fremhever dens smøraktige og melkeaktige noter. I dette forholdet løfter de hverandre opp!

Blåmuggoster

Roquefort, Gorgonzola og Bleu d’Auvergne

Sterke og kraftige sorte teer som Qimen, Assam eller Darjeeling, paret sammen med blåmuggoster er smakskombinasjoner som virkelig vekker smaksløkene dine til live! Notene av sjokolade, lær, pepper og kokte frukter komplementerer blåmuggostens intense smaker. 

VÅRE ANBEFALINGER TIL BLÅMUGGOSTER:

Bleu d’Avergne + Darjeeling Margaret’s Hope = sant!

Bleu d’Auvergne en særdeles kremet blåmuggost fra Frankrikes vulkanske region, Auvergne i sør-sentralen. Ikke like salt, men dog mer smøraktig er den i forhold til andre blåmuggoster. Derfor passer den perfekt med en utsøkt Darjeeling Second Flush – delvis astringente, full-oksiderte sorte teer med florale og skogsaktige noter. Vi anbefaler særlig Darjeeling Margaret’s Hope til Bleu d’Auvergne, gitt at teen forsterker ostens smaksnyanser samt runder av dens skarphet. 

 

 *Alle våre blogginnlegg er skrevet av Mimi Lu @mlululu2411, vår flinke ansatte i vår butikk på Sandvika Storsenter.

Tilbake til blogg
1 av 3