Bruk sansene - Hvordan bedømme kvaliteten på te

Bruk sansene - Hvordan bedømme kvaliteten på te

 

 

Det å begi seg på et te-eventyr handler mye om å prøve og feile, særlig når det kommer til å bedømme teens kvalitet. Spesielt er dette viktig om du kjøper te fra ulike forhandlere. Utallige tevarianter og -merker er ute på markedet, noe gjør det utfordrende å skille klinten fra hveten. For hvordan gjennomskuer man en høykvalitets te? Hvilke tegn skal man se etter? Og trenger man å være ekspert for å kunne oppdage disse tegnene? Nei, heldigvis ikke – men det viktigste er at du bruker sansene: syn, lukt, berøring og smak. Med utgangspunkt i løsvekt te skal vi gi deg tips og råd for hvordan du kan gjennomskue en god kvalitets te – på den måten blir lettere å gjøre riktige tevalg fremover. 

Syn – hvordan ser tebladene ut?

Å bedømme te etter utseende er kanskje det mest utfordrende og potensielt villedende. Hvorfor? Vel, selv om utseende er en kvalitetsmarkør, finnes det en del teprodusenter som klarer å forfalske kvalitet ved å få teen til å se fin ut. Men heldigvis finnes det generelle tegn som du kan se etter når du vurderer bladene. Men da er det svært viktig at du også bedømmer teen ut fra de gjenværende sansene. 

Tegn du kan se etter: 

  • Søk etter te med hele teblader. Unngå derfor te med betydelig mye brukne biter, da det kan være et tegn på dårlig kvalitet eller gammel te. 
  • Med mindre det spesifikt er en stilk-te som Kukicha eller Kukicha Hojicha, bør du vike unna teer med biter av stilk og gren. Disse komponentene kan svekke teens smak og kompleksitet. 
  • Konsekvent fargepalett og fasong på bladene kan bety at teen har vært nøye sortert og behandlet.

Duft – hvordan lukter teen? 

I dette tilfelle holder det ikke med å lukte på de tørre tebladene. Den beste måten å gjøre det på er skylle bladene i varmt vann (slik som i Gong Fu Cha) for at duften skal avsløre teens kvalitet. 

Tegn du kan lukte etter:

  • De trukkede bladene bør ha dybde og kompleks aroma; det vil si at du får flere nyanser enn bare én duft.
  • Balanse mellom lette og dype aromaer. Eksempler på lette aromaer kan være: fruktig, floral, vegetal og/eller mineralsk. Mens eksempler dype aromaer kan være: treverk, kokt frukt, malt, sjokolade og/eller jord. 
  • Langvarig duft etter trekking er også en indikator på god kvalitet. 

Berøring – hvordan kjennes tebladene?

Bruk fingrene og kjenn på bladene. Smuldres de raskt ved et lite trykk eller er de mer robuste? Dersom de knuses ved lett håndtering, kan det bety at bladene har blitt varmebehandlet for mye eller at de rett og slett er gamle. Ferske teblader av finere kvalitet skal nemlig beholde sin strukturelle integritet. 

 

Merk: Ikke ta på tebladene hos teforhandleren. Spør enten om å få et par blader på hånda for å kjenne eller se på hvordan bladene oppførerer seg når forhandleren håndterer teen. 

Smak – hvordan smaker teen? 

Dette er kanskje innlysende, men den beste måten å vurdere teens kvalitet på er selvfølgelig å smake på den. Drikk teen sakte og la likøren rulle rundt til alle kriker og kroker i munnen. Hvilke smakssensasjoner får du? Hvordan er teksturen? Har teen en lang ettersmak etter svelget? Ta den tiden du trenger, for innen smaking er det nemlig flere ting du kan analysere ved teen. 

Tegn du kan smake etter: 

Likørens smak og aroma

  • En tydelig og rik smak der du kjenner flere smaksnyanser. 
  • Balanse mellom lette og dype noter. 

Munnfølelsen

  • Teksturen kjennes fyldigere og tykkere enn vann. 
  • Balansert astringens og bitterhet. Om disse kvalitetene blir for fremtredende, kan det være et tegn på dårlig kvalitet eller gammel te. 

Lengde og avslutning

  • Lang ettersmak er ofte ekvivalent med høy kvalitet
  • Smaken endrer seg etter at teen har fått avkjølt seg, og også etter flere trekk. 

Øvelse gjør mester!

Det å skille en høykvalitets te fra en dårlig en er lurt å kunne, spesielt om du kjøper te fra flere forhandlere. Siden Palais des Thés er opptatte av å tilby te av god kvalitet, trenger du ikke akkurat bekymre deg for å støte på en lavkvalitets te. Francois-Xavier Delmas plukker nemlig ut teene våre ved å reise rundt om i verden for å direkte se, lukte, berøre og smake på bladene– og dette har han gjort i tretti år! Men når sant skal sies så er kvalitet en skalerbar markør, så noen teer vil være av enda høyere kvalitet enn andre. Så neste gang du skaffer te hos oss, bruk gjerne våre retningslinjer for å se hvordan den ene skiller seg fra den andre kvalitetsmessig. Det er ikke alltid lett i starten, men øvelse gjør mester. Desto oftere og desto flere forskjellige teer du prøver ut, desto flinkere blir du til å skille kvalitetene. Dersom du har ytterligere spørsmål, send oss gjerne dine spørsmål på sosiale medier eller stikk innom butikkene våre for å slå an en prat med våre dyktige ansatte. 

 

 

*Alle våre blogginnlegg er skrevet av Mimi Lu @mlululu2411, vår flinke ansatte i vår butikk på Sandvika Storsenter.

 **Les også DISCOVERING TEA, A tea traveller's blog

Tilbake til blogg
1 av 3