Den edle kunsten å smaksette te, del 1

Den edle kunsten å smaksette te, del 1

Parfymering og hemmeligheten bak jasminte 

Rundt om i verden finner vi en overflod av smaksatte teer, det vil si teblader med smak av blomster, frukt, bær, krydder, karamell, sjokolade eller til og med marsipan. Selv om puristene hevder at smaksatt te ikke er “ekte te”, er det likevel en ren kunst å skape harmoniske og utsøkte blandinger.  Det krever talent, te-ekspertise og inspirasjon. Og akkurat som i ren te kan kvaliteten variere veldig, alt fra masseproduserte teposer som er tilsatt kunstig aroma, til hele teblader smakt til med økologiske ingredienser. For å kunne vurdere kvaliteten, er det lurt å vite hvordan disse teene har blitt smaksatt. I dette innlegget skal vi se på en av metodene som brukes i dag, nemlig parfymering. 

Hva er parfymering? 

Parfymering kommer fra en eldgammel kinesisk te-tradisjon, og innebærer at tebladene absorberer aroma fra ferske ingredienser gjennom fysisk kontakt. De tidligste praksisene daterer helt tilbake til Song-dynastiet (960-1270), da man brukte nyplukkede kronblader fra roser, magnolia, osmanthus, chrysanthemum, lotus og selvfølgelig jasmin til å smaksette tebladene. Teprodusentene eksperimenterte også etterhvert med krydder, tørkede fruktbiter, urter og (tro det eller ei) også røyk. Det stemmer, lapsang souchong (en røkt sort te) betegnes som parfymert te. 

Kvalitet er essensielt i parfymering

Parfymering er en naturlig form for smaksetting, og er en møysommelig prosess som krever både tid og kompetanse. For å lage en perfekt parfymert te er det også viktig at alle råvarene er ferske og av høy kvalitet, slik at smaken blir aromatisk, behagelig og ikke minst langvarig. Et utmerket eksempel på dette er kinesisk jasminte – en grønn te smakt til med velduftende jasminblomster. 

Hemmeligheten bak jasminte

Jasminte er kanskje den mest kjente parfymerte teen i verden. Den aller beste jasmin te kommer fra Fujian-provinsen i Kina – en region som i flere århundre har perfeksjonert sine metoder for å produsere jasminte av toppklasse. 

 

Høykvalitets teblader blir høstet i april og lagret frem til august, når tiden er inne for å plukke jasminblomster. Teen blir først behandlet, tørket og spredt over et stort og rent magasin. Deretter plukkes jasminblomstene, vanligvis på ettermiddagen da knoppene fortsatt er lukket. De nyplukkede blomsterknoppene blir dermed lagvis lagt over tebladene, og blandingen står over natten. I løpet av natten åpner knoppene seg og frigjør sin jasminaroma, noe som tebladene lett trekker til seg. Neste dag må blomstene fjernes for hånd, fordi tørre jasminblomster kan gjøre uttrekket bittert. Til slutt må teen tørkes i 2-3 dager før man gjentar parfymeringsprosessen.  . 

For høykvalitets jasminte blir denne prosessen repetert opptil 7 ganger, og i hver runde byttes gamle og tørre blomster med ferske og nyplukkede knopper. Desto oftere og lenger tebladene er i kontakt med jasminblomstene, desto bedre blir teen. Det går så å si mye blomster i produksjonen av jasminte. Visste du at det trengs 280 kg jasminblomster for 100 kg Grand Jasmin Mao Feng? 

Palais des Thés’ jasminteer – 3 ulike kvaliteter

  • Grand Jasmin Chung Feng
  • Denne fløyelsmyke jasminteen gir en rund og subtil smak. Perfekt til desserter med røde frukter. 


  • Grand Jasmin Mao Feng
  • En sjelden og eksepsjonell jasminte av god kvalitet, som byr på en silkemyk og kremaktig tekstur. 


  • Jasmin Perler (Grand Cru)
  • Disse jasmin perlene er laget av de fineste grønne teskuddene som er lagt sammen med ferskplukkede jasminblomster 7 ganger. De er formet til små kompakte perler for å holder mer og lenger på jasminaromaen. Du kan i tillegg trekke de samme tebladene opptil 6 ganger. 

    Fordelen med parfymering

    Siden parfymering er en krevende prosess som tar mye tid, arbeid og ikke minst ressurser, er det vanlig å bruke særdeles gode råvarer for å kunne sikre en førsteklasses sluttprodukt. Fordelen med dette er at smaken fra teen og blomstene kommer tydeligere til uttrykk, de harmoniseres bedre, og de varer også lengre i munnen. 

    Andre parfymerte teer du bør teste ut

    Hvorfor er ikke alle smaksatte teer parfymert? 

    Parfymering egner seg ikke til all slags smaksatt te. Ta for eksempel te med smak av frukt og bær, som Montagne Bleue eller Thé du Hammam. Det er ikke vanlig å parfymere teer med fersk frukt, ettersom det ville introdusere for mye fuktighet. Istedenfor å tilføre tebladene varig smak, hadde frukten mest sannsynlig råtnet teen. I tillegg krever metoden mye ingredienser for å kunne tilføre nok smak til tebladene. Så parfymering er ikke det mest økonomiske. 

    Andre smaksteknikker

    Parfymering er den eldste smaksettingsmetoden, og siden prosessen er så krevende er det vanlig å bruke råvarer av ypperste kvalitet – og det er bare gode nyheter! Kanskje er du nå interessert i prøve deg på parfymerte teer? Hva med en herlig jasminte mens du er ute og nyter påskesola og vårens utspring? 

    I neste innlegg skal vi se på aromatisering: en moderne teknikk som revolusjonerte den vestlige teindustrien! 


     

    *Alle våre blogginnlegg er skrevet av Mimi Lu @mlululu2411, vår flinke ansatte i vår butikk på Sandvika Storsenter.

     **Les også DISCOVERING TEA, A tea traveller's blog





    Tilbake til blogg
    1 av 3