Den edle kunsten å smaksette te, del 2

Den edle kunsten å smaksette te, del 2

Aromatisering og bruken av smaksstoffer

Mot slutten av 1960-tallet oppsto en ny smaksettingsteknikk som revolusjonerte den vestlige teindustrien, nemlig aromatisering. Takket være datidens teknologi ble det mulig å tilsette teblader med spennende og tropiske smaker fra alle verdens hjørner – smaker som fikk folk til å drømme om reiser, steder, årstider og historiske personer. Te ble dermed en moderne drikk som vekket interessen til den vestlige befolkningen. Frem til idag har aromatisering gitt oss en overflod av smakskombinasjoner. Likevel har det seg slik at denne teknikken involverer smaksstoffer, både naturlige og kunstige. Hos Palais des Thés har vi lagt merke til at ordene “smaksstoff” og “kunstig” har en negativ klang blant våre kunder – og det skjønner vi svært godt. Men er det noe vi egentlig trenger å bekymre oss for? 

Hva er aromatisering? 

Aromatisering innebærer å “dusje” ferdigbehandlede teblader med smaksstoffer som enten er kjemisk fremstilt eller utvunnet av naturlige råvarer. I hovedsak har vi tre forskjellige typer: naturlige, naturidentiske og kunstige – men vi tar for oss de to førstnevnte ettersom de blir mest brukt i teverdenen. 

Naturlige

Disse smaksstoffene er fysisk utvunnet av naturlige råvarer, og i vårt tilfelle er det vanlig å bruke sitrusskall, urter, krydder og blomster. Fordelen med naturlige tilsetninger er at de inneholder en rekke ulike molekyler som beriker smaken. Eteriske oljer, ekstrakter og konsentrater anses som naturlige smaksstoffer. 

I vår ettertraktede Earl grey te, Blue of London er tebladene fra Yunnan (Kina) smakt til med eterisk olje fra den søte bergamott-frukten fra Calabria (sør-Italia).

Les mer om hvordan Blue of London ble skapt:  Hemmeligheten bak vår mest ettertrakede Earl Grey te

Naturidentiske

Naturidentiske smaksstoffer er syntetisk fremstilt, selv om komponentene er identiske med de opprinnelige stoffene dannet i naturen. I Norge betegnes disse som kunstige. De fleste smaksatte teer er aromatisert med naturidentiske tilsetninger, ettersom de er rimeligere å produsere og mer stabile. Ikke minst gir de også et større utvalg av forskjellige smaker. 

I Thé du Hammam som er en av våre bestselgere, er det brukt naturidentiske smaksstoffer for å gjengi den fruktige og søte smaken av dadler og røde frukter. 

Er naturlig sunnere enn kunstig? 

Ordet “naturlig” blir ofte oppfattet som sunnere og renere, men i virkeligheten er det ikke alltid dette stemmer – særlig når det gjelder smakstilsetninger. Uten tvil bringer naturen mye godt, men dessverre byr den også på en del uønskede gifter: forurensninger, bakterier, samt plante- og muggsoppgifter. Ved industriell fremstilling kan vi unngå disse stoffene. Det er derfor viktig å være like påpasselige overfor de naturlige tilsetningene som vi er overfor de kunstige. 

Er dette noe du trenger å bekymre deg for? 

Overhodet ikke. Smaksstoffer som er godkjent for å aromatisere te er nøyaktig fastsatt i loven, og ikke minst strengt regulert uavhengig om de er naturlig eller kunstig fremstilt. Det betyr at du kan senke skuldrene, og nyte en utsøkt aromatisert te med god samvittighet. 

Hvorfor ikke bare bruke naturlig?

Misforstå oss rett – de fleste aktverdige te-forhandlere bruker naturlige smaksstoffer når det lar seg gjøre. Som vi nevnte tidligere gir de en rik og kompleks smak. Likevel finnes det mange tilfeller hvor det ikke er gunstig å bruke naturlige tilsetninger.

Naturlige smaksstoffer er kostbart

Å bruke naturlige smaksstoffer kan bli veldig dyrt, særlig hvis du trenger en del for å aromatisere teen. Ekte vaniljeekstrakt er et godt eksempel på dette, siden kiloprisen per dags dato er dyrere enn sølv. 

Likevel er det noen ganger verdt prisen! Vår Pure Indulgence Vanilla er en delikat hvit te smaksatt med naturlig vanilje fra Madagaskar og Réunion-øya.

Lurer du hvordan ekte vanilje-te smaker? Sjekk ut: Pure Indulgence Vanilla: Hvit te med vanilje fra Madagaskar 

Begrenset utvalg og holdbarhet

Enkelte smaker kan ikke utvinnes fysisk fra råvaren. Det er for eksempel sjeldent å bruke frukt, ettersom deres høye vanninnhold gjør det vanskelig å dra aromaene ut av råvarene. Og noen ganger er stoffet ikke stabilt nok, hvilke kan medføre at smaken forsvinner raskt. Dermed er kjemisk fremstilling løsningen. 

Når sant skal sies er ikke denne løsningen alltid skreddersydd. Ofte er naturidentiske smaksstoffer begrenset til en enkel note som dominerer i den opprinnelige smaken. Du har kanskje lagt merke til at jordbærgodteri ikke smaker helt som ekte jordbær. Det er fordi den består av flere subtile komponenter som bidrar til den fullkomne jordbærsmaken. Med andre ord er jordbærsmaken for kompleks til å kunne fullstendig fremstille kjemisk. 

Hva med tørkede blomster og fruktbiter? 

Mange av våre smakssatte teer inneholder også tørkede blomster og fruktbiter, og disse kaller vi for “inklusjoner”. I tillegg til å tilføre ekstra duft og aroma, løfter de også opp teens utseende. Inklusjonene gir fra seg noe smak når teen trekkes, men den er ikke like sterk som smaken fra tilsetningene.  

Vår Thé des Alizés er et godt eksempel på dette. Det er en grønn te med appelsinblomster, tørkede ferskenbiter og ferskensmak (tilsetning), og sammen utgjør de teens friske og tropiske smak. 

Grønt lys for aromatiserte teer?

Ja – det er bare å nyte aromatiserte teer med god samvittighet og uten bekymring. Når det er sagt er det likevel viktig at du er obs på hvor du kjøper teen fra, men det gjelder jo alle slags typer te. Ofte ser vi at kommersielle temerker bruker smakstilsetninger for å maskere kvaliteten på teen. Men da handler det mer om selve tebladene fremfor smaksstoffene som brukes. 

Når du trekker en aromatisert te av lav kvalitet, vil du kjenne at smaken og duften er både svakere og kortvarig.

Fokus på kvalitet uansett type te

I Palais des Thés brukes det både naturlige og naturidentiske smaksstoffer, og som tidligere understreket er begge typene strengt regulert. Dette gjør at vi i Palais des Thés kan senke ned skuldrene og fokusere på lage utsøkte blandinger til dere teelskere. Mathias Minet, altså mannen bak Palais des Thés’ signaturblandinger sørger for at tebladene er av god kvalitet, og at deres karakterer harmonerer med utvalgte smaker. Så len deg tilbake mot solveggen og nyt en varm kopp med utsøkt te fra Palais des Thés. Oppdag vår nyeste smaksatt urtete DETOX Balinese som er en koffeinfri infusjon smaksatt med galangal, sitrongress, mango og papaya!

 

 

*Alle våre blogginnlegg er skrevet av Mimi Lu @mlululu2411, vår flinke ansatte i vår butikk på Sandvika Storsenter.

 **Les også DISCOVERING TEA, A tea traveller's blog

Tilbake til blogg
1 av 3