Dianhong - Eksepsjonell gourmet-té fra Yunnan

Dianhong - Eksepsjonell gourmet-té fra Yunnan

Dianhong er navnet på nydelige sorte téer som produseres i den sør-kinesiske provinsen Yunnan. Ordet er en sammensetning av Dian, en gammel forkortelse for Yunnan, og hong, det kinesiske ordet for "rød", etter den dype rødfargen på brygget fra disse téene. Det som skiller disse fra andre kinesiske sorte téer er de gylne, dunete toppskuddene, som tilfører den kraftige aromatiske og sødmefulle smaken som téene er kjente for. Dette er Dianhong, Yunnans gourmet-téer!

En relativ ung tradisjon

Selv om Yunnans tehistorie strekker seg helt tilbake til Han-dynastiet (202 fvt. – 220 evt.), var det nemlig ikke før i 1939 at provinsen startet produksjonen av sort te. Før den tid var det hovedsakelig områdene langs østkysten som produserte sort te, hvorav mesteparten ble solgt og eksportert til vestlige land via sjøfrakt. Kina var på den tiden avhengig av blant annet téeksporten som inntektskilde. 

Infatuation of black tea in China

 I flere århundrer har kineserne drukket mest grønn te, i motsetning til sort te som stort sett har gått til eksport. Fascinasjonen for de sorte variantene har likevel, ved hjelp av utsøkte og raffinerte téer som (relativt) nylig har kommet inn på markedet, økt innad i Kina de siste årene. Les mer i FX Delmas' blogg: "Infatuation with black tea in China"

Da Japan okkuperte hele Kinas østkyst i 1938 under den andre kinesiske-japanske krigen, ble det betraktelig mindre inntekt å hente fra téeksporten. De kinesiske myndighetene handlet raskt, og flyttet den (kommersielle) téproduksjonen til Yunnan-provinsen, som lå lengre inn i innlandet som ikke var okkupert.  

Da viste det seg at Yunnan var perfekt! Særlig i de sørlige fylkene fantes det høye fjellområder som la til rette for tédyrking: mildt klima med mye nedbør, næringsrikt jordsmonn og høyder mellom 1000 – 2000 moh. I tillegg kunne Kina fortsette å drive med tehandel med Vesten gjennom Yunnans naboland, Myanmar og India – hvilket var viktig for at landet skulle få nok inntekt til å finansiere krigen mot Japan. Fabrikker for sort te ble raskt satt opp, og derfra begynte historien til Yunnans sorte gourmet-téer, Dianhong. 

The Earth of Origin of the Grand Yunnan Imperial

Takket være de milde og relativ stabile temperaturene, kan te som vår Grand Yunnan Imperial høstes hele året uten merkbar forskjell i kvalitet. Bilde hentet fra FX Delmas' blogg: "The earth of origin of the Grand Yunnan Imperial".

 Oppdag våre Dianhong

Dianhong er kjent for å ha en kraftig aromatisk smak, gjerne med fyldige noter av malt, sjokolade, lær og tobakk. Avhengig av kvaliteten, byr de også på en god dose honningaktig sødme, som bidrar til å gjøre téene søtere og rundere i teksturen. I tillegg har téene lite astringens og bitterhet på grunn av lavt nivå av tanniner, hvilket skyldes både produksjonsmetodene så vel som råmaterialet. 

Kopp med Dianhong-te med løse teblader og kakaobønner rundt

Dianhong blir ofte referert til som "mokka av te", på grunn av de fyldige notene av malt og sjokolade. (Bildet tatt av Drew Jemmett. Hentet fra Unsplash.)

Hos Palais des Thés får du Dianhong i ulike kvaliteter og prissjikt; vi har så å si alt fra hverdagskosen til den "dyre vinen" man tar fram i helga. Kvaliteten bestemmes i hovedsak av mengden gylne toppskudd. Som regel har téen mer aromatisk kompleksitet samt mykere tekstur, desto høyere andel toppskudd den har.  

Grand Yunnan Impérial, Økologisk

Imperial

Selv om denne téen har den minste andelen toppskudd, er det en velbalansert frokostte med fyldige noter av treverk, honning og litt lær. Disse er gode til - eller i - franske madeleinekaker!

Yunnan Da Ye, Økologisk

Dry Da Ye

Denne flotte Dianhong-téen er laget av storbladede teplanter, Da Ye ("store blader" på kinesisk), som tradisjonelt brukes til Pu Erh. En rund og aromatisk sort te som avslører noter av honning, kokt frukt og lær. Perfekt som både frokost- og ettermiddagste. 

Yunnan d'Or, Økologisk

dry yunnan dor

Denne utrolige, delikate sorte téen som også er kjent som Golden Yunnan, er rik på gylne toppskudd. Téen har en kompleks smak som frembringer noter av krydder, honning og bark, ledsaget av en rund og behagelig tekstur.

Bourgeons de Yunnan, Grand Cru

dry bourgeons

En av våre flotteste Dianhong-téer som utelukkende er laget av delikate, gylne toppskudd av enestående kvalitet. Toppskuddene gir optimal tekstur og mye smak, med noter av honning, treverk, lær, mokka, kokt frukt og tobakk. Denne téen er en sann glede!

*Alle våre blogginnlegg er skrevet og laget av Mimi Lu @mlululu2411, vår flinke ansatte i vår butikk på Sandvika Storsenter.

Tilbake til blogg
1 av 3