"Har dere koffeinfri grønn te?"

"Har dere koffeinfri grønn te?"

Vi opplever for tiden at det er mange som ønsker å kutte ned på koffininntaket sitt. I butikkene får vi en del spørsmål om te og koffein, og særlig om vi har noen deilige téer som kan drikkes på kvelden. Den gode nyheten er at vi har massevis av koffeinfrie blandinger, men det vi derimot ikke har – som vi ofte blir spurt om – er koffeinfri grønn te.

Naturens plantevernmiddel

Faktumet er at det hverken finnes grønn, sort, hvit te, osv. som er uten koffein. Dette stoffet produseres naturlig i teplanten, og fungerer som en beskyttelse mot insekter og andre skadedyr.

"...men grønn og hvit te har minst koffein, ikke sant?"

Om téen er prosessert som grønn, hvit, sort, eller hvilken som helst annen type te, har lite å si for koffeinnivået. Koffeinnivået bestemmes stort sett av hvilken kultivar som er brukt, hvilke teblader som er plukket og hvordan dyrkingsforholdene har vært. Det betyr at en grønn te kan ha like mye – om ikke mer – koffein som en sort te, og to sorte téer fra samme region kan ha helt forskjellige koffeinnivåer.

Decaf-te

På markedet kan du finne såkalte "decaf"-téer. Disse téene har blitt kjemisk behandlet for å fjerne koffeinet fra tebladene, men dette er en svært kontroversiell metode i teverdenen. Decaf-produkter er ofte dyrere enn det kvaliteten tilsier, på grunn av kostnadene ved behandlingen og dens uheldige effekt på smaken. I tillegg er det umulig å fjerne koffeinet helt, ettersom det er en naturlig del av tebladet.

Hva kan man drikke på kvelden?

Heldigvis har vi i Palais des Thés noe som heter "tisane", som vi i Norge kaller for "urtete". Disse urtetéene er strengt tatt ikke "te", ettersom de ikke inneholder ingredienser som kommer fra teplanten. I stedet består de av urter, frukter og krydder som ofte er koffeinfrie. (Merk at det finnes noen unntak som f.eks. maté og guarana.)

Vi anbefaler deg å teste ut vårt nye sett: Les Infusions - Herbal Teas. Her får du et sortiment bestående av 9 urtetéer i 45 bomullsteposer – perfekt for deg som vil utforske vårt koffeinfrie utvalg!

Andre populære urtetéer som ikke inngår i settet, men som likevel er verdt å nevne er: Rooibos du Hammam, Thé du Louvre Venus Garden og Detox Scandinavia. 

Vår generelle regel

Vi anbefaler generelt å holde inntaket av vanlig te til dagtid. Selvfølgelig finnes det téer som egner seg på kvelden, og toleransen for koffein er veldig individuell, men det får vi heller snakke om senere i et annet innlegg. Kort og godt; dersom du vil ha en god kveldsdrikk som ikke går på bekostning av søvnen, er urtetéer veien å gå!

*Alle våre blogginnlegg er skrevet og laget av Mimi Lu @mlululu2411, vår flinke ansatte i vår butikk på Sandvika Storsenter.

Tilbake til blogg
1 av 3