Hemmeligheten bak matcha

Hemmeligheten bak matcha

Matcha (抹茶) er det irrgrønne japanske tepulveret som har eksplodert i popularitet over hele verden. Téen er fremstilt av finmalte teblader, og har sin opprinnelse fra den eldgamle tradisjonen med pisket te som spredte seg fra Kina til Japan på 1100-tallet. I dag er matcha en mattrend som i større grad siver inn i vår hverdagskost, både i form av varm te, latte, iskrem, crêpes, vaffler og mye mer! Selv om matcha stadig blir et vanligere syn, er téen allikevel ukjent for mange – for hva er spesielt med matcha, og hva er den egentlig godt for? 

"The Way of Tea"

Matcha er den tradisjonelle téen som serveres vispet i en spesiell teskål under den japanske teseremonien, chanoyu (茶の湯) eller chadō(茶道) som betyr “The Way of Tea”. Seremonien er et estetisk-åndelig ritual som følger fastsatte prosedyrer. I en stille og fredfull atmosfære, serveres téen langsomt med bestemte dog harmoniske og symbolske bevegelser. Dette er en elegant seremoni som byr på en unik og ikke minst, høytidelig smaksopplevelse og atmosfære.

Cha no yu

Chanoyu er et av de mest velkjente eksemplene på tradisjonell japansk kultur, og i visse kretser er seremonien en del av oppdragelsen av ungdommen, særlig for jenter. (Bildet tatt av Roméo A. Hentet fra Unsplash.)

Slik produseres matcha

Hvert år velger bonden de sterkeste tebuskene til å produsere matcha – og i de siste tre ukene før innhøstingen, dekkes de til med bambusmatter eller laken for å begrense inntaket av sollys. Hensikten er å stimulere produksjonen av klorofyll, samt øke konsentrasjonen av aminosyren L-theanine, som bidrar til den gode sødmen og umamismaken i téen. I tillegg øker innholdet av koffein og antioksidanter i tebladene under “skyggeleggingen”.

Disse skyggelagte tebladene kaller vi for tencha (碾茶). Etter innhøstingen blir tencha-bladene tørket, og deretter dampet for å stanse ytterligere oksidering. Videre tas de gjennom en sofistikert filtreringsprosess hvor store og små stilker fjernes – et svært viktig steg for at téen skal oppnå den silkemyke teksturen. Til slutt blir tebladene sakte malt til finkornet pulver ved hjelp av en steinmølle.

Tebusker dekket til

Lite bitterhet, mye sødme og intens umami får vi fra skyggetéene. Les FX-Delmas' blogg: "Tea plants under canvas shaded from the sun"

Ikke spar på kvaliteten

Slik som all annen te har kvaliteten mye så si for smaksopplevelsen av matcha, men dessverre finnes det en del matcha-produkter på markedet som er av lav kvalitet. 

For å plukke ut en god matcha er det viktig å være oppmerksom på følgende: 

  • at téen er produsert i Japan
  • at produksjonsforholdene tar hensyn til det lokale miljøet og arbeiderne
  • at det er brukt riktige råvarer (type teplante) og metoder for å produsere téen

En høykvalitets matcha skal være finkornet, og ha en irrgrønn farge på pulveret. Smaken skal være rund og sødmefull, preget av friske vegetale noter, intens umami, med minimal bitterhet.

En ferskvare

Matcha er blant de ferskeste téene du kan få tak i, men er derfor også varianten med kortest holdbarhet. Som regel holder en uåpnet boks seg i 1-2 år i fryseren, men etter åpning er det anbefalt å drikke den opp innen et par måneder for å få den optimale smaksopplevelsen. I mellomtiden kan du oppbevare matcha-boksen i kjøleskapet, gjerne i en lufttett beholder slik at téen ikke tar til seg duften av andre matvarer. 

Tilbered matcha på tradisjonelt vis

Dette trenger du: 

  • En god matcha, som vår Økologiske Matcha Imperial
  • Chawan (teskål/-bolle)
  • Chasen (bambusvisp)
  • Chashaku (bambusspade)
  • Liten sikt (valgfritt, men anbefalt)

Palais des Thés har også et introduksjonssett hvor du får alt det du trenger av utstyr for å lage deilig matcha!

Slik gjør du det:

Varm tebollen ved å fylle 1/3 av den med varmt vann. Sett deretter vispen i bollen, slik at den får myknet opp før bruk. Fjern så vannet og tørk bollen grundig med en myk klut.

Bilde 2

Ha 2 bambusspader eller 1 teskje matcha til ca. halvannen til 2 dL. Vi anbefaler deg å sikte téen. Bruk spaden til å trykke pulveret gjennom sikten.

Bilde 3

Hell 1,5 - 2 dL oppvarmet vann (60-75℃) over pulveret. Standarden er 75℃, men innimellom bruker vi lavere temperatur for å få litt mer fylde.

Bilde 4

Visp kraftig i et W-mønster i bollen. Dra vispen langs kantene innimellom slik at det ikke blir liggende igjen uvispet pulver. Unngå å presse vispen for hardt ned mot bollen, da risikerer du å ødelegge vispen og skrape belegget på bunnen av bollen.

Bilde 5

Visp i 15-20 sekunder, eller til du får godt med skum på overflaten. Drikk direkte fra bollen og nyt matcha-téen!

Sunn og naturlig energikilde

I motsetning til vanlig te, får du i deg hele teblader fremfor kun likøren når du drikker matcha. Det gjør at du får i deg rikelig med vitaminer, mineraler, antioksidanter og klorofyll som teplanten har samlet opp under skyggeleggingen. Alle disse næringsstoffene er med på å styrke immunforsvaret. 

Det skal sies at matcha er svært koffeinholdig, og det mange som drikker téen for å erstatte kaffekoppen om morgenen. Bortsett fra smaken, hva er egentlig forskjellen? Matcha er som sagt proppfull av L-theanine og antioksidanter, og de bidrar nemlig til å dempe effekten av koffeinet. Mens antioksidantene sinker kroppens opptak av koffein, hjelper L-theanine med å skille stoffet sakte ut i kroppen, samtidig som den virker beroligende. Det gjør at du føler deg opplagt over lengre tid, mens du fortsatt er rolig og avslappet. 

Matcha i kopper En kopp med matcha er alt som skal til for å få en frisk og sunn start på dagen!

Vær kreativ og lek med matcha!

Det er med god grunn at matcha har blitt så populær i de siste årene. I tillegg til å tilberede den som varm te, kan matcha tilsettes i matvarer, særlig i søtsaker, for å ta smaksopplevelsen til nye høyder! Du kan nemlig piske matcha inn i varm melk for å lage deilig latte, blande den inn i en smoothie, bake den i cookies med hvit sjokolade, mikse den i pannekakerøren, eller strø en klype over ovnsbakt torsk for ekstra umami. Her er det et hav av muligheter! 

matcha vafflerTilsett ca. 1,5-2 ts matcha i vaffelrøren, og topp med smeltet hvit sjokolade før servering. Prøv det, det er himmelsk godt!

Klar til å teste ut matcha?

I bunn og grunn er det kun fantasien som setter grenser. Her er det bare å prøve seg frem, både ved hjelp av oppskrifter på nettet, eller egen kreativitet. Enten du er ute etter helsefordelene, eller vil oppleve grønn te i sin mest konsentrerte form, så er matcha stedet å lete. Kos dere!

*Alle våre blogginnlegg er skrevet og laget av Mimi Lu @mlululu2411, vår flinke ansatte i vår butikk på Sandvika Storsenter.

Tilbake til blogg
1 av 3