Hva er røkt te?

Hva er røkt te?

Fra åpen ild ute i villmarken til Winston Churchill med whisky og sigar

Om du har fulgt med på Palais des Thés’ Instagram Livefeed, har du nok sett vår dyktige ansatte Synne introdusere deg for våre røkte teer. Forhåpentligvis har hennes stemningsfulle og kreative beskrivelser gitt deg mer lyst til å prøve disse teene. Kanskje har hun gjort deg mer nysgjerrig på denne tetypen – for hva er egentlig røkt te? 

I dette innlegget skal vi se nærmere på røkte teer, hvor vi utgangspunktet skal fokusere på den klassiske lapsang souchong. 

Les mer om Rare Smoked Teas 

Røkt te og lapsang souchong

Røkt te er en spesiell type sort te, kjent for sin distinktive røyksmak – et resultat av at bladene har blitt røkt over brennende furu eller annen type tre. Du har kanskje hørt om lapsang souchong (også iblant kalt bare lapsang), som for mange er en kjent klassiker fra barndommen. Det er den eldste formen for røkt te, og kommer opprinnelig fra Wuyifjellene i Fujian-provinsen ved sørøstkysten av Kina.

Opprinnelseshistorien – en “lykkelig ulykke”

Historien bak lapsang souchong går tilbake til 1600-tallet, hvor vi befinner oss i en liten landsby kalt “Tong Mu” i Wuyifjellene. Folket fra de nordlige områdene hadde nylig vandret og bosatt seg i denne beskjedne landsbyen, på flukt fra militære styrker. Dette var en tid da Kina hadde mange militære hærer som kjempet mot hverandre om makt. 

Tøffe levekår

Tilpasningen til deres nye hjem var tøft for de nye beboerne. På grunn av utfordrende klima og røft terreng, var det vanskelig å dyrke nok mat for å overleve – men heldigvis var de i stand til å dyrke nok te som de kunne selge. Te var med andre ord deres viktigste handelsvare. Ettersom svart te ennå ikke fantes, produserte de i utgangspunktet grønn te: en ikke-oksidert tetype som varmebehandles umiddelbart etter plukking. 

“Besøk” fra militære styrker

På midten av 1600-tallet kom det en tropp med soldater gjennom Tong Mu, noe som gjorde at landsbybeboerne slapp alt det de hadde i hendene og flyktet inn i skogen. Teen som var nylig plukket måtte også bli liggende ubehandlet i et par dager. 

Da beboerne kom tilbake var matlagrene deres tomme, i tillegg til at teen deres var ødelagt. Den var over-oksidert og luktet som svette soldater. Siden beboerne var avhengige av teen for å overleve, foreslo en tebonde om å røyke bladene over et furubål for å maskere den vonde lukten – og slik ble lapsang souchong til!

Lapsang blir en “hit” i Europa

Noen dager senere brakte beboerne teen ned til Xing Cun (et handelspunkt), hvor de fikk overtalt en handelsmann til å ta med teen til Europa og se om han kunne få solgt teen. Flere måneder senere kom handelsmannen tilbake og spurte mer etter den røkte teen – tydeligvis ble den svært godt tatt imot i Europa! Interessen for lapsang spredte seg raskt i vesten, særlig etter midten av 1800-tallet. 

Lapsang souchong er i dag en spesialitet fra Fujian, men siden teen ikke er så populær i Kina går mesteparten til eksport. Varianter av lapsang produseres også andre steder som i Taiwan, men smaken og kvaliteten kan variere avhengig av hvilken kultivar, tretype og røykingsteknikk som brukes. 

Hvordan produseres røkt te?

Den tradisjonelle lapsang souchong blir foredlet på omtrent samme måte som vanlig sort te, bare at det er lagt til noen mellomsteg som fasiliterer røykingen. Prosessen går ut på å tørke tebladene over furuved, for så å steke, rulle og presse dem inn i tøyposer slik at de får oksidert i 5-6 timer. Tebladene blir deretter ristet og håndrullet på nytt, og spredt over bambusmatter som ligger overfor hverandre i etasjer. Helt nederst er det plassert et furubål som bistår med den endelige tørkingen og røykingen. Intensiteten på røyksmaken avhenger av varigheten på røykingen og hvor nærme tebladene ligger i forhold til bålet.

Røykingen gir teen dens karakteristiske aroma og smak. Aromaene kan minne om alt fra åpen ild, tjære, røkt whisky, og til Winston Churchill med sigar. Fun fact: visste du at Winston Churchill's favoritt-te var lapsang souchong? 

Våre røkte teer

Smoking

En klassisk kinesisk røkt te som gir deg en fornemmelse av bålrøyk, ull, treverk og til og med litt krydder. En rustikk, rund og sødmefull te – perfekt å ha i henda mens du sitter under et varmt pledd oppe på hytta. 

The du Tigre

Thé du Tigre kommer fra Taiwan, og den kraftigste røkte teen vi har i sortimentet. Den er det nærmeste vi kommer til den klassiske lapsang souchong. Teens silkemyke og elegante likør bærer på intense noter av treverk, åpen bål, med innslag av våt stein – den perfekte ledsager til turen oppe på fjellet!

 

 

 

Perles des Feu (Grand Cru)

Disse kinesiske “ildperlene” er kanskje ikke røkt, men de byr på en intens røykaroma som samspiller godt med de resterende duftene: kakao, lakris og krydder. En raffinert grand cru med både fylde og kompleksitet – definitivt for deg som vil kose ekstra denne helga! 

 

Hva skjedde med lapsang souchong? 

Per dags dato er det vanskelig å få importert røkte teer til Europa, og det gjelder spesielt lapsang souchong. Røkt te må produseres skikkelig for at den ikke skal inneholde skadelige stoffer fra røyken. Og siden EUs regelverk for røkte matprodukter har blitt strengere, har det vært utfordrende å få røkte teer til å møte deres kriterier. Derfor har det vært vanskelig å finne lapsang souchong i Norge (og i Europa for så vidt). 

Palais des Thés jobber derfor tett med våre leverandører om å få endret røykingsteknikken, slik at deres te kan godkjennes. Det er en sakte prosess, men så langt har vi fått røkte teer som tidsfredsstiller selv de mest kresne røkt  tedrikkere. 

 

*Alle våre blogginnlegg er skrevet av Mimi Lu @mlululu2411, vår flinke ansatte i vår butikk på Sandvika Storsenter.

 **Les også DISCOVERING TEA, A tea traveller's blog
Tilbake til blogg
1 av 3