Koreansk te - En skjult perle

Koreansk te - En skjult perle

Tehistorien – nesten en bortgjemt kulturminne

Koreansk te er sannelig en skjult perle; det er et sjeldent håndverk som ikke mange av oss visste eksisterte. Sør-Korea er i dag en teproduserende land, men mengden er dog mer beskjeden i forhold til tegigantene: Kina og Japan. Verken er den koreanske befolkningen store konsumere av te. Det betyr derimot ikke at deres te er dårlig eller uviktig for nasjonens innbyggere. Tvert imot, teen er ansett som en kostbar luksusvare i Sør-Korea, og den blir vanligvis brukt i seremonier eller i andre spesielle anledninger. Fremfor alt er teen et viktig bindeledd mellom folket og deres kulturarv – en kulturarv som de nesten mistet etter mange år med konflikter. 

I dag, kjære teelsker, skal vi opplyse deg om alt som er verdt å vite om koreansk te. Pluss at vi kommer til å vise deg vårt utsøkte sortiment fra denne østlige halvøya!

Oppblomstringen

Teproduksjonen samt den etterfølgende tekulturen begynte virkelig å blomstre under Goryeo-dynastiet (918-1392), og i motsetning til Kina og Japan, ble tedrikking praktisert i alle sosiale lag. Hvordan? Buddhismen spilte nemlig en nøkkelrolle i tekulturens oppblomstring, i og med at religionen spredde seg raskt i Korea. Teens dyder ble vektlagt i buddhistmunkenes lære; det var en meditativ drikke som skulle frembringe konsentrasjon og disiplin. Teen ble i tillegg brukt i små rituelle ofringer til Buddha-statuer, kalt Hon-ta, men også i store nasjonale seremonier knyttet til månefasene. 

Teens økende popularitet satte og i gang hjulene for landets celadon-keramikk. Gjennom opplæring fra kinesiske pottemakere, ble det lagd en rekke estetiske teutstyr, som kopper og kanner. De skulle brukes i den nyutviklede teseremonien, Darye. 

Mot mørkere tider

Omsider opplevde den koreanske tekulturen en sterk nedgang i begynnelsen av Joseon-dynastiet (1392-1897), da det nye kongedømme ønsket å erstatte buddhismen med konfucianismen. All tilknytning til buddhismen skulle viskes ut; dette gjaldt også teen. På starten ble teen byttet ut med vin. Deretter ble teprodukter urimelig høyt skattet. Da dette ikke var nok for Joseons styresmakter, besluttet de med å ødelegge klostre og deres tehager. 

På slutten av 1500-tallet var det kun noen få teområder igjen i sør i Korea. Dessverre ble disse eiendommene, i likhet med andre landsbyer, gårder og byer destruert under Imjinkrigen (1592-1598) mot Japan. 

Teens senrenessanse

I senere tid har Koreas historie vært preget av konflikter, blant annet den japanske koloniseringen (1910-1945) og Koreakrigen (1950-1953), hvilke har påført store ødeleggelser av deres kulturarv. 

Til tross for mye motgang opp gjennom historien, har en rekke munker og akademikere siden slutten av 1700-tallet jobbet med å gjenoppbygge Koreas tradisjonelle tekultur. Det var særlig etter Koreakrigen Choi Beom-sul (1904-1979), en akademiker fikk stor fremgang! Han publiserte i 1973 det første moderne studiet om te, kalt “The Korean Way of Tea”. I tillegg fikk han dannet nye metoder for å brygge grønn te, som senere fikk fellesbetegnelsen Panyaro. Til slutt før han døde fikk Choi Beom-sul også etablert den første alliansen samt kunnskapssenter for tehistorikere og -interesserte, nemlig “The Korean Association for the Way of Tea”. Misjonen deres var å gjenopplive den koreanske tekultur i det moderne samfunnet. 

Takket være disse avgjørende begivenhetene ble teindustrien samt kulturen i 1980-tallet endelig gjenfødt!

Koreansk te i dag

Tekulturen i Korea står ikke like sterk i dag som den gjorde for over tusen år siden; ikke bare på grunn av deres delvis fragmenterte kulturminne, men også av landets økende kaffeindustri. Som vi nevnte tidligere, har ikke det gått på bekostning av teens kvalitet eller dens rolle som kulturell bindeledd. 

Landets primære teregioner

Hadong og Jirisan-fjellet i sør-Gyeongsang provinsen

Områdene rundt Hadong og Jirisan-fjellet er blant de mest kjente samt historiske teregionene i Sør-Korea. Deres historie daterer helt tilbake til Goryo-dynastiet, det vil si rundt år 900! Per dags dato er det en rekke små familier som driver te-eiendommene rundt Hadong og Jirisan-fjellet. Teen fra disse områdene er av høy kvalitet, og er produsert på tradisjonelt vis, det vil si håndplukket og håndlaget!

Sjekk ut: Jukro

Boseong i sør-Jeolla provinsen

Boseong er en av de største teplantasjene i Sør-Korea. Selv om plantasjen ble etablert under Joseon-dynastiet, var det ikke før 1930-tallet teproduksjonen ble ordentlig satt i gang, altså under den japanske okkupasjonstiden. De japanske styresmaktene kommersialiserte teproduksjonen i Boseong, slik at de kunne bli supplementert grønn te. Omsider ble plantasjen ødelagt under Koreakrigen, og det var ikke før i 1957 Boseong ble gjenoppbygget. 

Som en av de største samt industrialiserte teregionene i Sør-Korea, er Boseong i dag ansvarlig for rundt 40% av landets teproduksjon. Til tross for deres mekaniserte produksjonsmetoder, er alle teene deres økologisk sertifiserte. 

Jeju-øya

Denne vulkanske øya som ligger utenfor landets sørlige kystlinje, byr på mineralrik vulkansk jord og subtropisk klima – perfekt til å dyrke te! I likhet med Boseong er Jeju en av de største industrialiserte teplantasjene i Sør-Korea, som har siden 70-tallet vokst seg raskest. De grønne teene fra Jeju-øya er de mest tilgjengelige på markedet, samt er de også mest kjente blant tedrikkere rundt om i verden. 

Sjekk ut: Økologisk Jejudo Imperial

Koreansk grønn te

Etter historisk påvirkning av den kinesiske tekulturen, i tillegg til de 36 årene med Japans kolonisering, er koreansk grønn te en samspill mellom kinesisk og japansk te. I Kina røster de teen sin i wokpanne, i Japan damper de den, mens i Korea gjør de som regel begge metodene! Samtidig som du får den ristede og nøtteaktige sødmen som Long Jing’en, vil du også få vegetale umami-noter som Sencha

Til slutt

Selv om Sør-Korea ikke er blant de største teprodusentene i verden, vet de virkelig hvordan man skal produsere høykvalitets te! Er du ikke helt overbevist ennå? Vel, du kommer til å endre mening når du besøker butikkene våre, og får tatt en ordentlig sniff av disse utsøkte bladene. For mer informasjon om teene, kan du gå inn på Palais des Thés sine nettsider, eller stikke innom våre butikker for å bli ytterligere rutinert på koreansk te!

 

*Alle våre blogginnlegg er skrevet av Mimi Lu @mlululu2411, vår flinke ansatte i vår butikk på Sandvika Storsenter.

Tilbake til blogg
1 av 3