Økologisk te og SafeTea

Veien til 100% økologisk te

Helt siden 2008 har Palais des Thés forpliktet seg til en bærekraftig drift, hvor det å kunne tilby økologisk te har vært en av våre hjertesaker. Når te produseres økologisk, lar bøndene være å bruke kunstgjødsel og kjemiske plantevernmidler når de dyrker og prosesserer téen. For selv om vi skal tilby dere utsøkte produkter av høy kvalitet, er det viktig at det ikke går på bekostning av miljøet og det biologiske mangfoldet – som lenge har tatt skade av disse syntetiske midlene. Derfor har vi satt oss et mål om å få alle våre téer og infusjoner økologiske innen 2026. Det er et svært utfordrende mål, ettersom det innebærer at våre samarbeidspartnere får deres téeiendommer sertifisert, som slett ikke er en enkel sak.  

Økologisk sertifisering

Sertifisering er en lang, og ikke minst dyr, prosess. Likevel er det et nødvendig onde hvis tebøndene skal ha en offisiell anerkjennelse for å praktisere økologiske landbruksmetoder, i tillegg til å garantere forbrukeren at produktene er dyrket i henhold til europeiske (eller internasjonale) standarder for økologisk produksjon. 

Prosessen inkluderer både inspeksjon og sertifisering, og de utføres av kvalifiserte, uavhengige organisasjoner med mandat til å utstede sertifikatet. Mesteparten av arbeidet ligger dog hos tebonden, som må forplikte seg til å overholde følgende betingelser i deres kontrakt:  

 • Bruke hverken kjemiske eller transgene midler
 • Bekjempe parasitter kun ved bruk av naturlige rovdyr og passende dyrkingsmetoder
 • Bruke kun økologisk sertifiserte planter eller frø
 • Separere økologiske produksjonsenheter fra de konvensjonelle enhetene
 • Bli observert i løpet av deres "overgangsperiode" på tre år, hvor eiendommen utelukkende anvender økologiske metoder
 • Bli inspisert hvert år av sertifiseringsorganet som vil sjekke alle de foregående punktene

  FX Delmas og tebonden, Kitano Shuichi fra Japan
  Etter 10 år med økonomiske vanskeligheter forårsaket av lite avlinger, selger Kitano Shuichi (høyre) i dag økologisk te til en god pris. Les mer i FX Delmas blogg: "In Japan, organic farmers, father and son"

   En utfordrende omstilling

   Når alt tas i betraktning, er økologisk landbruk og sertifisering ennå ikke utbredt i teindustrien. Grunnene til det er mange, men ofte skyldes det av manglende insentiver og ressurser, samt økonomisk risiko. 

   Små tehager har som regel ikke nok midler til å finansiere sertifiseringen. Selv om de i utgangspunktet dyrker utsøkt te helt kjemikaliefritt, produserer de ikke nok avlinger til å få solgt mye te i løpet av året. Å betale for sertifisering hadde derfor tatt en altfor stor del av deres inntekt.

   For store teplantasjer derimot innebærer sertifisering en større og kostbar omveltning. Nytt utstyr og nye landbruksmetoder er dyre å implementere, og de øker behovet for arbeidskraft slik at produksjonskostnadene heves ytterligere. Problemet ligger også i at økologisk jordbruk ofte gir mindre avlinger på samme dyrkningsareal. Det betyr at sertifiseringen kan sette tebonden i en ugunstig økonomisk situasjon, der fortjenesten ikke er stor nok til å dekke driftskostnadene.

   Gladnyhet for økologisk te

   Til tross for reelle utfordringer, er det stadig flere produsenter som klarer å få deres téeiendommer sertifiserte – og det skal sies at omstillingen ikke har kommet uten goder. Etter å ha strevet med næringsfattig jordsmonn forårsaket av en årrekke med monokultur og plantevernmidler, har noen bønder klart å gjenopprette fertiliteten i jorda ved anvende økologiske dyrkingsmetoder. Andre får endelig et bevis på at de har dyrket økologisk te helt fra begynnelsen – akkurat som tehagene i Nepal. Fordelen med sertifiseringen er at bøndene kan få bedre betalt for varene, særlig om de er med i en fairtrade-ordning. Alle våre samarbeidspartnere er med i en slik ordning.

   FX Delmas og "faren av Pathivara-hagen" i Nepal
   Pathivara i Nepal er en av de nyetablerte teplantasjene som har fått stor suksess. Med veldig få ressurser har tebøndene klart å produsere en rekke utsøkte téer, og gjett hva – de er økologiske! Les mer i FX Delmas’ blogg: "With the "father" of Pathivara"

   Oppdag våre økologiske produkter

   Hittil er 20% av Palais des Thés' sortiment økologiske. Disse produktene er sertifisert av French Agriculture Biologique (AB) og vår partner EcoCert, et anerkjent og uavhengig europeisk sertifiseringsorgan. Det betyr at du allerede kan nyte et bredt utvalg av økologiske téer og infusjoner!

   Detox-kolleksjon

   Utforsk vår Detox-kolleksjon som består av 6 deilige og sunne oppskrifter, inspirert av folkemedisin rundt om i verden. Her finner du både koffeinfrie og koffeinholdige téer!

   L'Herboriste-kolleksjon

   Ønsker du noe helt koffeinfritt? Da må du prøve ut L’Herboriste-kolleksjonen vår – en serie avhelsebringende og ikke minst velsmakende urttéer!

   Vårt utvalg av økologiske téer og infusjoner

   Sort Yunnan te i løsvekt

   Nå kan du kjøpe smaksatte og rene téer som er økologiske sertifiserte. Følg med på våre nettsider og sosiale medier, for det vil dukke opp flere økologiske téer!

   Viktig arbeid fremover

   Mye gjenstår for at vi skal kunne må vårt 2026-mål. Selv om vi samarbeider med mange bønder som produserer kjemikaliefritt, er det ikke en selvfølge at de har sertifiseringen på plass. Ikke bare krever det en hel del arbeid og tilrettelegging, men også at man har kapasitet til å finansiere sertifiseringen. Derfor er det viktig at Palais des Thés fortsetter å støtte og veilede våre samarbeidspartnere, slik at de etterhvert kan oppnå økologisk sertifisering. Selvfølgelig er målet ambisiøst, men som sagt er dette en av våre hjertesaker. Vi ønsker at kommende generasjoner av teprodusenter, -leverandører og -entusiaster skal få opplevd alt det beste téen har å by på. Det er vårt ansvar å bane veien for dem, slik at de kan bringe vår rike tetradisjon og -historie videre!

    

   Delvis tåkete telandskap
   Økologisk teproduksjon handler om å jobbe med naturen. Les mer i FX Delmas' blogg om hvorfor hekker, trær og åkerkanter er så viktig for å fasilitere økologisk drift:  “Hedgerows and field margins”

   *Alle våre blogginnlegg er skrevet av Mimi Lu @mlululu2411, vår flinke ansatte i vår butikk på Sandvika Storsenter.

   Tilbake til blogg
   1 av 3