Te fra Nepal - Den nye sjampanjen

Te fra Nepal - Den nye sjampanjen

Endelig får vi inn en rekke av årets eksepsjonelle Grand Cru-teer fra det himalayiske fjellandet Nepal . I halvannet århundre har Nepal stått i skyggen av sin fremragende nabo, nemlig Darjeeling i India– kjent for å produsere “teens sjampanje”. Men tidevannet har snudd. I de siste årene har Nepal utmerket seg på det globale premium-te markedet, og da spesielt i den vestlige verden. Noen te-eksperter hevder at dette er den nye sjampanjen i teverdenen.

Ortodoks te – de som satte Nepal på kartet

Når vi snakker om nepalsk premium-te viser vi til deres ortodokse teer. Hensikten med ortodokse teer er å bevare tebladenes subtile kvaliteter i smak og aroma, i tillegg til å beholde bladenes strukturelle integritet. Bladene blir møysommelig behandlet gjennom tradisjonelle metoder som visning, rulling, oksidering/fermentering, og tørking. Denne prosessen gjør det mulig for te-produsenter å eksperimentere med forskjellige teknikker for å få fram ulike aromaer og smaksprofiler. Som et resultat, skaper det bredde i deres utvalg av te. 

Denne teindustrien består av flere smågårder drevet av bønder og private grunneiere, og til sammen utgjør de 12-15% av landets totale teproduksjon. Siden Nepals ortodokse teer er priset som luksusvare, blir 96% eksportert til utlandet. 

Les Being Useful  av FX Delmas

Det beste av nepalsk te dyrkes i de himalayiske fjellstrøkene i øst-Nepal, hvor temperaturen, klimaet, høyden og jordsmonnet ligger til grunn for deres enestående kvalitet. Her finner vi de kjente distriktene Ilam, Panchthar og Dhankuta, som sammen med tre andre distrikter produserer landets premium-téer. 

Oppdag de nye Grand Cru-teer fra Nepal, årgang 2022 her

Fra Pathivara

Pathivara i Panchthar-distriktet er en av de nyetablerte teplantasjene som er verdt å nevne. Til tross for begrensede ressurser har bøndene klart å produsere en rekke utsøkte og økologisk sertifiserte teer.

Les With the father of Pathivara av FX Delmas. 

 • Økologisk Pathivara Classic Black 

En søt, behagelig og ikke minst aromatisk Grand Cru med noter av treverk, kakao, kokt frukt og voks. 

 • Økologisk Pathivara Ujeli

En sort Grand Cru med mye personlighet – silkemyk og overdådig floral subtile innslag av kamfer. 

 • Pathivara Spring White 

En Bai Mu Dan-inspirert hvit te med silkeaktig tekstur, og søte smaker som minner om kokte grønnsaker, mandler og sitrus. 

  Fra Ilam-dalen

  La Mandala Black ruby

  Fra Ilam-dalen gir vi deg en frisk first flush som er plukket i en høyde på over 2000 meter over havet: En silkemyk og sødmefull svart vårte som er fruktig og sjokoladepreget, med en rund tekstur.

  Mai Pokhari

  Tehagen Mai Pokhari som er oppkalt etter et hellig naturreservat, er også kjent blant mange te-connoisseurer. I år har vi fått inn Mai Pokhari Classic Oolong 2022Denne vårteen er en oolong som er treverkspreget, fruktig og vegetal, med god lengde og lette tanniner i avslutningen.

   Les FX Delmas innlegg: Man Kumar Mukhiya's Wonderful Tea

  Fra Norling

  Fra denne ukjente lille tehagen gir vi deg Norling Saino 21 – en sort First Flush te som er plukket  1600 meter over havet. En Grand Cru med en sødmefull smak av fruktsalat og vanilje, samt en silkemyk tekstur.

  Fra Jasbire 

  Jasbire-tehagen er liten hemmelig plantasje, hvor bøndene benytter seg av tradisjonelle produksjonsmetoder. Jasbire Special Green 2022 er et nydelig resultat av deres metoder. Vårteene herfra er kjent for sin friskhet og sin komplekse aroma. En klassisk og aromatisk vårte med en vegetal profil, som også byr på et sødmefullt hint av brunt sukker.

  Fra andre steder i Nepal

  • Guranse Floral

  Fra den berømte Guranse-hagen i Dhankuta-distriktet, byr vi på en velbalansert grønn vårté som er både frisk, vegetal og intenst floral. 

  • Himalayan Shangri-La Moonlight White

  En nydelig hvit te fra Himalayan Shangri-La Tea i Ilam-dalen. Denne Grand Cru-téen er fyldig og behagelig med smaker som minner om gress, roser og aprikos. 

  Klimatisk og topografisk velsignet

  De eviggrønne tebuskene dyrkes i høytliggende og frodige tehager som ligger ved foten av Himalaya, der høyden strekker seg opptil 2200 meter over havet. Perfekt for å produsere te av særdeles høy kvalitet. Nepals fjellandskap er blant annet grunnen til at de ortodokse teene måler seg opp mot “sjampanjene” fra Darjeeling, som selv har lignende klimatiske og topografiske forhold. Og når sant skal sies har Nepal yngre tebusker og mer næringsrikt jordsmonn sammenlignet med Darjeeling. 

   

  Les mer om Good Nepalese teas annoy Darjeeling producers av FX Delmas

  Variasjon og unikhet

  Nepal er en relativt ung ténasjon som hittil har klart å produsere en rekke utsøkte og enestående premium-téer. Det beste ved disse téene er at de byr på mye variasjon i både farge, smak og aroma. Dette skyldes at stadig flere teprodusenter eksperimenterer og utvikler sine egne unike smaker, istedenfor å etterligne luksus-téene som allerede finnes på markedet. 

  Tilbake til blogg
  1 av 3