Nyheter hver måned!

Te fra Nepal - Den nye sjampanjen

Nylig fikk Palais des Thés en rekke eksepsjonelle Grand Cru-teer fra det himalayiske fjellandet Nepal. “Nepal?” spør du kanskje. Ja, du leste riktig. Det er ikke mange som har hørt om nepalsk te, noe som ikke er så rart. I halvannet århundre har Nepal stått i skyggen av sin fremragende nabo, nemlig Darjeeling (i India) – kjent for å produsere “teens sjampanje”. Men nå har 

tidevannet snudd. I de siste årene har Nepal utmerket seg på det globale markedet for luksus-te, og da spesielt i den vestlige verden. Noen te-eksperter hevder at dette er den nye sjampanjen i teverdenen. I dette innlegget skal vi gi dere en liten innføring i nepalsk te, i tillegg til å introdusere dere for luksus-teene vi har fått inn. 

Tehistorien til Nepal

Nepals tehistorie har sine røtter i den britiske kolonitiden i India, da de vestlige styresmaktene igangsatte teproduksjon oppe i åsene i Darjeeling. Noen år etter at Darjeelings første teplantasje ble opprettet, ble hybrider av tebusken brakt over til Nepal og introdusert til flere distrikter – Ilam, Taplejung, Panchthar og Dhankuta. Dermed tok det ikke lang tid før Nepals første teplantasjer ble etablert i 1863 i Ilam- og Jhapa-distriktet. 

(Lær mer om Indias tehistorie her: Tebønder i India og en innføring i indisk te)

Darjeelings oppgang, Nepals nedgang

Mens Darjeeling begynte å utmerke seg på det globale markedet på 1900-tallet, slet den nepalske teindustrien på grunn av politisk uro og økonomisk usikkerhet. Landet klarte ikke engang å dekke sitt eget teforbruk. 

Oppblomstringen

På 1950-tallet begynte Nepals teindustri endelig å ta seg opp igjen, noe som skjøt fart etter at landet gjennomgikk et politisk skifte. Nepals økonomi åpnet seg for resten av verden. Deres stillestående teindustri opplevde en innstrøm av både private og offentlige investeringer. I tillegg ble stadig flere småbønder oppmuntret til å dyrke og produsere te. Sakte men sikkert klarte Nepal å utvikle sin teindustri til å bli en full kommersiell industri. 


Utviklingen av Nepals teindustri har også spilt en nøkkelrolle i landets økonomiske og sosioøkonomiske vekst. Blant annet har det bidratt til reduksjon av fattigdom, spesielt i bygde-områdene der teplantasjene holder til. 


Per dags dato produserer Nepal ca. 16.3 million kilo te årlig, hvilket utgjør 0.4% av verdens totale teproduksjon. Omsider blir nepalsk te stadig mer synlig i den vestlige verden der etterspørselen etter luksus te har økt i de siste årene. Foreløpig er Tyskland og USA de største markedene, men innkjøpere fra Frankrike, Storbritannia, Russland og Canada har også bestilt betydelige mengder. 

To forskjellige teindustrier

Nepalsk te faller nemlig inn i to hovedkategorier: CTC som står for “crush, tear, curl” og ortodoks te. 

“Crush, tear, curl”

CTC er masseprodusert te. Her kjøres tebladene gjennom en serie med roterende maskiner som knuser, tærer og krøller bladene til små faste paletter. Deretter blir palettene oksidert til sort te. CTC som produseres i Nepal er av gjennomsnittlig kvalitet, og bladene som brukes kommer fra assamica-planten, Camellia Sinensis var. assamica. Fordi denne varianten trives best i lavtliggende terreng samt i varme og fuktige strøk, blir CTC stort sett produsert i Terai i Jhapa-distriktet. 


Te som er produsert på denne måten er mer eller mindre uniforme med tanke på smak, aroma og utseende. 

Ortodoks te – de som satte Nepal på kartet

Når vi snakker om nepalsk luksus-te viser vi til deres ortodokse teer. Hensikten med ortodokse teer er å bevare tebladenes subtile kvaliteter i smak og aroma, i tillegg til å beholde bladenes strukturelle integritet. Bladene blir møysommelig behandlet gjennom tradisjonelle metoder som visning, rulling, oksidering/fermentering, og tørking. Denne prosessen gjør det mulig for teprodusenter å eksperimentere med forskjellige teknikker for å få fram ulike aromaer og smaksprofiler. Som et resultat, skaper det bredde i deres utvalg av te. 


Ortodokse teer blir dyrket i seks distrikter i øst-Nepal: Ilam, Panchthar, Dhankuta, Therhathum, Sindhupalchok og Kaksi. Denne teindustrien består av flere smågårder drevet av bønder og private grunneiere, og til sammen utgjør de 12-15% av landets totale teproduksjon. Siden Nepals ortodokse teer er priset som luksusvare, blir 96% eksportert til utlandet. 

Klimatisk og topografisk velsignet

 

De eviggrønne tebuskene dyrkes i høytliggende og frodige tehager som ligger ved foten av Himalaya, der høyden strekker seg opptil 2200 meter over havet. Perfekt for å produsere te av særdeles høy kvalitet. Nepals fjellandskap er blant annet grunnen til at de ortodokse teene måler seg opp mot “sjampanjene” fra Darjeeling, som selv har lignende klimatiske og topografiske forhold. Og når sant skal sies har Nepal yngre tebusker og mer næringsrikt jordsmonn sammenlignet med Darjeeling. 

Ikke bare en kopi av Darjeeling

I de senere årene har flere nepalske teprodusenter blitt oppmuntret til å eksperimentere og utvikle sine egne unike teer – og ikke bare etterligne Darjeeling. 

Nepalske teer byr derfor på mye variasjon med tanke på farge (sort, grønn, hvit, osv.), smak og aroma. På Palais des Thés har vi selvfølgelig fått inn nepalske first flush som minner om de prestisjefylte teene fra Darjeeling, med gjenkjennelige noter av frodige blomster og muskatell. Men vi har også fått inn utsøkte og spesielle Grand Cru-teer som er inspirert av de øst-asiatiske teregionene som Kina og Taiwan. 

Hvilke nepalske Grand Cru-teer har vi på hylla spør du? 

Pathivara

Pathivara i Panchthar-distriktet er en av de nyetablerte teplantasjene som er verdt å nevne. Til tross for begrensede ressurser har bøndene klart å produsere en rekke utsøkte og økologisk sertifiserte teer.

 

Les With the father of Pathivara av FX Delmas. 

 

En sort first flush-te som byr på noter av honning, treverk og kakao. 

En fløyelsmyk og søt Grand Cru preget av vegetale, florale og mandel noter. 

En first flush-te som har gjennomgått lite oksidering. Dens delikate, fruktige og vegetale noter minner om vår-teene fra Darjeeling. 

En sort sommer-te med en lang ettersmak som bærer på noter av honning, treverk, frukt og blomster. 

Guranse

Med perfekte klima og næringsrikt jord har vi fått en utsøkt håndlaget grønn te fra Guranse i Dhankuta-distriktet. Økologisk GURANSE GREEN EMERALD 2020 er en forfriskende te som avslører intense vegetale, fruktige og mineralske noter. 


La Mandala

Fra Ilam-dalen gir vi deg en sort høst-te som er plukket i en høyde på over 2000 meter over havet: LA MANDALA AUTUMNAL RUBY 2020 – rund og søt med noter av honning, kakao og ristet frokostblanding. 

Mai Pokhari

Også i Ilam-dalen har vi teplantasjen Mai Pokhari, kjent blant mange te-connoisseurer. Fra denne plantasjen har vi fått inn MAI POKHARI AUTUMNAL DELIGHT 2020, en god og rund sort te med noter av kakao, honning, blomster og krydder.

 

Les FX Delmas innlegg: Man Kumar Mukhiya's Wonderful Tea

Avslutning

Nepal er en relativ ung te-nasjon, men likevel har de hittil produsert en rekke utsøkte og innovative teer som har satt deres lille land på kartet. Vi håper at denne innføringen i nepalsk te gjorde deg interessert, og gav deg mer lyst til å prøve våre nye Grand Cru-teer. Besøk oss gjerne i Bogstadveien, Grensen eller på Sandvika Storsenter for ta en titt på disse luksus-teene. Om du er stålsikker på at du skal ha en nepalsk te i dag, så kan du alltids bestille på vår nettbutikk og få teen levert på døra!


 

*Alle våre blogginnlegg er skrevet av Mimi Lu @mlululu2411, vår flinke ansatte i vår butikk på Sandvika Storsenter.

 **Les også DISCOVERING TEA, A tea traveller's blog