Årets te fra Nepal - Den nye sjampanjen

Endelig får vi inn en rekke eksepsjonelle Grand Cru-teer fra det himalayiske fjellandet Nepal i morgen. “Nepal?” spør du kanskje. Ja, du leste riktig. Det er ikke mange som har hørt om nepalsk te, noe som ikke er så rart. I halvannet århundre har Nepal stått i skyggen av sin fremragende nabo, nemlig Darjeeling (i India) – kjent for å produsere “teens sjampanje”. Men nå har tidevannet snudd. I de siste årene har Nepal utmerket seg på det globale markedet for luksus-te, og da spesielt i den vestlige verden. Noen te-eksperter hevder at dette er den nye sjampanjen i teverdenen. 

Ortodoks te – de som satte Nepal på kartet

Når vi snakker om nepalsk luksus-te viser vi til deres ortodokse teer. Hensikten med ortodokse teer er å bevare tebladenes subtile kvaliteter i smak og aroma, i tillegg til å beholde bladenes strukturelle integritet. Bladene blir møysommelig behandlet gjennom tradisjonelle metoder som visning, rulling, oksidering/fermentering, og tørking. Denne prosessen gjør det mulig for teprodusenter å eksperimentere med forskjellige teknikker for å få fram ulike aromaer og smaksprofiler. Som et resultat, skaper det bredde i deres utvalg av te. 

Ortodokse teer blir dyrket i seks distrikter i øst-Nepal: Ilam, Panchthar, Dhankuta, Therhathum, Sindhupalchok og Kaksi. Denne teindustrien består av flere smågårder drevet av bønder og private grunneiere, og til sammen utgjør de 12-15% av landets totale teproduksjon. Siden Nepals ortodokse teer er priset som luksusvare, blir 96% eksportert til utlandet. 

Hvilke nepalske Grand Cru-teer har vi på hylla spør du? 

Pathivara

Pathivara i Panchthar-distriktet er en av de nyetablerte teplantasjene som er verdt å nevne. Til tross for begrensede ressurser har bøndene klart å produsere en rekke utsøkte og økologisk sertifiserte teer.

Les With the father of Pathivara av FX Delmas. 

En sort Grand Cru med en subtilt pudrete tekstur som byr på noter av honning, treverk, frukt og kakao. 

En myk og søt Grand Cru preget av vegetale, florale og mandel noter. 

En jevn og søt Grand Cru med florale og ristede smaksnoter. 

En sort sommerinnhøstning med en lang ettersmak som bærer på noter av honning, treverk, frukt og blomster. 

Te fra Ilam-dalen

La Mandala

Fra Ilam-dalen gir vi deg en frisk first flush som er plukket i en høyde på over 2000 meter over havet: La Mandala Spring 2021 – en floral og fruktig vår-te med fløyelsaktig tekstur. 

Mai Pokhari

Tephagen Mai Pokhari som er oppkalt etter et hellig naturreservat, er også kjent blant mange te-connoisseurer. I år har vi fått inn Mai Pokhari Oolong 2021 – en rik oolong-te med ristede noter av vanilje, kaffebønner og kokt frukt.

Les FX Delmas innlegg: Man Kumar Mukhiya's Wonderful Tea

Norling

Fra denne ukjente lille tehagen gir vi deg Norling Summer 2021 – en hvit sommer-te som er plukket  1600 meter over havet. Denne Grand Cru-teen byr på vegetale, fruktige og treverkpregede noter, i tillegg til subtile florale smaker som utvikler seg opp mot en lett astringent tekstur.   

Ayush

Ayush Moonlight 2021 fra tehagen Ayush er en mild og rund Grand Cru med noter av honning, blomster og kakao. 

Te fra andre steder i Nepal

Jasbire 

Jasbire-tehagen er liten hemmelig plantasje, hvor bøndene benytter seg av tradisjonelle produksjonsmetoder. Jasbire Delight 2021 er et nydelig resultat av deres metoder. Teen er delikat pudret, og har en søt smak som minner om honning, treverk, kakao og blomster. 

Vår Himalaya Satuwa 2021 er en aromatisk sort te som er høstet i Himalaya i løpet av sommeren. Teksturen er pudrete og delikat, og den bærer på smaksnoter av honning, frukt og kakao. 

Klimatisk og topografisk velsignet

De eviggrønne tebuskene dyrkes i høytliggende og frodige tehager som ligger ved foten av Himalaya, der høyden strekker seg opptil 2200 meter over havet. Perfekt for å produsere te av særdeles høy kvalitet. Nepals fjellandskap er blant annet grunnen til at de ortodokse teene måler seg opp mot “sjampanjene” fra Darjeeling, som selv har lignende klimatiske og topografiske forhold. Og når sant skal sies har Nepal yngre tebusker og mer næringsrikt jordsmonn sammenlignet med Darjeeling. 

 

Les mer om Good Nepalese teas annoy Darjeeling producers av FX Delmas

Ikke bare en kopi av Darjeeling

I de senere årene har flere nepalske teprodusenter blitt oppmuntret til å eksperimentere og utvikle sine egne unike teer – og ikke bare etterligne Darjeeling. Nepalske teer byr derfor på mye variasjon med tanke på farge (sort, grønn, hvit, osv.), smak og aroma. 

Nepal er en relativ ung te-nasjon, men likevel har de hittil produsert en rekke utsøkte og innovative teer som har satt deres lille land på kartet. Vi håper at denne innføringen i nepalsk te gjorde deg interessert, og gav deg mer lyst til å prøve våre nye Grand Cru-teer