Hanami: En hyllest til våren

Hanami: En hyllest til våren

Vårens vakreste entré skjer i Japan

Hvert år rundt denne tiden skjer det noe unikt og spektakulært i Japan,  nemlig kirsebærblomstringen. I over hele landet blomstrer kirsebærtrærne – det er en stor begivenhet for japanerne, og ikke minst en nasjonal stolthet. Majestetiske trær som strekker sine utsprungede rosekroner mot himmelen, små rosa kronblader som virvler rundt i vårvinden, og tusenvis av mennesker som samles for å feire verdens vakreste entré til våren. 

“Å se på blomster”

Under kirsebærblomstringen samles folk i tusentall under trærne for hanami: den årlige vårfeiringen. Hanami betyr “å se på blomster, og i dagens Japan er dette et synonym for piknik med venner og familie, mens man sitter under trærnes frodige blomsterlandskap og nyter et deilig måltid. Heller er det ikke uvanlig å slå ut håret med en solid porsjon sake (japansk alkohol) under feiringen. 

Siden hanami er knyttet til kirsebærblomstringen, finner den sted på ulike tider mellom januar og mai, alt ettersom hvor i landet man befinner seg. I storbyene som Tokyo, Kyoto og Osaka feires hanami vanligvis et sted mellom slutten av mars og begynnelsen av april. Likevel varierer blomstringstiden fra år til år. Ettersom kirsebærblomstringen varer knapt i en uke, har det japanske meteorologi-byrået et eget værvarsel for blomstringstiden, kalt sakurazensen (som betyr “kirsebærblomstfronten”). Varselet er viktig for å kunne planlegge hanami i god nok tid. 

Dype historiske røtter

Hanami har dype røtter i japansk historie, og daterer helt tilbake til  Nara-perioden (710-794). Opprinnelig var feiringen knyttet til risavlingen, og på den tiden trodde man at gudene for rismarkene holdt til i kirsebærtrærne. For å sikre seg gode avlinger ofret man til gudene og holdt fester under trærne. Selv om dette i utgangspunktet var en landlig skikk, ble den delvis tatt over av de høyerestående klassene. De japanske herskerne holdt store hanami-fester, men senere under Azuchi-Momoyama-tiden (1568-1600) ble skikken også utbredt i samuraiklassen. Likevel stoppet ikke spredningen her, ettersom hanami fortsatte å bre seg til resten av det japanske samfunnet. Fra og med Edotiden (1600-1867) feiret folk fra alle sosiale lag hanami, hvor de samlet seg til livlige fester med mat, sake, dans, dikt og maskerade. 

Skjønnheten av det uvarige

Hanami er ikke bare en fest; det er også en tid for nytelse, beundring og refleksjon. Samtidig som man nyter skjønnheten av kirsebærblomstringen, minner dens korte blomstringstid oss om livets forgjengelighet. Livet i seg selv er vakkert, men det varer ikke til evig tid. Det flyktige livet er et sentralt tema i japansk kultur, og et kort men fullverdig liv er ofte sett på som et ideal. Av den grunn er kirsebærblomsten (også kjent som sakura) Japans nasjonalblomst. Den er et symbol for fornyelsen og flyktigheten i livets natur. 

Feir hanami med Palais des Thés’ florale teer

Foto: Ole Billing Hansen
Yoshino kirsebærtrær i Dronning Eufemias gate i Oslo, et vakkert blikkfang.

 

Selv om vi ikke har mulighet til å reise og oppleve kirsebærblomstringen i Japan, kan vi alltids sette pris på de unike vårtegnene norden har å by på. De små gåsungene på selja, lyden av hjemkomne fugler, solen som igjen varmer ansiktet, og hestehoven og hvitveisen som springer ut av den smeltende snødynen. Våren for oss er rett rundt hjørnet. Kanskje er det på tide å feire din egen hanami med Palais des Thés florale teer?

Våre anbefalinger

SMAKSATTE TEER

Fleur de Geisha akvraell gavesett 
  • Fleur de Geisha
  • Grand Jasmine Mao Feng
  • Thé des Moines
  • Jasmin Perler (Grand Cru)
RENE TEER
  • Bao Zhong Imperial 
  • Gold Osmanthus 
  • Pathivara Summer Tippy 2020 (Grand Cru)

 

 Les mer om There's a spring tea for everyone av FX Delmas

 

*Alle våre blogginnlegg er skrevet av Mimi Lu @mlululu2411, vår flinke ansatte i vår butikk på Sandvika Storsenter.

 **Les også DISCOVERING TEA, A tea traveller's blog

Tilbake til blogg
1 av 3