Kaffedrikkerens guide til te

Kaffedrikkerens guide til te


En hverdag sittende inne i flere timer på hjemmekontor, eller i zoom-undervisning iført i pysj, skriker som oftest etter store mengder kaffe. Men du har nok kjent at en 1-liters kanne (om dagen!), vel, kanskje gjør mer vondt enn godt. Uroen, anspentheten, stresset og søvnløsheten har begynt å prege mer av hverdagen. Kanskje det er på tide å bytte kaffen til noe annet? May I suggest tea?

Hvorfor ikke te? Te har koffein i seg, men mengden er fortsatt mindre enn kaffe, samt er effekten mer stabil. Smakløs for kaffedrikkeren? Nei, tvert imot – ikke hvis du går for høykvalitets løsvekt te med mye smak, dybde og aroma. Da snakker vi ikke om teposene i dagligvarebutikken. Om du nå befinner deg på et punkt der du ønsker å drikke mindre kaffe, og heller mer te, da er dette innlegget din ultimate guide!

Først...koffeinen i te vs. koffeinen i kaffe

Koffeinen i te er, tro det eller ei, den samme som i kaffe. Faktisk inneholder tørre teblader mer koffein enn kaffebønner per gram! Likevel når du trekker deg en kopp, anvender du mindre te i forhold til kaffe, slik at selve brygget er mindre koffeinholdig. 

Bemerk at koffeinen i te har også en annen virkning på kroppen. Te inneholder blant annet aminosyren L-theanine, som sammen med koffeinen gjør deg gjør deg både opplagt og avslappet samtidig. Effekten er med andre ord roligere (sammenlignet med den fra kaffen). Antioksidantene i teen sinker også opptaket av koffeinen, mens L-theanine hjelper med å skille ut stoffet over lengre tid. På den måten får du en lengre og stabil effekt av koffeinen, det vil si ingen raske topper med etterfulgte “koffeinkræsj”. 

Ha disse i bakhodet før du begynner å handle.

Minimalistisk tesett

Du behøver selvfølgelig ikke å sette opp en hel teseremoni for å lage deg en kopp med utsøkt te. Alt du trenger er en vannkoker, en kopp, en tesil og god te (så klart) – intet mer, intet mindre! 

Våre anbefalinger: 

Merk: Unngå å bruke teklyper eller små filtre, ettersom de begrenser tebladenes utfoldelse under trekkingen. Det skilles da ut mindre aroma og smak, hvilket gir deg en nokså smakløs te. 

Kjøp i løsvekt

I hvert fall på Palais des Thés, er det gunstigere å kjøpe te i løsvekt fremfor teposer. Du får mye mer for pengene! En pakke med 20 teposer utgjør ca. 40 g løsvekt te, men for rundt samme pris kan du heller kjøpe en refill-pose og få 100g istedet. Virker ikke det rimeligere? 

Benefit / cost ratio

Akkurat som all annen spesialmat og delikatesser, må du belage deg på å betale litt mer for en høykvalitets te. Det betyr ikke nødvendigvis at du må punge ut flere hundrelapper for en god hverdagslig te.  Anerkjente terroirer, gradering på bladene, dyktige håndverkere, gode arbeidskår, levedyktig lønn, lokal og global etterspørsel, og mye mer – de påvirker kvaliteten, og dermed øker verdien. 

Høykvalitets sort te

Hør – det finnes så mye mer enn din konvensjonelle Earl Grey og English Breakfast tea. Ja, de er kjempegode klassikere, men det finnes en overflod av andre utsøkte sorte teer, hvilke er absolutt verdt å utforske! 

Er du typen som foretrekker lys til medium brent kaffe? Da kommer du nok til å like fruktige og florale teer, med en lett samt “sprø” tekstur. 

Prøv disse fruktige og florale teene: 

 

Om du heller graviterer mot mørkere brent kaffe, verdsetter du nok mer dypere, fyldigere samt søtere noter. Kanskje du kan starte tereisen din med Ceylon og Keemun fra henholdsvis Sri Lanka og Kina? Deres dype og sjokoladenoter mimrer en del av kaffens aromatiske profil. 

Prøv disse dypere og skjokolade-aktige teene: 

For mindre astringens, har vi også litt mer malt-aktig og honningspregede teer fra Assam i nordøst-India, og Yunnan i sør-Kina. 

Prøv disse teene med noter av honning og malt

Røstet medium-oksidert oolong

Først og fremst, hva er oolong? Oolong er delvis oksiderte teer; gråsonen mellom ikke-oksidert grønn te og full-oksidert sort te. Mange av dem blir ytterligere ristet for å fremkalle aromaene bedre, og for å utvikle en stekt eller ristet preg. Disse røstede oolong-teene bringer frem mange av kaffe beste kvaliteter: en rik og fyldig base, med hint av fruktige, krydrede og florale noter. 

Prøv disse røstede oolong: 

Passasjen til grønn te

Grønn te er for tamt for kaffedrikkeren? Au contraire, ikke la deg lure av bryggets transparente grønnfarge! Det finnes en rekke grønne teer som er tilstrekkelig stimulerende for kaffedrikkerens smaksløker – spørsmålet er: hvilke? Basert på vår erfaring, er det best å gå for grønne teer med grillede eller ristede noter. For å være mer spesifikk anbefaler vi deg disse kjente japanske teene: Bancha Hojicha, Shiroare Kuki Hojicha og Genmaicha Yama. Alle tre er rimelige og lette å drikke, samt utgjør de en fin overgang til andre grønne teer. 

Tilbered gjerne Bancha HojichaShiroare Kuki Hojicha som latte 

Klar til å bli kjent med teverdenen? 

Om du har ytterligere spørsmål om hvordan du som kaffedrikker kan begynne med te, send oss en melding på sosiale medier, eller snakk med oss på Grensen, Bogstadveien eller Sandvika Storsenter. 

 

*Alle våre blogginnlegg er skrevet av Mimi Lu @mlululu2411, vår flinke ansatte i vår butikk på Sandvika Storsenter.

Tilbake til blogg
1 av 3